در دام ترس فروش نیفتیم/ «وحشت فروش» چطور به سرمایه‌ ضرر می‌زند؟

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 21
    • 0
    در دام ترس فروش نیفتیم/ «وحشت فروش» چطور به سرمایه‌ ضرر می‌زند؟

    بسیار پیش می‌آید که سرمایه گذاران در بازار سرمایه دچار ترس می‌شوند و تصمیم می‌گیرند یک سهم یا دارایی را بفروشند. به محض اینکه بازار سهام دچار ریزش می‌شود، قطع به یقین سرمایه گذارانی را می‌بینید که برای جلوگیری از ضرر، اقدام به فروش سهام خود می‌کنند. شاید از خود بپرسید ”بهتر نیست در این آشفته بازار، سهام خود را بفروشم و خیال خود را راحت کنم؟ ” پاسخ منفی است! چرا که اگر در این اوضاع اقدام به فروش سهم خود کنیم، واقعا ضرر می‌کنیم. آرامش خود را حفظ کنید. در برابر وسوسه فروش مقاومت کنید و ترس فروش را از خود برانید. تا زمانی که سهم خود را نفروخته‌اید ضرر نکرده‌اید. البته نباید فراموش کنیم که این به شرطی است که در انتخاب سهام یا دارایی خود دقت کرده باشید و گزینه مناسبی که دارای ارزش بنیادی هستند را خریداری کرده باشید. در این حالت حتی وقتی به پرتفوی خود نگاه ‌کنید و با از دست رفتن ارزش آن روبرو شوید، نباید بترسید. واقعیت این است که بالا و پایین رفتن قیمت جزیی از ماهیت بازارها است. اگر سهم درستی انتخاب کرده باشید، بعدا سرمایه شما رشد خواهد کرد و روزهای خوبی را خواهید دید. با این حال، متاسفانه اغلب اوقات ترس فروش بر منطق غلبه می‌کند و طی آن سرمایه گذاران تازه وارد و بی‌تجربه هم رنگ جماعت می‌شوند و اقدام به فروش می‌کنند. پیش‌تر در مقاله‌ای تحت عنوان رفتار گله ای به این موضوع اشاره کرده بودیم. در ادامه به بررسی عواملی که ترس فروش را در افراد ایجاد می‌کنند می ‌پردازیم.

    سرمایه گذاری آنلاین با کیان دیجیتال

    چرا سرمایه گذاران دچار ترس فروش می‌شوند؟

    نظریه دورنما جواب این سوال را می‌دهد. دکتر کانمن و دکتر تورسکی در سال ۱۹۷۹ این نظریه را ارائه کردند و به بررسی کامل مبحثی به نام زیان گریزی پرداختند؛ مبحثی که بیان می‌دارد افراد اثر ضرری که وارد آمده را بیش‌تر از سود حاصله حس می‌کنند. پیش‌تر درباره زیان گریزی در مقالات قبلی مفصل توضیح داده شده است. طبق این مبحث افراد برای اینکه نمی‌خواهند ضرر کنند دچار ترس فروش می‌شوند و در نتیجه غیر منطقی عمل می‌کنند و برای رعایت جوانب احتیاط دست به فروش سهم خود می‌زنند و در نهایت با ضرر روبرو می‌شوند. حال باید بدانیم که چرا سرمایه گذاران عنان منطق خود را به ترس می‌دهند و متضرر می‌شوند؟ پاسخ این سوال ساده است. قسمتی از مغز به نام «آمیگدال» حس ترس را ایجاد می‌کند. در عصر حجر وقتی انسان‌ها در غارها زندگی می‌کنند و با حیوانات درنده مواجه می‌شدند، آمیگدال باعث می‌شد انسان در پاسخ به ترس ایجاد شده واکنش نشان دهد و از خود دفاع کند. امروزه نیز انسان در مواجهه با ترس از خود واکنش نشان می‌دهد. اما تهدیداتی که ما با آن‌ها روبرو هستیم متفاوت است. به جای ببرهای دندان شمشیری، عملکرد بازار سهام است که باعث می‌شود سهام داران شب را بیدار بمانند.

    بیشتر بخوانید: 3 راه ساده افزایش فروش در تجارت الکترونیک

    برای مقابله با ترس فروش چه کنیم؟

    باید بدانیم که همیشه درب روی یک پاشنه نمی‌چرخد و بر خلاف میل ما گاهی اوضاع بازار بر وفق مراد نیست. در این شرایط با حفظ خونسردی اگر سهم خوبی داریم که بنیادی قوی و محکم دارد باید سهام داری کنیم و بدون هیچ نگرانی سهم خود را نگه داریم تا سود شیرین آن را بچشیم.

    مقالات مرتبط
    پربازدیدهای اخیر
    تازه‌ترین‌ها