بهترین بازارهای سرمایه گذاری 5 ماه ابتدایی 1401
- اشتراکگذاری
- 514
- 0
در مرداد ماه بهترین گزینه برای سرمایه گذاری صندوقهای درآمد ثابت معتبر بودهاند. در واقع در میان گزینههای مورد بررسی، تنها گزینهای که در این ماه توانست پا به پای تورم حرکت کند همین صندوق درآمد ثابت کیان بود.
تازهترین آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان میدهد نرخ تورم ماهانه در مرداد ماه کاهش پیدا کرده است. این میزان تورم پیامدهایی برای سرمایهگذاری دارد. از جمله مهمترین اتفاقاتی که در مرداد رخ داد، تقویت احتمال احیای برجام بود. این موضوع باعث کاهش دلار شد و روی بازارهای دیگر نیز تاثیر گذاشت. در ادامه به بررسی وضعیت تورمی کشور در بازه 5 ماهه ابتدای سال میپردازیم و پرسودترین بازارهای سرمایهگذاری را نیز معرفی میکنیم.
مروری بر نرخ تورم در کشور
جدیدترین گزارش مرکز آمار نشان میدهد نرخ تورم مرداد ماه 2 درصد بوده است. با این حساب، نرخ تورم از ابتدای سال تاکنون، یعنی در مدت 5 ماه حدود 28 درصد میشود. این عدد به معنای آن است که اگر ابتدای امسال یک سبد از کالا و خدمات را به طور متوسط به قیمت یک میلیون تومان میخریدید، بعد از 5 ماه باید یک میلیون و 280 هزار تومان پول بدهید تا همان کالاها را خریداری کنید. این موضوع را طور دیگری هم میشود گفت. اگر صد میلیون تومان از ابتدای سال نقد نگه داشته باشید، اکنون بعد از 5 ماه انگار 22 میلیون تومان از آن وجود نداشت. این موضوع نشان دهنده اهمیت سرمایه گذاری است. نرخ تورم نقطهای نیز در یک سال اخیر به 52.2 درصد میرسد.
تحولات دلار در بازار آزاد
همان طور که اشاره کردیم، در مرداد ماه امسال پس از شنیده شدن اخبار مثبت در خصوص برجام، قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو شد. بهای هر دلار که در پایان تیر ماه 31960 تومان معامله میشد، در پایان مرداد به 29350 تومان افت کرد. این کاهش به معنای آن است که دلار در دومین ماه تابستان حدود 8 درصد افت داشته است. در بازه 5 ماهه دلار 11.8 درصد افزایش قیمت داشته است. هرچند هنوز هم احیای برجام عملی نشده است اما در صورت چنین رخدادی، قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو شده و روی بازارهای دیگر نیز تاثیر خواهد گذاشت.
تداوم افت و خیزهای بازار سهام
در مرداد ماه، بورس وضعیت خوبی را تجربه نکرد و بازدهی ماهانه نزولی ثبت کرد. شاخص کل این بازار که در پایان تیر ماه حدود یک میلیون و 472 هزار واحد بود، در پایان مرداد به یک میلیون و 424 هزار واحد افت کرد. این افت به معنای آن است که بازار سهام در دومین ماه تابستان 3.2 درصد از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که در همین ماه شاخص هم وزن از حدود 404 هزار واحد به نزدیکی 397 هزار واحد عقبنشینی کرد. در واقع، شاخص هم وزن در مرداد ماه 1.6 درصد افت ارزش داشت. اگر بازدهی بازار سهام را از ابتدای سال در نظر بگیریم، خواهیم دید شاخص کل 4.2 درصد و شاخص هم وزن 14 درصد رشد داشتهاند. این اعداد و ارقام نشان میدهند که به طور کلی وضعیت شرکتهای کوچک بورسی در سال جاری مناسبتر از شرکتهای بزرگ بورسی بوده است. احیای برجام میتواند به پتانسیل شرکتهای کوچک و برخی از صنایع بورسی مانند خودرویی و بانکی کمک کند و به این ترتیب روی شاخص هم وزن تاثیر مثبتی بگذارد.
ریزش طلا و سکه در دومین ماه تابستان
همان طور که بالاتر اشاره شد، در مرداد ماه قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو شد. این افت روی قیمت طلا اثر گذاشت. هر سکه امامی که در پایان تیر ماه به قیمت 14 میلیون و 810 هزار تومان معامله میشد، در پایان مرداد ماه با 8.4 درصد کاهش به 13 میلیون و 562 هزار تومان رسید. سکه امامی در مقایسه با ابتدای سال 1401 رشد 9.3 درصدی را تجربه کرده است. در صورت احیای برجام، قیمت دلار میتواند بیشتر هم افت کند و همین موضوع در کوتاهمدت به زیان طلا خواهد بود. با این حال، تنشهای بینالمللی نیز میتوانند روی قیمت جهانی طلا تاثیر بگذارند.

نگاهی به صندوقهای سرمایه گذاری کیان از ابتدای 1401
صندوقهای سرمایهگذاری کیان در مرداد ماه از روند بازارهای سرمایهگذاری تاثیر پذیرفتند. صندوق سکه طلا کیان در این ماه با افت 9.2 درصدی روبرو شد. هرچند در این ماه عملکرد این صندوق نسبت به سکه امامی کمی پایینتر بوده، از ابتدای سال 11.7 درصد رشد کرده که بهتر از سکه امامی است. صندوق آوای سهام کیان و صندوق آهنگ سهام کیان در مرداد ماه به ترتیب 5.6 و 4.4 درصد افت داشتهاند که بیش از افت شاخص کل و هم وزن است. با این حال اگر از ابتدای سال 1401 بازدهی این صندوقها را با شاخص کل و هم وزن مقایسه کنیم، خواهیم دید بازدهی صندوق آوای سهام کیان 5.9 و بازدهی صندوق آهنگ سهام کیان 8.6 درصد است که هر دو بیش از شاخص کل رشد داشتهاند. در پایان این که صندوق درآمد ثابت کیان در دومین ماه تابستان 1.88 درصد عایدی ثبت کرد که بسیار بهتر از سود سپرده بانکی یکساله است که تقریبا ماهانه 1.36 درصد میشود. علاوه بر این، صندوق درآمد ثابت کیان قابلیت سود روزشمار را هم دارد که آن را به گزینه مناسبی برای افراد ریسکگریز تبدیل میکند.

جمعبندی
در این مطلب به بررسی بازدهی بازارهای سرمایهگذاری و صندوقهای کیان پرداختیم. اشاره کردیم که در شرایط فعلی تورم ماهانه کاهش یافته است. همان طور که از ارقام مربوط به بازدهیها مشخص است در مرداد ماه بهترین گزینه برای سرمایه گذاری صندوقهای درآمد ثابت معتبر بودهاند. در واقع در میان گزینههای مورد بررسی، تنها گزینهای که در این ماه توانست پا به پای تورم حرکت کند همین صندوق درآمد ثابت کیان بود. به نظر میرسد در صورت اجرا شدن احیای برجام این قبیل صندوقها دست کم در کوتاهمدت جزو بهترین موارد برای سرمایهگذاری باشند. صندوق شاخصی هم وزن کیان نیز در صورت تداوم رشد شاخص هم وزن میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد. با این حال، این نکته هم باید در نظر گرفت که در صورتی که برجام عملی نشود، گزینههایی مانند طلا دوباره جذاب خواهند شد. هرچند در حال حاضر و با توجه به خبرهای اخیر، احتمال احیای برجام بیشتر شده است.