چشم‌انداز بازار مسکن در نیمه پاییز 1401

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 400
    • 0
    چشم‌انداز بازار مسکن در نیمه پاییز 1401

    گران‌ترین مناطق تهران در آبان ماه امسال به ترتیب عبارتند از منطقه یک با متری 95 میلیون تومان، منطقه سه با متری 81 میلیون تومان و منطقه دو با متری 68 میلیون تومان.

    تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد معاملات مسکن پایتخت در آبان ماه 1401 نسبت به ماه پیش رشد قابل توجهی داشته است. قیمت نیز در میانه آبان افزایش زیادی یافته است. در ادامه ابتدا به بررسی تورم و تحولات قیمت دلار در آبان ماه می‌پردازیم و بعد به تحولات قیمت و معاملات مسکن در شهر تهران و مناطق مختلف آن را مرور می‌کنیم.

    نیم‌نگاهی به تورم و دلار

    طبق آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تورم ماهانه کشور در آبان 2.1 درصد بوده است. مقایسه این میزان از افزایش سطح قیمت‌ها با ماه‌های قبل نشان می‌دهد که تورم در میانه پاییز نسبت به ماه‌های قبل افت کرده است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای به بیش از 48 درصد می‌رسد و همچنان بالا است.

    از ابتدای سال تاکنون نیز تورم کشور 37.6 درصد بوده است. نگاهی به بازار دلار نیز نکاتی را در خصوص بازارها به ما می‌گوید. دلار در مقایسه با آبان ماه 7.8 درصد رشد داشت و از محدوده 32 هزار و 780 تومانی به 35 هزار و 350 تومان رسیده است. از ابتدای سال 1401 تا پایان هشتمین ماه سال نیز دلار شاهد رشد 34.6 درصدی بوده است.

    معاملات مسکن در آبان ماه چقدر رشد کرد؟

    مرور گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد تعداد معاملات واحدهای مسکونی پایتخت در آبان ماه امسال به 8005 واحد رسیده که در مقایسه با ماه قبل 47.8 درصد رشد داشته است.

    علاوه بر این، تعداد معاملات مسکن در آبان امسال نسبت به آبان سال 1400 رشد 9.6 درصدی داشته است. این موضوع نشان دهنده رشد معاملات واحدهای مسکونی در پایتخت است و همگام با رشد دلار در این ماه رخ داده است.

    عبور قیمت هر متر مسکن از 46 میلیون تومان

    نگاهی به بخش دیگری از گزارش مسکن بانک مرکزی نشان می‌دهد در این ماه قیمت خانه رشد 6.8 درصدی نسبت به ماه پیش داشته و به 46 میلیون و 705 هزار تومان رسیده است. همچنین، قیمت خانه در تهران در یک سال منتهی به آبان، به طور متوسط 45.9 درصد رشد کرده است.

    پرمتقاضی‌ترین مناطق تهران کدامند؟

    طبق گزارش بانک مرکزی، بیشترین میزان معاملات در آبان ماه متعلق به منطقه 5 بوده که حدود 14.2 درصد از خرید و فروش مسکن در آن انجام شده است. پس از آن منطقه 10 با 9.3 درصد، منطقه دو با 9 درصد، منطقه چهار با 8.8 درصد و منطقه هفت و هشت با 6.4 درصد هستند.

    قدیمی‌ها، همچنان پرطرفدار

    نگاهی به میزان معاملات واحدهای مسکونی در پایتخت نشان می‌دهد در آبان امسال حدود 28 درصد از معاملات مربوط به خانه‌های نوساز بوده است. این در حالی است که سال قبل این میزان 32 درصد بود. به طور کلی سهم خرید خانه‌های زیر 10 سال در مقایسه با سال گذشته کمتر شده است.

    از طرف دیگر، میزان خرید خانه‌های قدیمی نسبت به یک سال قبل بسیار بالا رفته است. سهم خرید خانه‌های با عمر بیش از 20 سال ساخت در آبان سال قبل 12.7 درصد از کل معاملات بود اما در آبان 1401 به 20.6 درصد رسیده است. این موضوع نشان می‌دهد که به دلایلی از جمله افزایش شدید قیمت مسکن، تقاضا برای خانه‌های قدیمی رشد داشته است.

    قیمت اجاره در یک سال اخیر چقدر گران شد؟

    در یک سال اخیر اجاره مسکن رشد زیادی را تجربه کرده است. در بازه یک ساله منتهی به آبان 1401 شاخص کرایه مسکن در پایتخت حدود 40 درصد و در کل مناطق شهری حدود 45 درصد رشد کرده است. در آبان ماه نیز کرایه در پایتخت 4.1 درصد رشد کرده در حالی که افزایش کرایه در آبان ماه در کل مناطق شهری 5 درصد بوده است.

    گران‌ترین و ارزان‌ترین مناطق تهران در آبان 1401

    گران‌ترین مناطق تهران در آبان ماه امسال به ترتیب عبارتند از منطقه یک با متری 95 میلیون تومان، منطقه سه با متری 81 میلیون تومان و منطقه دو با متری 68 میلیون تومان. این در حالی است که منطقه 18 با متری 23 میلیون تومان ارزان‌‎ترین منطقه تهران محسوب می‌شود.

    بیشترین رشد قیمت در آبان ماه 1410 مربوط به مناطق 12 و 20 بوده که بیش از 14 درصد افزایش قیمت داشته‌اند. پس از این دو، منطقه چهار با رشد 13.6 درصدی جای دارد. کمترین رشد قیمت نیز در میان مناطق گوناگون شهر تهران متعلق به منطقه 15 با 2.3 درصد، منطقه سیزده با 3.3 درصد و منطقه چهارده با 4.4 درصد بوده است و منطقه های بهتری برای سرمایه گذاری در مسکن بودند.

    جمع‌بندی

    در این مطلب به بررسی تحولات قیمت مسکن در پایتخت پرداختیم. همان طور که دیده می‌شود، قیمت و معاملات در آبان ماه 1401 رشد نسبتا قابل توجهی داشته‌اند. افزایش قیمت دلار در این ماه شاید در این رونق معاملات بی‌تاثیر نباشد. به طور کلی به نظر می‌رسد اگر مذاکرات برجام به نتیجه خاصی نرسد یا به هر دلیلی قیمت دلار برود، مسکن بتواند رشد داشته باشد اما از طرف دیگر، هر گونه افت قیمت دلار می‌تواند مسکن را با رکود روبرو کند و سرمایه گذاری در این بخش را متاثر نماید. برای چشم‌انداز بهتر باید منتظر تحولات ماه‌های آینده بود.

    تازه‌ترین‌ها