کدام بازار بیشترین سود را از اول سال داشت؟
کارنامه بازارهای سرمایهگذاری در چهار ماه ابتدایی سال 1401
- اشتراکگذاری
- 220
- 0
در یک ماه اخیر بازارهای سرمایهگذاری عمدتا عملکرد چندان خوبی نداشتهاند. این در حالی است که تورم همچنان به افزایش ادامه میدهد. راهکاری که برای سرمایهگذاری و محافظت از دسترنج افراد در این روزها به نظر میرسد، ایجاد یک سبد سرمایهگذاری است که از گزینههای مختلفی تشکیل شود.
نخستین ماه تابستان 1401 دیروز به پایان رسید و بازارها کار خود را در این ماه خاتمه دادند. در تیر ماه بازارها وضعیت چندان خوبی را تجربه نکردند.
قیمت دلار در این ماه تقریبا ثابت بود اما طلا با افت همراه شد. البته اگر از ابتدای سال به بازارها نگاه کنیم، تفاوتی را در بازدهی بازارها خواهیم دید.
در ادامه به بررسی بازدهی بازارهای سرمایهگذاری در تیر ماه و همچنین در 4 ماهی که از سال 1401 گذشته، میپردازیم و پرسودترین و بهترین بازار سرمایهگذاری را نیز معرفی میکنیم. علاوه بر این، نگاهی هم به سرمایهگذاری برای آینده خواهیم انداخت.
دلار در اولین ماه تابستان 1401
در تیر ماه قیمت دلار در مقایسه با پایان بهار تغییر چندانی نداشت. این ارز معتبر که در پایان بهار 1401 به قیمت 31950 تومان در بازار آزاد معامله میشد، در پایان تیر ماه به قیمت 31960 تومان رسید و تقریبا ثابت ماند.
با این حال، دلار در بازه 4 ماهه رشد قابل توجهی پشت سر گذاشته است. در آخرین روز سال گذشته، قیمت هر دلار در بازار آزاد 26260 تومان بود. به این ترتیب، این ارز در چهار ماه نخست سال 1401 شاهد افزایش 21.7 درصدی بوده است.
به طور کلی قیمت دلار تابع چند موضوع است: تورم انتظاری، قیمت نفت و احیای برجام. مهمترین عامل در این میان و به خصوص در روزهای فعلی، شراط برجام است. احیای برجام میتواند قیمت دلار را در بازار داخلی کاهش دهد ولی گره افتادن بر سر آن میتواند عاملی برای رشد قیمت آن باشد.
علاوه بر برجام، افزایش تورم انتظاری میتواند عاملی برای رشد قیمت دلار در برابر ریال باشد. در نهایت، بالا رفتن قیمت نفت و امکان استفاده از ارز حاصل از صادرات آن میتواند موجب شود امکان کنترل قیمت دلار در بازار آزاد از سوی دولت بیشتر فراهم باشد. این در حالی است که کاهش قیمت نفت یا دشوارتر شدن دسترسی به منابع ارزی حاصل از فروش نفت، میتواند قیمت دلار را در بازار آزاد بالاتر ببرد.
افت بازار سهام به کانال 1.4 میلیون واحدی
در اولین ماه تابستان، بازار سهام روزهای مساعدی را تجربه نکرد. شاخص کل بازار سهام که در پایان بهار به در محدوده یک میلیون و 540 هزار واحدی بود، در پایان تیر ماه به مرز یک میلیون و 472 هزار واحد عقبنشینی کرد.
به این ترتیب، شاخص کل در نخستین ماه تابستان، با افت 4.4 درصدی روبرو بود. شاخص هم وزن بازار سهام نیز در همین بازه زمانی، از 423 هزار و 457 واحد به 403 هزار و 781 واحد افت کرد. در واقع، شاخص هم وزن بازار سهام در این بازه یک ماهه، 4.65 درصد از ارزش خود را از دست داد.
با این حال، اگر بازدهی بازار سهام را در بازه 4 ماهه از ابتدای سال 1401 بررسی کنیم، خواهیم دید که این بازار با رشد روبرو بوده است.
شاخص کل بازار سهام در پایان سال 1400 حدود یک میلیون و 367 هزار واحد بود که در پایان تیر ماه رشد 7.7 درصدی نشان میدهد. شاخص هم وزن نیز در این مدت 15.9 درصد رشد داشته است.
به این ترتیب، اگر یک ماه تابستان را مورد نظر قرار دهیم، خواهیم دید که شرکتهای کوچکتر بورسی زیان کمی بیشتری در مقایسه با شرکتهای بزرگتر داشتهاند.
این در حالی است که از ابتدای سال تاکنون شرکتهای کوچکتر بسیار بهتر عمل کردهاند. با توجه به شرایط نااطمینانی در بازارها، وضعیت بازار در این ماه چندان جالب نبود، اما گزارشهای خوب عملکرد شرکتها ممکن است پتانسیلهایی برای رشد بازار سهام در روزهای پیش رو فراهم آورد.
کارنامه فلز زرد در بازه 4 ماهه 1401
قیمت هر سکه امامی در تیر ماه تا حدودی با کاهش همراه بوده است. هر سکه امامی که در پایان بهار 1401 به قیمت 15 میلیون و 497 هزار تومان معامله میشد، در انتهای تیر ماه به قیمت 14 میلیون و 810 هزار تومان رسید.
این تغییرات قیمتی نشان میدهد که قیمت هر سکه امامی در بازارهای داخلی با افت 4.4 در یک ماه گذشته همراه بوده است. از سوی دیگر، قیمت سکه در قیاس با ابتدای سال 2 میلیون و 402 هزار تومان افزایش یافته است. به این ترتیب، از آغاز امسال تا پایان تیر ماه قیمت هر سکه امامی 19.4 درصد رشد داشته است.

کجا سرمایهگذاری کنیم؟
با توجه به موج تورم امسال، بسیاری از افراد نگران سرمایه خود هستند و نمیدانند برای سرمایهگذاری چه کنند. سرمایهگذاری در شرایطی که نااطمینانی در بازارها زیاد است، مشکلات خاص خود را دارد.
توصیه ما این است که متنوعسازی را در سرمایهگذاری رعایت کنید. متنوعسازی سرمایهگذاری باعث میشود پولتان را در گزینههای درآمدی مختلفی قرار دهید و ریسک سرمایهگذاری خود را حداقل نمایید.
به عنوان مثال در شرایطی که دلار روند نزولی طی میکند، گزینههای درآمد ثابت برای سرمایهگذاری مناسب میشوند. اما از آنجا که احیای برجام هنوز به نتیجه نرسیده است و احتمال افزایش قیمت دلار وجود دارد، بهتر است در گزینههایی مانند خرید طلا و سکه و حتی سهام نیز که ریسک بالاتری دارند، سرمایهگذاری کرد.
میزان تقسیم سرمایهتان به این گزینههای مختلف به میزان ریسکپذیری یا ریسکگریزی شما بستگی دارد و بهتر است قبل از هر کاری با اقدام به ریسکسنجی در مورد آن بیشتر بدانید.

نگاهی به صندوقهای سرمایهگذاری کیان در بازه 4 ماهه 1401
نگاهی به صندوقهای کیان نشان میدهد که این صندوقها عمدتا بازدهی معقول داشتهاند. صندوق سکه طلا کیان از ابتدای سال تا پایان تیر ماه 23.1 درصد عایدی داشته و تا حدودی همپای تورم پیش رفته است. این در حالی است که صندوق درآمد ثابت کیان در بازه یک ماهه عملکرد موفقی داشته و بهتر از بانکها بوده است. در بازه یک ماهه که بازارهای سرمایهگذاری بازدهی مثبتی نداشتند، صندوق درآمد ثابت کیان 1.74 درصد عایدی کسب کرده است.

جمعبندی
همان طور که در این مطلب اشاره کردیم، در یک ماه اخیر بازارهای سرمایهگذاری عمدتا عملکرد چندان خوبی نداشتهاند. این در حالی است که تورم همچنان به افزایش ادامه میدهد. راهکاری که برای سرمایهگذاری و محافظت از دسترنج افراد در این روزها به نظر میرسد، ایجاد یک سبد سرمایهگذاری است که از گزینههای مختلفی تشکیل میشود.
با توجه به این که هنوز تکلیف احیای برجام مشخص نیست، این گزینهها بهتر است حالتهای مختلف را پوشش دهند. به عنوان مثال خوب است بخشی از سرمایه را در صندوقهای درآمد ثابت قرار دهیم که ریسک پایین و سوددهی معقولی دارد. بخش دیگری را هم میتوان در صندوقهای طلا یا سهامی قرار داد تا در صورت افزایش تورم انتظاری، سرمایه ما بدون محافظ باقی نماند.