بهترین بازار سرمایه گذاری 7 ماه اول سال 1400

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 1655
    • 0
    بهترین بازار سرمایه گذاری 7 ماه اول سال 1400

    اگر از ابتدای سال 1400 مقداری پول را نقد نگه داشته باشید 22 درصد یا به عبارتی بیش از یک پنجم قدرت خرید خود را در مدت 7 ماه از دست داده‌اید. این موضوع اهمیت سرمایه‌گذاری و جایی که به شما سود مناسبی را ارائه کرده را نشان می‌دهد. در ادامه به بازدهی بازارهای مختلف در 7 ماه ابتدایی سال می‌پردازیم و پرسودترین بازار را در این مدت معرفی می‌کنیم.

    بازارهای سرمایه‌گذاری در نخستین ماه پاییز 1400 عملکرد متفاوتی داشتند. بازار سهام که در شهریور افتی را پشت سر گذاشته بود، در این ماه کمی بهبود یافت اما طلا در مهر ماه با افت اندکی روبرو شد. دلار نیز در این بازه زمانی تغییرات کمی داشت. نوسانات بازارها در یک ماه اخیر پرسش‌های زیادی برای سرمایه‌گذاران ایجاد کرده است. از سوی دیگر، انتشار نرخ تورم مهر ماه و نگرانی‌ها از افزایش آن در ادامه سال افراد را به این فکر می‌اندازد که جای مناسبی برای سرمایه‌گذاری پیدا کنند تا از دستبرد تورم به قدرت خریدشان جلوگیری کنند. اما کدام بازار می‌تواند این نقش را برای مردم ایفا کند؟ هر بازاری معایب و مزایای خودش را دارد اما در ادامه می‌خواهیم به معرفی بهترین بازار سرمایه‌گذاری 7 ماه اول سال 1400 بپردازیم تا راهنمایی برای برخی سرمایه‌گذاران باشد.

    تورم، دشمنی برای تمام فصول

    تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از تورم در کشور نشان می‌دهد در اولین ماه پاییز تورم ماهانه 3.7 درصد بوده است. به این ترتیب اگر پول شما در این ماه نقد بوده 3.7 درصد از ارزش آن کاسته شده است. اما موضوع زمانی جالب‌تر می‌شود که تورم را در بازه بلندتری محاسبه کنیم. بر اساس داده‌های مرکز آمار، تورم 7 ماهه به 22.1 درصد می‌رسد. یعنی اگر از ابتدای سال 1400 مقداری پول را نقد نگه داشته باشید 22 درصد یا به عبارتی بیش از یک پنجم قدرت خرید خود را از دست داده‌اید. این موضوع اهمیت سرمایه‌گذاری و جایی که به شما سود مناسبی را ارائه کرده و از طرفی معتبر باشد را نشان می‌دهد. هر بازاری که نتوانسته باشد در این 7 ماه به شما سود بالای 22 درصد ارائه دهد شما را در برابر تورم تضعیف کرده است. در ادامه به بازدهی بازارهای مختلف در این 7 ماه می‌پردازیم.

    تحولات دلار در 7 ماه ابتدایی سال

    اگر بازار دلار را در مهر ماه مورد بررسی قرار دهیم، مشاهده می‌کنیم بهای آن در بازار آزاد تغییر زیادی نکرده است. در پایان شهریور ماه بهای هر دلار در بازار 27 هزار و 480 تومان بود و در پایان این ماه به 27 هزار و 450 تومان رسید. در واقع دلار در ماه نخست پاییز تقریبا ثابت ماند، البته در طول روزهای مختلف ماه بین 27 تا 28 هزار تومان نوسان داشت. اما اگر کارنامه دلار را در 7 ماه ابتدایی سال مورد بررسی قرار دهیم خواهیم دید که از ابتدای سال تا پایان مهر ماه حدود 9.3 درصد رشد کرده است. به نظر می‌رسد نگهداشتن دلار در این ماه سود اسمی نداشته و از سوی دیگر رشد 9 درصدی آن در 7 ماه اخیر با تورم 22 درصدی این مدت اختلاف زیادی دارد.

    بازار سهام و روزهای پر افت و خیز

    بیایید نگاهی به بازار سهام بیندازیم. همان طور که در ابتدا اشاره کردیم، این بازار پس از افت شهریور ماه در مهر کمی رشد کرد و بار دیگر به کانال 1.4 میلیون واحدی رسید. در مهر ماه شاخص کل بورس شاهد رشد 3.6 درصدی بود که نزدیک به نرخ تورم ماهانه است. اما بازار سهام یک روی دیگر نیز داشته است. در مهر ماه شاخص هم وزن نه تنها رشد نکرده بلکه با افت 4.4 درصدی هم روبرو بوده است. اگر بورس را در بازه 7 ماهه بررسی کنیم، خواهیم دید که شاخص کل از ابتدای سال تا پایان مهر 9.8 درصد رشد کرده در حالی که شاخص هم وزن حدود 9.7 درصد افت کرده است. دو نکته در اینجا به نظر می‌رسد. اولی آن است که شرکت‌های بزرگ بورسی و سهامداران آنها به طور کلی بزندگان این مدت بازار سرمایه بوده‌اند. نکته دوم این است که عدم دانش و وقت کافی چطور می‌تواند منجر به زیان ما در بازار شود. اما بیایید از زاویه دیگری هم به بازار سهام نگاه کنیم.

    نگاهی به وضعیت صندوق‌های سهامی

    اگر بازده صندوق سهامی آهنگ سهام کیان را در مهر ماه مورد بررسی قرار دهید می‌بینید در این ماه رشد 6 درصدی داشته است که بالاتر از تورم ماهانه است. بازده صندوق آوای سهام کیان در این ماه بالاتر بوده و به 7 درصد می‌رسد. اما اگر از ابتدای سال پول کسی در این صندوق‌ها بود، چقدر عایدی یا زیان داشت؟ جالب است بدانید صندوق آهنگ سهام کیان در 7 ماه نخست سال عایدی 20.5 درصدی داشته و این بازدهی برای صندوق آوای سهام کیان به 24.4 درصد می‌رسد. بازدهی صندوق‌ آوای سهام کیان نه تنها از نظر اسمی مثبت بوده بلکه از تورم نیز بالاتر بوده است. به این ترتیب، نه تنها قدرت خرید شما در برابر تورم حفظ شده بلکه از آن هم جلو زده است. اما باز هم فراموش نباید کرد که صندوق‌های سهامی برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر مناسب‌ترند و معمولا برای آنها بهتر است دید میان‌مدت با بلندمدت داشت. اگر کسی این شرایط را ندارد، مثلا ریسک‌گریز بوده یا خواهان نگاه بلندمدت نیست، بهتر است در گزینه‌های دیگری مانند صندوق‌های درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کند.

    مقایسه بانک و صندوق‌های درآمد ثابت در 7 ماه نخست سال

    در بالا به بررسی بورس و صندوق‌های سهامی در 7 ماه اخیر پرداختیم و گفتیم برای افراد ریسک‌پذیر مناسب است. حالا نگاهی به گزینه‌های کم‌ریسک می‌اندازیم. معمولا کسانی که ریسک‌پذیر نیستند در دو گزینه سرمایه‌گذاری می‌کنند: بانک یا صندوق درآمد ثابت. در مورد بانک دو نکته وجود دارد. یکی آن که برخلاف تصور عمومی، بانک‌ هم گزینه چندان مطمئنی برای سرمایه‌گذاری نیست و امکان بروز مشکلات برای آن وجود دارد. کافی است به زیان انباشته بانک‌ها در صورت‌های مالی آنها نگاهی بیندازید. نکته دوم سود اندک پرداختی از سوی بانک‌ها است که در شرایط تورم شدید، اصلا پاسخگوی افت قدرت خرید نیست. بانک‌ها بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار برای سپرده‌های یک ساله تنها می‌توانند سالانه 16 درصد سود بدهند. به این ترتیب، در 7 ماه ابتدایی سال سرمایه‌گذاری ما در بانک تنها حدود 9.1 درصد سود عاید ما می‌کرد.

    این در حالی است که صندوق‌های درآمد ثابت دست کم با همان ریسک سود بهتری پرداخت می‌کنند و روزشمار نیز هستند. به عنوان مثال، صندوق درآمد ثابت کیان در این ماه عایدی 1.8 درصدی داشته و در 7 ماه ابتدایی سال 1400 نیز 13.1 درصد سود داده که در مقایسه با بانک اختلاف حداقل 4 درصدی دارد. گزینه‌های درآمد ثابت و بانک‌ها برای افراد ریسک‌گریز مناسب‌تر هستند اما سود حقیقی آنها عملا در تورم شدید اندک است.

    سکه بخریم یا صندوق طلا؟

    اگر نگاهی به قیمت سکه امامی در 7 ماهی که از سال گذشته است بیندازیم خواهیم دید که قیمت سکه تنها 4 درصد رشد کرده است. سکه امامی در پایان سال 99 به قیمت 11 میلیون و 240 هزار تومان معامله می‌شد اما در پایان شهریور ماه به 11 میلیون و 820 هزار تومان رسید. با این حال در مهر ماه قیمت سکه با افت یک درصدی همراه بود. این در حالی است که صندوق سکه طلا کیان در بازه 7 ماهه 5.3 درصد رشد کرده است که بهتر از خرید سکه است. علاوه بر این، مشکلات مرسوم نگهداری سکه، سرقت، جعل و مواردی از این قبیل را ندارد.

    بهترین بازار سرمایه‌گذاری 7 ماه اول سال 1400

    اکنون که به پایان جمع‌بندی بازارها رسیدیم، بیایید بار دیگر به بازدهی موارد مختلف برگردیم. همان طور که دیده می‌شود چه در بازه ماهانه و چه از ابتدای سال تاکنون، صندوق‌های سهامی معرفی شده بازدهی بالاتری از بازارهای گفته شده داشته‌اند. افزون بر این، این صندوق‌ها در مقابله با تورم هم بهترین گزینه‌ها بوده‌اند. با این حال، این توصیه را بیشتر می‌توان به افراد ریسک‌پذیر کرد. در مورد افراد ریسک‌گریز هم اختلاف بین بانک و صندوق درآمد ثابت و بازدهی آن را نشان دادیم. در نهایت توصیه ما برای سرمایه‌گذاری این است که سبدی متشکل از دارایی‌های مختلف داشته باشید. اگر وقت یا دانش کافی ندارید و ریسک‌پذیر هستید، صندوق‌های سهامی آهنگ سهام کیان و آوای سهام کیان می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای شما باشند. اما بخشی از سرمایه خود را نیز می‌توانید در صندوق‌های درآمد ثابت قرار دهید تا ریسک خود را توزیع کنید.

    از قطار سرمایه‌گذاری جا نمانید

    حرف آخر این که اگر قیمت دلار در ماه‌های آینده صعودی باشد یا تورم افزایش یابد و خبر خاصی از احیای مذاکرات شنیده نشود، سرمایه‌ای که در جای درستی گذاشته نشده باشد، بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود و بخش زیادی از قدرت خرید خود را از دت می‌دهد. در این شرایط بازارهای سرمایه‌گذاری پتانسیل رشد را خواهند داشت. از سوی دیگر، توافق سیاسی و کنترل تورم نیز صندوق‌های درآمد ثابت را به یکی از بهترین گزینه‌ها تبدیل می‌کند. بنابراین سعی کنید متنوع‌سازی و سرمایه‌گذاری درست را هر چه زودتر اجرایی کنید.