رشد 15 درصدی شاخص کل در مرداد 1400
بورس همچنان روی ریل صعود / سود 29 درصدی بازار سهام در دو ماه تابستان
- اشتراکگذاری
- 32
- 0
در دومین ماه تابستان 1400 بازار سهام همچنان روند رو به رشد خود را ادامه داد. کسانی که از ابتدای خرداد وارد بازار سهام شدهاند، توانستهاند سود خوبی به دست بیاورند. مهمترین اتفاقاتی که در این ماه در بازار افتاد، افزایش قیمت دلار و ورود آن به کانال 27 هزار تومان بوده است. بسیاری از افراد تازهکار در سرمایهگذاری، پس از افت سال گذشته بازار سهام خاطره خوشی از این بازار ندارند. این در حالی است که در بلندمدت بورس بیشترین عایدی را برای سرمایهگذاران فراهم کرده است. کسانی که با ابزار مناسب و دید 3 تا 5 ساله وارد بازار سهام شدهاند، بیش از سایر بازارها عایدی به دست آوردهاند. در ادامه به این پرسشها پاسخ میدهیم که اگر از اول سال پولمان را در بورس گذاشته بودیم، چقدر سود کرده بودیم؟ در مرداد ماه بازار سهام چقدر رشد کرد و چه کسانی بیشتر سود بردند؟ به افراد تازهکار چه توصیهای میتوان کرد تا ریسک سرمایهگذاری آنها پایین بیاید؟

تحولات قیمت دلار در ماه دوم تابستان
قیمت دلار در پایان تیر 1400 در بازار آزاد 24 هزار و 620 تومان بود. با این حال، امروز در پایان مرداد ماه قیمت هر دلار در بازار به 27 هزار و 440 تومان رسیده است. این افزایش قیمت دلار به معنای آن است که در این ماه شاهد رشد 11.45 درصدی این ارز بودهایم. افزایش قیمت دلار در این روزها نمادی از دشوارتر شدن احیای برجام از نظر فعالان بازارها و افزایش تورم انتظاری است. علاوه بر این، رشد دلار روی سایر بازارها نیز تاثیر گذاشته است. بورس مهمترین تاثیر را از این پدیده شاهد بوده است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با روش های سرمایه گذاری در بورس ایران
بورس در مرداد ماه چقدر سود کرد؟
در پایان مرداد 1400 شاخص کل بورس به یک میلیون و 515 هزار واحد رسید. این در حالی است که در پایان تیر ماه شاخص بورس یک میلیون و 311 هزار واحد بود. با این حساب، در طول ماه دوم تابستان بازار سهام 15.6 درصد رشد کرده است. این رشد بار دیگر توجه سرمایهگذاران را به بازار سرمایه جلب کرده است. در ادامه به بررسی شاخص هم وزن نیز میپردازیم.

برندگان مرداد ماه بازار سرمایه
برای این که برندگان بورسی دومین ماه تابستان را بشناسیم، باید شاخص هم وزن بازار را با شاخص کل مقایسه کنیم. اگر شاخص کل بازار بیش از شاخص هم وزن رشد کرده باشد، نشان میدهد که به طور کلی شرکتهای بزرگ بورسی بیشتر از متوسط بازار رشد کرده و سهامداران آنها بیشتر از سایرین منتفع شدهاند. در حالی که اگر شاخص کل کمتر از شاخص هم وزن رشد کرده باشد، نشان میدهد که شرکتهای کوچکتر به طور کلی منفعت بیشتری بردهاند و سهامداران آنها بیشتر سود کردهاند. حالا با این توضیحات نگاهی به برندگان بازار سرمایه در مرداد 1400 میاندازیم.
اگر نگاهی به شاخص هم وزن بیندازیم، خواهیم دید که در پایان مرداد این شاخص به 436 هزار واحد رسیده است. اگر این عدد را با شاخص هم وزن در انتهای تیر ماه 1400 که حدودا 403 هزار واحد بود، مقایسه کنیم، نتیجه میگیریم که شاخص هم وزن در مرداد 1400 حدود 8.2 درصد رشد کرده است. بالاتر گفتیم که شاخص کل در همین ماه 15.6 درصد رشد داشته است. با این حساب، شاخص هم وزن رشد بسیار کمتری در مقایسه با شاخص کل داشته و به این ترتیب صاحبان سهام شرکتهای بزرگ در مرداد ماه 1400 بیشتر سود کردهاند.
بیشتر بخوانید: افزایش نرخ تورم ماهانه سیگنالی برای سرمایهگذاری؟
نگاهی به بازار سهام در 5 ماه ابتدایی 1400
بازار سهام در شرایطی سال 1400 را آغاز کرد که قیمت دلار حدود 25 هزار و 150 تومان و شاخص کل حدود یک میلیون و 308 هزار واحد بود. در دو ماه ابتدایی امسال، همگام با افت دلار در بازار آزاد و گمانهزنیها در خصوص احیای برجام، شاخص کل بازار سرمایه تنزل یافت و تا حدود 1.1 میلیون واحدی پایین رفت. دلار نیز در ابتدای خرداد حدود 23 هزار تومان بود. در خرداد ماه نیز رشد خاصی در بازار سهام دیده نشد اما از تیر ماه روند صعودی بازار سرمایه آغاز شد و در 2 ماه شاهد افزایش 347 هزار واحدی شاخص کل بودهایم. به عبارت دیگر، از ابتدای مرداد تا پایان مرداد بازار سهام حدود 29.7 درصد رشد کرده است. گذشته از این، از ابتدای سال نیز بازدهی شاخص کل حدود 16 درصد بوده است. یعنی به طور متوسط اگر در بازار سهام سرمایهگذاری کرده بودید، سرمایه شما از ابتدای سال تاکنون 16 درصد رشد میکرد که برابر با سود بانکی برای سپردههای یک ساله است. البته سرمایهگذاری در شرکتهای بزرگ سود بسیار بیشتری داشت.

نتیجههایی برای سرمایهگذاری
اگر میزان رشد شاخص هم وزن و شاخص کل را با هم مقایسه کنیم، خواهیم دید که در مرداد ماه 1400، شاخص کل بهتر از شاخص هم وزن عمل کرده است. این موضوع میتواند دو نتیجه داشته باشد. نخست این که برندگان این ماه بازار سرمایه سهامداران شرکتهای بزرگ بودهاند. دومین نتیجه این است که اگر مولفههای مهم اثرگذار بر بازار سرمایه مانند ابهام در احیای برجام، قیمت دلار و تورم انتظاری روند فعلی را ادامه دهند، شرکتهای کوچکتری که از ظرفیت بنیادی خوبی برخوردارند و در این بازه دو ماهه تابستانی رشد خاصی نکردهاند، پتانسیل رشد را میکنند و برای سرمایهگذاری مناسب خواهند بود. در صورتی که دلار در این محدوده باقی بماند و تثبیت شود، یا ابهامات بر سر عدم احیای برجام زیاد باشد، بورس احتمالا رشد خوبی را شاهد خواهد بود. با این حال، از آنجا که این بازار با ریسک همراه است، توصیه میشود برای کاهش ریسک خود از صندوقهای سرمایهگذاری مانند صندوق آهنگ سهام کیان و صندوق آوای سهام کیان استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: صندوق سهامی چیست؟