مجمع جهانی اقتصاد: آلودگی هوا ۲ تا ۱۰ سال از عمر کم میکند
- اشتراکگذاری
- 25
- 0
آلودگی هوا معضل مهمی است که با تهرانیها و بهتر بگوییم ایرانیها غریبه نیست. این معضل زیستمحیطی سالیان سال است که زندگی و سلامت شهروندان را تهدید میکند. محققان میگویند آلودگیهوا امید به زندگی در سراسر جهان را تا ۲ سال کاهش میدهد و خطر آن به مراتب بیش از ویروس کرونا است. در ادامه به تاثیر ریز گردها بر سلامتی انسان و اقدامات برخی کشورها در زمینه آلودگیهوا میاندازیم.

تاثیر ریزگردها بر سلامت انسان
محققان به بررسی تاثیر ریزگردها بر سلامت انسان پرداختهاند. ریزگردها در واقع ذرات معلق و گرد و غبار پراکنده در هوا میباشند که به صورت جامد، مایع و دوده در هوا معلق هستند. این ذرات که بیشتر از سوزاندن سوختهای فسیلی ایجاد میشوند به ریه ما وارد شده و میتوانند باعث التهاب و تحریک ریه و در نتیجه بیماریهای ریوی شوند. ذرات ریزتر میتوانند با ورورد به بدن باعث آسیبهای بیشتری شوند. این ذرات با ورود به جریان خون متراکم میشوند و باعث انقباض رگهای خونی میشوند. انقباض رگهای خونی، افزایش فشار خون و ایجاد لختههایی در خون را به دنبال دارد. ذرات معلق در جریان خون هم چنین میتوانند باعث تسریع افزایش سن مغز و پیری زودرس آن شوند.
آلودگی هوا در کشورهای در حال توسعه
آلودگی هوا کشورهای در حال توسعه را بیشتر از سایر کشورها درگیر کرده است. برای مثال در هندوستان و بنگلادش آلودگی هوا تا ۱۰ سال از متوسط عمر افراد را کم میکند. مسئولین باید اقدامات لازم را برای جلوگیری از گسترش آلودگی در این کشورها انجام دهند.
اجرای محدودیتها برای کاهش آلودگی هوا
در دوران فراگیری ویروس کرونا و قرنطینه، کیفیت هوای بسیاری از مناطق شهری به سرعت بهبود پیدا کرد. در نتیجه بسیاری از مردم خواستار محدودیتهای بیشتر و سخت گیرانهتر در مورد آلودگیهوا هستند. برخی کشورها محدودیتهای مرتبط با آلودگیهوا را بیشتر کردهاند و با پیشرفت چشمگیری رو به رو شدهاند. با اجرای برنامه ملی کیفیت هوا، کشور چین از سال ۲۰۱۳ تا سال ۲۰۱۸ موفق به کاهش ۳۹ درصدی دود و غبار شد. در سال ۱۹۷۰ با اجرای طرح هوای پاکیزه، آمریکا توانست به طور متوسط امید به زندگی شهروندانش را یک سال و نیم افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: ۵ راه حل کاهش آلودگی هوا / توصیههای کارشناسان جهانی برای هوایی پاکتر
ایران چه اقداماتی برای کاهش آلودگی هوا در پیش گرفته است؟
به نظر میرسد در ایران نه تنها میزان آلودگی هوا کاهش پیدا نکرده است بلکه سال به سال افزایش یافته است. اتوموبیلهای فرسوده، بنزین غیر استاندارد، ترددهای غیر ضروری و ماشینهای تک سر نشین همه و همه دست به دست هم دادهاند تا آلودگی بیشتر و بیشتر شود. گاهی دلمان لک میزند برای اینکه آسمان آبی تهران و دیگر شهرها را که اغلب با دوده پر شده است ببینیم. علاوه بر این، آلودگی به خصوص برای افراد مسن و سالمند بسیار خطرناک است و زندگی آنان را تهدید میکند. برخی محققان معتقدند در شهر تهران به علت غلظت چند برابری استانداردهای بینالمللی بنزن در هوا، خطر ابتلا به انواع بیماریها ازجمله آسم، ناراحتی های عصبی و سرطان افزایش یافته است. همین دلایل کافی است که بخواهیم هوای پاکتر و تمیزتری داشته باشیم. راهکاری که تا حدودی به ما و تا حدودی نیز به مسوولان برمیگردد.