اتمام مهلت وام‌ یک میلیون تومانی/ کشورهای مختلف چقدر وام کرونایی دادند؟

  • اشتراک‌گذاری
  • 39
  • 0
اتمام مهلت وام‌ یک میلیون تومانی/ کشورهای مختلف چقدر وام کرونایی دادند؟

دیروز آخرین فرصت ارسال پیامک مشمولان دریافت وام‌های کرونایی بود. این وام به منظور کمک به خانواده‌های آسیب دیده از شیوع کرونا در نظر گرفته شده بود. در مجموع ۱۱ میلیون خانوار مجددا وام کرونایی یک میلیون تومانی دریافت می‌کنند و علاوه بر این به مدت ۴ ماه، ماهانه ۱۰۰ هزار تومانی به ۳۰ میلیون نفر پرداخت می‌شود. برای دریافت وام کرونایی افراد فاقد درآمد ثابت می‌توانستند ثبت‌نام کنند و افرادی مانند کارمندان دولت، شرکت‌های دولتی یا نهادهای عمومی غیردولتی، بازنشستگان، بیمه‌پرداز سازمان تامین اجتماعی یا دیگر صندوق‌های بازنشستگی نمی‌توانستند در این طرح ثبت‌نام کنند.

سرمایه گذاری آنلاین با کیان دیجیتال

وام گرفتن‌ فرصت است یا تهدید؟

در مورد دریافت وام یا عدم آن افراد نظرات مختلفی دارند. این نظرات ناشی از ترجیحات و میزان ریسک‌پذیری یا ریسک گریزی آنها است. برخی افراد ابدا مایل نیستند زیر بار قرض بروند و برعکس برخی دیگر همیشه به دنبال گرفتن وام هستند. درخواست وام معمولا دو جنبه مصرفی یا سرمایه‌گذاری دارد. البته جنبه مصرفی هم می‌تواند منجر به خرید کالاهای بادوام یا بی‌دوام شود.

به طور معمول دریافت وام در شرایطی که نرخ سود بازپرداخت آن کمتر از تورم باشد، به نفع وام گیرنده است. علاوه بر این، در صورتی که تورم انتظاری در سال‌های آینده نسبت به نرخ سود پرداختی بالاتر باشد، باز هم وام گرفتن توجیه دارد. یکی از علل این موضوع این است که وام دریافتی را می‌توان برای سرمایه‌گذاری یا خرید کالای سرمایه‌ای اختصاص داد که معمولا بیش از نرخ تورم رشد می‌کنند. البته در اینجا نکته مهمی نیز وجود دارد و آن نیازهای اضطراری است. گاهی اوقات نیازهایی موجب دریافت وام می‌شود که شاید حتی شرایط پرداختی چندان مناسبی هم نداشته باشند. به هر صورت، اگر نیاز اضطراری به وام وجود نداشته باشد، بهتر است در شرایطی وام گرفت که سود آن از نرخ تورم پایین‌تر باشد.

مقایسه کشورهای مختلف در کمک‌های حمایتی و وام کرونایی ؛ ترکیه در رده پنجم جهان

به نظر می‌رسد بیشترین محرک القایی را بر اساس اندازه اقتصاد، ژاپن انجام داده باشد. بسته‌های حمایتی این کشور ۲۱٫۱ درصد از تولید ناخالص داخلی آن هستند. پس از ژاپن، کانادا، استرالیا و سپس ایالات متحده به ترتیب با ۱۶٫۴، ۱۴ و ۱۳٫۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جای دارند. ترکیه در رتبه پنجم بسته‌های حمایتی برحسب اندازه اقتصاد جای گرفته است. تا اوایل سپتامبر سال جاری (اواخر شهریور) مقامات ترکیه اعلام کرده بودند که بسته حمایتی مالی معادل با ۵۷۴ میلیارد لیر ترکیه در خصوص مبارزه با کرونا تخصیص داده‌اند. این میزان برابر با ۱۲٫۸ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است. ۱۲۳ میلیارد لیر از این مقدار یعنی حدود ۲٫۷ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور به صورت معیارهایی در بودجه دیده شده است. در مجموع معادل ۶٫۸ درصد تولید ناخالص داخلی ترکیه نیز به بنگاه‌ها و خانوارها وام تعلق گرفت. پس از ترکیه، کشورهای برزیل، آلمان، چین، هند، فرانسه رتبه پنجم تا دهم بیشترین کمک‌ها برحسب اندازه اقتصاد را در اختیار دارند.

بیشتر بخوانید: چطور راحت‌تر از شر قرض‌ها و وام‌هایمان خلاص شویم؟

ایران چه بودجه‌ای صرف وام‌ کرونایی کرده است؟

بر اساس آمارهای صندوق بین‌المللی پول، ایران برخی موارد را در زمینه کمک‌های کرونایی اتخاذ کرده است. تخصیص وجوه بیشتر به بخش سلامت (معادل با درصد تولید ناخالص داخلی، پرداخت‌های انتقالی نقدی به خانواده‌های آسیب‌پذیر معادل با ۰٫۳ درصد از تولید ناخالص داخلی و وام‌های یارانه‌ای برای کسب‌وکارهای و خانوارهای آسیب‌دیده به اندازه ۴٫۴ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور، اقداماتی است که در مبارزه با کرونا انجام شده است.

به نظر می‌رسد سطح کمک‌های حمایتی ایران نسبت به سطح تولید ناخالص داخلی وضع خیلی نامساعدی نداشته باشد. با این حال اگر از خانوارها بپرسیم، مقدار کمک بسیار اندک است. یکی از دلایل این است که اقتصاد ایران در سال‌های اخیر وضع نامساعدی داشته و قدرت خرید کاهش یافته است. از سوی دیگر، تامین مالی بسته‌های حمایتی به معنی افزایش بدهی‌های دولت به بانک مرکزی است. در چنین شرایطی کمک‌ها ممکن است حتی منجر به تورم بیشتر شود.

مقالات مرتبط
پربازدیدهای اخیر
تازه‌ترین‌ها