صندوق بخریم یا مستقیما سرمایه گذاری کنیم؟
بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری فروردین 1401
- اشتراکگذاری
- 513
- 0
در فروردین ماه دوباره شاهد تورم بالایی بودهایم و قیمت خوراکیها هم با نرخ چشمگیری رشد کرده است. اگر این روند ادامه پیدا کند و مشکلات احیای برجام نیز برقرار باشند، ممکن است امسال شاهد تورم بالای 30 درصد هم باشیم. اما چه گزینههایی برای محافظت از سرمایههای نقدی ما وجود دارد؟
در فروردین 1401 بازارهای سرمایهگذاری با رشد همراه بودند و قیمت آنها با افزایش همراه بود. دلار در اولین ماه از سال جدید صعودی بود و همگام با آن، بورس و طلا هم رشد کردند. تورم نیز در این ماه افزایش قابل توجهی نسبت به اسفند ماه 1400 داشت و به بیش از 3 درصد رسید. در ادامه به بررسی وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری مختلف در فروردین 1401 میپردازیم و بازدهی متوسط صندوقها را ذکر میکنیم.
اهمیت نرخ تورم فروردین ماه برای سرمایهگذاری
یکی از مهمترین دلایل سرمایهگذاری این است که بتوانیم دسترنج و سرمایه خود را در مقابل تورم بیمه کرده و از آن محافظت کنیم. زمانی که تورم به نرخ بالایی برسد، نقد نگه داشتن یا معطل گذاشتن سرمایهها کار اشتباهی است. شاهد این اتفاق آن است که تورم نقطهای از انتهای فروردین سال قبل تا انتهای فروردین امسال به بیش از 35 درصد میرسد. این رقم به معنای آن است که اگر بخشی از پولتان نقد مانده و در جایی سرمایهگذاری نشده باشد، بیش از یک سوم قدرت خرید خود را از دست داده است. در فروردین ماه دوباره شاهد تورم بالایی (3.3 درصد در یک ماه) بودهایم و قیمت خوراکیها هم با نرخ چشمگیری رشد کرده است. اگر این روند ادامه پیدا کند و مشکلات احیای برجام نیز برقرار باشند، ممکن است امسال شاهد تورم بالای 30 درصد هم باشیم. اما چه گزینههایی برای محافظت از سرمایههای نقدی ما وجود دارد؟
دلار؛ بازدهی نسبتا بالا اما غیربهینه
دلار در این یک ماه رشد زیادی داشت. پس از این که در فروردین ماه مشکلاتی در روند احیای برجام پیش آمد و خبرهایی منفی در این خصوص پخش شد، بهای دلار روند افزایشی طی کرد و تا نزدیکی 28 هزار تومان هم رسید. هرچند دلار در پایان فروردین در کانال 27 هزار تومانی باقی ماند، اما در مجموع از انتهای سال 1400 تا فروردین 1401، یعنی در یک بازه یک ماهه حدود 5.6 درصد رشد کرد. این رشد در صورت تداوم میتواند پیامدهای نامناسبی برای تورم داشته باشد و در واقع سیگنالی برای سرمایهگذاری است. با این همه دلار بهترین بازار برای محافظت از سرمایه در برابر تورم نبود.
پیشتازی بورس در بازارهای مختلف
ماه اول سال 1401 برای بورس خوب شروع شده است. شاخص کل بازار در این یک ماه با صعودی قابل توجه از مرز 1.5 میلیون واحد عبور کرد. در واقع، شاخص کل در این بازه زمانی 10.6 درصد رشد داشته است. البته شاخص هم وزن بهتر عمل کرده و رشد آن به 15.3 درصد در فروردین ماه 1401 رسید. یک نکته مهم این است که در یکی دو سال گذشته سهام بسیاری از شرکتهای کوچک با افت شدیدی روبرو شده بود و تازه مدتی است که وضعیت آنها بهبود یافته است. به همین دلیل هم این رشد بالاتر تا حدی به این دلیل است. اما اگر در صندوقهای سرمایهگذاری پول میگذاشتیم چطور؟ سرمایه ما چه وضعیتی داشت؟
در حال حاضر 89 صندوق سهامی در کشور وجود دارد. سه مورد از این صندوقها به دلیل این که نیکوکاری هستند یا با مشکل داده روبرو هستند، را نادیده گرفتهایم. میانگین رشد این 86 صندوق سهامی در فروردین ماه حدود 11.3 درصد است. این بازدهی از رشد شاخص کل بهتر است اما به این دلیل که صندوقها در انتخاب سهام خود گزینههای نامناسب را کمتر انتخاب میکنند یا اصلا انتخاب نمیکنند، به اندازه رشد شاخص هم وزن بالا نرفتهاند. در واقع، دارایی آنها عموما سهام شرکتهایی نیست که خیلی پایین رفته باشند و حالا رشد بالاتری را تجربه کنند. صندوق آوای سهام کیان در فروردین ماه 12.8 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان 11.6 درصد رشد کرده است. در واقع، این دو صندوق هم از میانگین صندوقهای سهامی بازار بهتر عمل کردهاند و هم از رشد شاخص کل فراتر رفتهاند. این دو صندوق برای سرمایهگذاری افرادی که کمی ریسکپذیر باشند، گزینههای مناسبی به شمار میآیند.

بازدهی طلا و صندوقهای طلا در فروردین ماه
در اولین ماه سال 1401 طلا هم بازدهی خوبی داشته است. طلا عموما به دو عامل بستگی دارد، یکی نرخ ارزهای معتبر مانند دلار در برابر ریال است و دیگری قیمت جهانی طلا. در فروردین ماه هم شاهد رشد قیمت جهانی طلا بودهایم و هم دلار در برابر ریال رشد قابل توجهی داشت. به این ترتیب، افزایش قیمت طلا در بازارهای داخلی اتفاق افتاد. هر سکه امامی در این یک ماه 5.7 درصد رشد کرد و اکنون حدود 13 میلیون تومان معامله میشود. هر گرم طلای 18 عیار هم در این یک ماه 6.4 درصد رشد کرد. این در حالی است که عملکرد صندوقهای طلا بهتر بوده است. البته یک نکته هم این است که بازار طلا تا روز 26 اسفند باز بود اما صندوقهای etf طلا تا روز 28 اسفند معامله میشدند.

با همه این حرفها، صندوقهای طلا به طور متوسط 8.7 درصد رشد کردهاند که رقم قابل توجهی است. در میان 6 صندوق طلای موجود هم صندوق سکه طلا کیان با بازدهی 9.6 درصدی در صدر صندوقهای طلا قرار داشته است. همان طور که میبینید علاوه بر این که صندوق طلا برخی ویژگیهایی مانند عدم امکان سرقت یا جعل را دارد، بازدهی قابل توجهی هم کسب کرده است.
صندوقهای درآمد ثابت بالاتر از سود بانکی
صندوقهای درآمد ثابت یکی از گزینههایی هستند که مورد استقبال سرمایهگذاران ریسکگریز قرار دارند. این صندوقها ریسکی در حد بانک دارند ولی بازدهی آنها بهتر است. بانکها به ازای سپردههای یک ساله در ماه رقمی معادل 1.33 سود میدهند (در سال 16 درصد) و اگر بنا به هر دلیلی سود 18 درصدی یکساله هم دریافت کنند، در ماه 1.5 درصد عایدی از پولشان کسب میکنند. این در حالی است که صندوقهای درآمد ثابت به طور میانگین حدود 1.61 درصد در فروردین ماه بازدهی داشتهاند. صندوق درآمد ثابت کیان در فروردین ماه بازدهی 1.64 درصدی داشته که از متوسط این نوع صندوقها بالاتر است. این گزینه برای شرایط احیای برجام، توزیع ریسک یا ریسکگریز بودن افراد مناسب است.

جمعبندی
همان طور که در این مطلب دیدیم، صندوقهای سرمایهگذاری عملکرد مناسبی داشتهاند. با توجه به بازدهی بلندمدت بازارها، تورم و نتایج به دست آمده در فروردین، توصیه ما این است که ابتدا به ریسک سنجی خود بپردازید و میزان ریسکپذیری یا ریسکگریزی خود را تعیین کنید. پس از این کار، بهتر میتوانید بخشی از سرمایه خود را به صندوقهای سهامی، بخشی را به صندوق طلا و بخشی را به صندوق درآمد ثابت اختصاص دهید. این کار به شما ابزاری میدهد تا با تورم مقابله کنید و حتی به دارایی و ثروت خود اضافه کنید، چرا که گزینههای مناسب و معتبر سرمایهگذاری در مواردی بیشتر از تورم هم رشد میکنند.