نگاهی به عایدی دو ماهه صندوقهای کیان
بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در اردیبهشت 1401
- اشتراکگذاری
- 1690
- 0
برای افراد ریسکپذیری که تجربه چندانی در بازارهای مالی ندارند یا وقت کافی برای بررسی گزینهها نمیگذارند، توصیه میکنیم در صندوقهای سهامی مناسبی سرمایهگذاری کنند. از سوی دیگر برای سرمایهگذاران ریسکگریز یا کسانی که میخواهند ریسک سبد خود را پایین بیاورند، صندوقهای درآمد ثابت گزینه مناسبی هستند.
در دومین ماه از سال 1401 صندوقهای سرمایهگذاری هم مانند بازارها بازدهی خوبی تجربه کردند. در این ماه، قیمت دلار در بازار آزاد رشد زیادی را پشت سر گذاشت. این اتفاقات در کنار افزایش انتظارات تورمی باعث شده تا لازم باشد بیشتر روی سرمایهگذاری درست و مطمئن فکر کنیم. در ادامه به بررسی میانگین صندوقهای سرمایهگذاری در این ماه میپردازیم و آنها را با بازارهای مختلف مقایسه میکنیم.
تحولات دلار در یک ماه گذشته
در دومین ماه بهار، قیمت دلار افزایش قابل توجهی داشت. این افزایش را میتوان ناشی از افزایش تردیدها در خصوص دستیابی فوری به برجام دانست. در دومین ماه از سال 1401 قیمت دلار در بازار آزاد از کانال 27 هزار تومانی افزایش پیدا کرد و تا 31 هزار تومان نیز بالا رفت. با این حال، در آخر ماه قیمت هر دلار به 30 هزار و 800 تومان رسید. با این حساب بهای هر دلار در بازار آزاد در این بازه زمانی 9.4 درصد رشد کرده است. باید منتظر ماند و دید آیا احیای برجام در نهایت محقق میشود و میتواند روی قیمت ارز در داخل کشور تاثیر شدیدی بگذارد یا خیر. علاوه بر این، برخی سیاستهای اقتصادی میتواند موجب تورم شود و نرخ برابری ریال و دلار را بیشتر تغییر دهد.
افزایش تورم ماهانه
تورم ماهانه در دومین ماه سال 3.5 درصد اعلام شد. به این ترتیب از آغاز امسال حدود 7 درصد به شاخص عمومی قیمتها افزوده شده است. به عبارت دیگر، اگر پول شما از ابتدای امسال نقد مانده بود، 7 درصد از ارزش آن از میان میرفت. این سطح از تورم هشداری است که به ما میگوید بهتر است سرمایهگذاری مناسب را جدیتر بگیریم.
بازار سهام و صندوقهای سهامی چقدر سود دادند؟
در دومین ماه از سال 1401 بازار سهام با رشد خوبی همراه بود. شاخص کل در این بازه زمانی حدود 4.5 درصد رشد کرد و به مرز 1.6 میلیون واحد رسید. این در حالی است که میانگین صندوقهای سهامی کشور بهتر از رشد شاخص کل بوده است. صندوقهای سهامی در اردیبهشت 1401 به طور متوسط حدود 5.5 درصد رشد کردند. این به معنای آن است که سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی مناسب برای شما بازدهی مناسبی به همراه دارد. علاوه بر این، اگر صندوقهای سهامی کیان را بررسی کنیم، نتایج دیگری هم خواهیم گرفت. صندوق آوای سهام کیان در بازه اردیبهشت 1401 بازدهی 4.3 درصد رشد کرد و بازدهی آن نزدیک به شاخص کل بوده است. این در حالی است که صندوق آهنگ سهام کیان در همین بازه زمانی توانست به بازدهی 7.6 درصدی دست پیدا کند. به این ترتیب، این صندوق بازدهی بسیار بهتری نسبت به میانگین صندوقهای سهامی و همین طور شاخص کل داشته است. صندوق آهنگ سهام کیان در دو ماه اول سال 1401 بیش از 20 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان 17.6 درصد عایدی داشتهاند که بسیار بهتر از تورم هستند.

از سوی دیگر، شاخص هم وزن در این یک ماه با رشد زیادی همراه بود. این شاخص در یک ماه اردیبهشت 1401 بازدهی 9.65 درصدی کسب کرد. این رشد تا حدودی به دلیل آن است که شرکتهای کوچکتر بورسی که مدت زیادی با افت روبرو شده بودند، در اردیبهشت امسال با استقبال بهتری روبرو شدند. این که بازدهی صندوقها در این ماه از شاخص هم وزن کمتر بوده تا حدودی به همین دلیل هم هست که صندوقهای مناسب معمولا سهامی را انتخاب میکنند که بنیاد خوبی دارند و مدتی در آنها سرمایهگذاری میکنند. بنابراین در شرایطی که استقبال از سهام دچار افت بهبود یابد، در کوتاه مدت میتواند از بازده صندوقهای مناسب هم پیشی بگیرد.
عملکرد بهتر صندوقهای طلا در مقایسه با سکه امامی
یکی دیگر از انواع صندوقهای سرمایهگذاری که تا حدودی کمتر شناخته شده، صندوق طلا است. صندوقهای طلا و سکه در اردیبهشت ماه و همگام با رشد قیمت دلار در بازار آزاد، شاهد صعود بودند. در این بازه یک ماهه، صندوقهای طلا به طور میانگین شاهد بازدهی 8.67 درصدی بودند. این در حالی است که قیمت سکه امامی در این بازه زمانی حدود یک میلیون تومان افزایش یافت و به 14 میلیون و 92 هزار تومان رسید. به این ترتیب سکه امامی در بازه زمانی اردیبهشت 1401 شاهد رشد 7.5 درصدی بوده است. صندوق سکه طلای کیان هم در این بازه زمانی 8.5 درصد سود عاید سرمایهگذارانش کرد. این صندوق در دو ماه ابتدایی امسال 18.93 درصد سود داده و در این بازه زمانی در صدر صندوقهای طلا قرار دارد. میانگین صندوقهای طلا در این دو ماه 18.14 درصد بوده است.

مقایسه سود صندوقهای درآمد ثابت و بانک در دومین ماه بهار
یکی از گزینههایی که برای سرمایهگذاری افراد ریسکگریز توصیه میشود، بانک است. با این حال بسیاری از افراد نمیدانند بانک در قیاس با گزینههای دیگر و به خصوص در شرایط تورمی چقدر میتواند ناکارآمد باشد. طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، بانک برای سپردههای یک ساله باید 16 درصد سود پرداخت کند. به این ترتیب در طول یک ماه چیزی در حدود 1.36 درصد به سرمایهگذارانش سود میدهد. این در حالی است که صندوقهای درآمد ثابت در این ماه به طور میانگین بازدهی 1.39 درصدی داشتهاند که بهتر از بانک است. صندوق درآمد ثابت کیان در اردیبهشت ماه 1.6 درصد عایدی داشت و ندای ثابت کیان هم بازدهی در همین حد داشته است. علاوه بر این، در دو ماه ابتدایی سال بانک برای سپرده یک ساله چیزی در حدود 2.72 درصد سود میداد در حالی که صندوق درآمد ثابت کیان 3.27 درصد سود داشته است.

جمعبندی: بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری در اردیبهشت 1401
همان طور که دیدیم در این ماه صندوقهای سرمایهگذاری بازدهی خوبی نصیب سرمایهگذاران خود کردند. به نقش تورم و وضعیت آن در دو ماه اول سال هم اشاره کردیم. واقعیت این است که برای حفظ ثروت باید حداقل به اندازه تورم عایدی کسب کنید. به همین دلیل هم باید در جای مناسبی سرمایهگذاری کنید که تخصص کافی برای مدیریت دارایی داشته باشند. به همین منظور برای افراد ریسکپذیری که تجربه چندانی در بازارهای مالی ندارند یا وقت کافی برای بررسی گزینهها نمیگذارند، توصیه میکنیم در صندوقهای سهامی مناسبی سرمایهگذاری کنند. از سوی دیگر برای سرمایهگذاران ریسکگریز یا کسانی که میخواهند ریسک سبد خود را پایین بیاورند، صندوقهای درآمد ثابت گزینه مناسبی هستند.