بهترین سرمایهگذاری نیمه اول سال کدام بازار بود؟
- اشتراکگذاری
- 248
- 0
در نیمه اول سال دلار رشد کرد. اسکناس سبز دلار که در انتهای سال 99 کار خود را در 25 هزار و 120 تومان خاتمه داده بود، در دو ماه ابتدایی سال با کاهش قیمت روبرو شد و حتی در نیمه اردیبهشت حدود 20 هزار و 500 تومان معامله میشد. با این حال، عمر این روند نزولی چندان طولانی نبود.
در نیمه اول سال 1400 بازارهای سرمایهگذاری با رشد روبرو بودند. دلار در 6 ماه ابتدایی سال افزایش یافت و همگام با آن بازارها نیز صعود کردند. طلا، بورس و گزینههای درآمد ثابت عایدی مثبتی داشتند، هرچند بازدهی آنها متفاوت بود. در ادامه نگاهی به سوددهی بازارهای مختلف در شش ماه ابتدایی 1400 خواهیم انداخت و به این سوال پاسخ میدهیم که بهترین سرمایهگذاری نیمه اول سال کدام بازار بود.

نگاهی به دلار در نیمه اول سال
همان طور که بالاتر گفتیم، در نیمه اول سال دلار رشد کرد. اسکناس سبز دلار که در انتهای سال 99 کار خود را در 25 هزار و 120 تومان خاتمه داده بود، در دو ماه ابتدایی سال با کاهش قیمت روبرو شد و حتی در نیمه اردیبهشت حدود 20 هزار و 500 تومان معامله میشد. با این حال، عمر این روند نزولی چندان طولانی نبود. دلار بار دیگر از کانال 20 هزار تومان به بالا رفت و در روزهای ابتدایی شهریور ماه به بیش از 28 هزار و 300 تومان هم رسید. در پایان نیمه اول امسال قیمت دلار در بازار آزاد در نیمه کانال 27 هزار تومان قرار گرفت. به این ترتیب دلار در نیمه اول سال 9.4 درصد افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: تورم نیمه اول 1400 با قدرت خرید مردم چه کرد؟
بازار سهام و صندوقهای سهامی
بورس در حالی امسال را آغاز کرد که رقم شاخص کل به یک میلیون و 308 هزار واحد رسیده بود. بهار فصل خوبی برای بازار سهام نبود و در پایان فصل نخست سال شاخص کل بورس به یک میلیون و 168 هزار واحد افت کرده بود. با شروع تابستان بازار رشد خوبی را آغاز نمود و تا روزهای ابتدایی شهریور به یک میلیون و 575 هزار واحد نیز دست یافت. اما از همین نقطه بود که اصلاح بازار شروع شد. بورس تا پایان شهریور به یک میلیون و 386 هزار واحد عقبنشینی کرد. به این ترتیب، در نیمه نخست سال و پس از این افت و خیزها، بورس شاهد رشد 6 درصدی بوده است. اما صندوقهای سهامی چطور؟
نگاهی به صندوقهای آوای سهام کیان و آهنگ سهام کیان نشان میدهد این صندوقهای سرمایهگذاری رشد خوبی را از ابتدای سال داشتهاند و حتی با وجود افت شهریور ماه همچنان بازدهی معقولی دارند. اگر آخرین روز کاری سال 99 در صندوق آوای سهام کیان سرمایهگذاری کرده بودید، در نیمه اول سال عایدی 16.3 درصدی کسب میکردید. اگر هم در صندوق آهنگ سهام کیان وارد شده بودید، 13.7 درصد در نیمه اول سال سود به دست میآوردید. مقایسه این اعداد با رشد شاخص کل بورس نشان میدهد که چرا بهتر است به جای سرمایهگذاری مستقیم در بورس، صندوق سهامی بخریم.

بیشتر بخوانید: چرا صندوق سهامی بخریم؟
عیارسنجی وضعیت سکه و صندوقهای سکه طلا
اگر سری به بازار طلا بزنیم، خواهیم دید طلا و سکه امامی در نیمه اول 1400 رشد زیادی نکردهاند. قیمت هر گرم طلای 18 عیار در بازارهای داخلی، از یک میلیون و 85 هزار تومان در پایان سال 99 به یک میلیون و 152 هزار تومان در پایان شهریور امسال رسیده است. این یعنی قیمت هر گرم طلا در 6 ماه اخیر حدود 6.15 درصد افزایش یافته است. از سوی دیگر، قیمت هر سکه امامی نیز در این 6 ماه از 11 میلیون و 240 هزار تومان به 11 میلیون و 820 هزار تومان رسیده که به معنای رشد 5.2 درصدی قیمت سکه در این بازه زمانی است.
نگاهی به قیمت صندوق سکه طلا کیان نشان میدهد در 6 ماهی که از سال 1400 گذشته، ارزش واحدهای این صندوق 6.4 درصد رشد کرده است. با این حساب، رشد صندوق سکه طلا کیان از رشد ارزش سکه و طلا در نیمه نخست سال بهتر بوده است.
بانک یا صندوق درآمد ثابت: مساله این است
بسیاری از کسانی که به صورت سنتی سرمایهگذاری میکنند به بانک به عنوان یک گزینه مناسب با پرداختی ثابت و کمریسک نگاه میکنند. این در حالی است که مساله بالا همیشه درست نیست. اول این که همه بانکها لزوما کمریسک نیستند و رجوع به صورتهای مالی آنها نشان میدهد ریسک برخی از آنها بالا است. از سوی دیگر، در شرایطی که تورم بالا باشد، سود بانک چندان جالب نیست و طبق مصوبه شورای پول و اعتبار برای سپردههای یک ساله 16 درصد است. اما آیا گزینه کمریسکی وجود دارد که بازدهی بالاتری از بانک داشته باشد و ریسک آن هم در همان حد باشد؟ پاسخ ما به شما صندوق درآمد ثابت است. صندوقهای معتبر از نظر ریسک شبیه بانکها هستند اما عملکرد بهتری دارند. به عنوان مثال صندوق درآمد ثابت کیان در نیمه نخست امسال بازدهی 11.2 درصدی داشته است. برای مقایسه بهتر است بدانید بانک برای سپرده یک ساله خود در همین مدت 6 ماهه 8.25 درصد سود میدهد. علاوه بر این، صندوق درآمد ثابت همواره قابل برداشت به قیمت روز است اما اگر شما بخواهید پولتان را زودتر از موعد از بانک بردارید، نرخ سود پرداختی پایینتر هم میآید.

بهترین سرمایهگذاری نیمه اول سال کدام بازار بود؟
حالا دوباره به سوالی که در ابتدا مطرح کردیم بازمیگردیم. بهترین سرمایهگذاری نیمه اول سال 1400 صندوقهای سهامی بودهاند. حتی با وجود افتی که این صندوقها همگام با افت بورس در شهریور تجربه کردند، اختلاف سود صندوقهای معتبر با سایر گزینهها بسیار زیاد است. همچنان مسایل بنیادی اقتصادی ایران از قبیل تورم، رشد نقدینگی و کسری بودجه خودنمایی میکنند و بر انتظارات فعالان بازارها و صحنه اقتصاد کشور تاثیرگذار هستند. احیای برجام نیز فرجام مشخصی ندارد و مذاکرات تاکنون به جای خاصی نرسیده است. همه این عوامل پتانسیلهایی برای بازارهای سرمایهگذاری دارند که در صورت پابرجا ماندن ابهامات فوق میتوانند موجب رشد بازارها شوند.