بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری در هفته دوم مرداد 1401
- اشتراکگذاری
- 185
- 0
در روزهای افت دلار صندوقهای درآمد ثابت یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری به حساب میآیند. در این هفته، اگر سمت و سوی برجام مشخص شود بازارها آرایش جدیدی به خود خواهند گرفت و تا حدودی سمت و سوی آنها مشخص خواهد شد.
در هفته دوم مرداد 1401 بازارهای سرمایهگذاری عملکرد متفاوتی را پشت سر گذاشتند. در هفته قبل، با توجه به اخباری که در خصوص دور جدید مذاکرات منتشر شد، بازارها واکنش نشان دادند و بازدهی آنها فرق داشت. عملکرد بازارها روی صندوقهای سرمایهگذاری نیز تاثیر گذاشت و این صندوقها کارنامههای مختلفی را ثبت کردند.
در ادامه به بررسی بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در هفتهای که گذشت میپردازیم و آنها را با بازارها مقایسه میکنیم. راهکارهای سرمایهگذاری بهینه در این روزهای نامطمئن را نیز مرور خواهیم کرد.
گره خوردن دلار به نتیجه مذاکرات
در هفته دوم مرداد، بهای دلار در بازار با افت روبرو شد. این افت که همزمان با دور جدید مذاکرات روی داد، نشانهای از این است که سرنوشت دلار با آینده برجام گره خورده است.
قیمت هر دلار در بازار آزاد در بازه 5 تا 12 مرداد ماه، از 31920 تومان به 31200 تومان افت کرد. این کاهش 2.25 درصدی در طول یک هفته به معنای این بود که انتظاراتی در خصوص احیای برجام وجود دارد. همین موضوع روی بازارهای دیگر هم تاثیر گذاشت که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
بازار سهام در دو نیمه متفاوت
در هفته گذشته بازار سهام دو نیمه متفاوت داشت. در روزهای ابتدایی بازار با افت همراه بود اما از میانه هفته رو به صعود گذاشت و بخشی از افت آغاز هفته را جبران کرد. به طور کلی، در این هفته شاخص کل بازار سهام 0.44 درصد افت کرد و به حدود یک میلیون و 423 هزار واحد رسید. شاخص هم وزن نیز با افت تقریبا 1.4 درصدی در 384 هزار واحد به کار خود خاتمه داد. این وضعیت بازار روی بازدهی صندوقهای سهامی هم موثر بود.
چرا سرمایهگذاری در صندوق سهامی بهتر است؟
صندوقهای سهامی در هفته دوم مرداد عمدتا با افت روبرو بودند. با این حال میانگین بازدهی صندوقها در آن هفته 0.42 درصد افت کرد که بسیار بهتر از بازدهی شاخص کل و شاخص هم وزن است. این در حالی است که برخی از صندوقها عملکرد بهتری هم داشتند. به عنوان مثال، صندوق آهنگ سهام کیان در هفته قبل 0.2 درصد افت داشت و صندوق آوای سهام کیان نیز تقریبا ثابت ماند و فقط 0.08 درصد افت کرد. این بازدهی در شرایطی که بازار وضعیت خوبی نداشته گواهی بر بهتر بودن سرمایه گذاری در صندوقهای سهامی نسبت به سرمایهگذاری مستقیم است. فراموش نکنید بازار سهام در بلندمدت بهترین بازار از نظر بازدهی بوده و صندوقهای سهامی معتبر بدون این که نیازی به تخصص یا وقت داشته باشند، برای شما فرصتی برای سود بردن فراهم میکنند. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که سرمایهگذاری در سهام به افراد ریسکپذیر تعلق دارد. بنابراین اگر چندان میلی به ریسک ندارید، بهتر است از بازارهای دیگری مانند صندوقهای درآمد ثابت استفاده کنید.

افت طلا در هفته دوم مرداد
در بالا اشاره کردیم که با گمانهزنی در خصوص احیای مذاکرات قیمت دلار در بازار آزاد در این بازه زمانی کاهش یافته بود. این موضوع قیمت طلا را در بازار داخلی با افت روبرو کرد. در هفته دوم مرداد و در بازه 5 تا 12 این ماه، بهای هر سکه امامی در بازار داخلی از 14 میلیون و 873 هزار تومان به 14 میلیون و 746 هزار تومان کاهش یافت. این موضوع به معنای کاهش 0.85 درصدی بهای سکه در یک هفته ذکر شده است. صندوقهای طلا هم با وجودی که از این افت قیمت تاثیر پذیرفتند، اما با این حال، بازدهی بهتری داشتند. میانگین 7 صندوق طلای موجود، تنها افت 0.29 درصدی داشت. این در حالی است که برخی صندوقهای طلا از میانگین هم بهتر بودند. به عنوان مثال، قیمت پایانی صندوق سکه طلا کیان در بازه 5 تا 12 مرداد ماه تنها 0.12 درصد افت داشت. همین موضوع نشان میدهد صندوق سکه طلا کیان در هفته گذشته هم از سکه و هم از میانگین صندوقهای طلا بهتر عمل کرده است.

نگاهی به بازدهی گزینههای درآمد ثابت
برای سرمایهگذاران ریسکگریز به خصوص در روزهای نامطمئن گزینههای زیادی وجود ندارد. همین مساله پای بسیاری از افراد را به بانک میکشاند. با این حال بانک از نظر بازدهی مطلوب نیست اما رقیب آن یعنی صندوقهای درآمد ثابت برای تعداد نسبتا زیادی از افراد ناشناخته یا کمتر شناخته شده باقی ماندهاند. در ادامه نگاهی به وضعیت بازدهی صندوقهای درآمد ثابت و بانکها میاندازیم.
صندوق درآمد ثابت بهتر است یا بانک؟
در هفته دوم مرداد، صندوقهای درآمد ثابت به رشد آهسته و پیوسته خود ادامه دادند. صندوقهای درآمد ثابت در بازه 5 تا 12 مرداد به طور متوسط 0.36 درصد عایدی کسب کردند. این در حالی است که بازدهی بانک برای سپرده یک ساله چیزی در حدود 0.31 درصد به ازای یک هفته است. علاوه بر این، باید دقت کرد که اگر به پولتان در بانک نیاز پیدا کنید و بخواهید آن را زودتر از موعد برداشت کنید، نوعی جریمه به عایدی شما تعلق میگیرد. این در حالی است که صندوقهای درآمد ثابت به صورت روزشمار قابل برداشت هستند و به عایدی آنها هم جریمهای نمیخورد. هر وقت بخواهید میتوانید پولتان را با سود روزشمار دریافت کرده و آن را در بازار دیگری سرمایهگذاری کنید یا صرف نیازهایتان نمایید. این ویژگی باعث میشود علاوه بر کسانی که ریسکگریز هستند و این صندوقها را به عنوان گزینه دایمی انتخاب میکنند، سرمایهگذاران حرفهای هم بخشی از درآمدشان را در این صندوقها قرار دهند تا علاوه بر کسب سود روزشمار، در موقع مناسب پولشان را وارد بازارهای دیگری کنند. با این ویژگیها صندوق درآمد ثابت بر سپردهگذاری در بانک ارجحیت دارد.
البته همه صندوقهای درآمد ثابت به یک میزان عایدی ندارند. برخی از این صندوقها از نوع تقسیم سودی هستند و در بازههای مختلف به شما سود پرداخت میکنند. برخی دیگر نیز سود شما را یکجا و در هنگام فروش صندوق به شما ارائه میکنند. صندوق ندای ثابت کیان از نوع تقسیم سودی است و ماهانه سود به شما پرداخت میکند و صندوق درآمد ثابت کیان از دسته دوم به شمار میآید. در هفته دوم مرداد عایدی صندوق درآمد ثابت کیان 0.4 درصد بود که بسیار بهتر از بانک و میانگین صندوقهای درآمد ثابت است.

جمعبندی
در مطلب بالا به بررسی بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در هفتهای که گذشت پرداختیم. همان طور که مشاهده میشود، در روزهای افت دلار صندوقهای درآمد ثابت یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری به حساب میآیند. در این هفته، اگر سمت و سوی برجام مشخص شود بازارها آرایش جدیدی به خود خواهند گرفت و تا حدودی سمت و سوی آنها مشخص خواهد شد. به نظر میرسد سرمایهگذاری بخشی از دارایی در صندوقهای درآمد ثابت در این روزها مناسب باشد، چرا که با افت دلار، طلا هم احتمالا همراه با آن افت خواهد کرد. در صورت بهبود شرایط بازار سهام، صندوقهای سهامی معتبر هم میتوانند پتانسیل خوبی داشته باشند.