خوراکیها در بهمن 1400 چقدر گران شدند؟
- اشتراکگذاری
- 321
- 0
در بهمن 1400 قیمت سیبزمینی با افزایش 26 درصدی در طول یک ماه، صدرنشین افزایش قیمت کالاهای خوراکی بوده است. برنج ایرانی درجه یک هم در مواردی به کیلویی 76 هزار تومان رسیده است.
گزارشهای مرکز آمار ایران حاکی از این است که قیمت خوراکیها در بهمن ماه نیز روند صعودی داشته است. در سالهای اخیر افزایش قیمت مواد غذایی روی اقتصاد خانوارها و رفاه آنها تاثیرات نامناسبی داشته است. در ادامه بیشتر به وضعیت قیمت مواد غذایی در بهمن ماه 1400 میپردازیم و رشد برخی از اقلام مهم را نیز مرور میکنیم.
دورنمای افزایش قیمت خوراکیها در بهمن
ابتدای اسفنده ماه بود که مرکز آمار در گزارشی به بررسی وضعیت تورم ماهانه و تورم نقطهای بهمن ماه پرداخت. اعداد و ارقام این گزارش نشان میدهند که قیمت کالاها و اقلام خوراکی در یازدهمین ماه سال رشد زیادی داشته است. تنها در طول یک ماه، یعنی بهمن 1400، قیمت مواد غذایی مورد بررسی این مرکز مهم کشور، 3.9 درصد رشد کرده است. تورم کالاهای خوراکی در بهمن ماه امسال نسبت به بهمن سال قبل نیز 40.7 درصد است. این اعداد نشان میدهند که اگر در دی ماه 1400 سبدی از کالاهای خوراکی را به قیمت یک میلیون تومان میخریدید، در بهمن ماه باید 4 درصد بیشتر خرج میکردید. همچنین اگر بهمن سال قبل سبدی از مواد خوراکی را به قیمت یک میلیون تومان میخریدید، در بهمن 1400 باید یک میلیون و 407 هزار تومان برای خرید همان اقلام پول بدهید.
سیبزمینی، صدرنشین گرانیهای بهمن 1400
در بهمن ماه امسال از میان 51 قلم کالای خوراکی مورد بررسی تنها 5 مورد با کاهش قیمت نسبت به دی ماه 1400 همراه بودند. علاوه بر این، 27 قلم از کالاهای خوراکی نیز با افزایش قیمت کمتر از تورم ماهانه (کمتر از 4 درصد رشد) روبرو شدند. در این میان، 19 مورد از اقلام خوراکی مورد بررسی هم بیش از 4 درصد افزایش قیمت را شاهد بودند. صدرنشینان گرانی اقلام خوراکی در بهمن ماه، سیبزمینی، بادمجان و برنج ایرانی بودند که بین 18 تا 26 درصد نسبت به دی ماه گرانتر شده بودند.
کدام خوراکیها در این یک سال بیشتر گران شد؟
در بخش دیگری از این گزارش، به رشد قیمت کالاهای خوراکی در یک سال اخیر، یعنی از بهمن 99 تا بهمن 1400 اشاره شده است. از 51 قلم کالای خوراکی مورد بررسی، 3 مورد خیار، موز و روغن نباتی ارزانتر شدهاند. به علاوه 20 مورد هم بیش از نرخ تورم نقطهای کالاهای خوراکی، یعنی 40.7 درصد رشد کردهاند. صدرنشینان گرانی قیمت کالاهای خوراکی در بازه یک ساله منتهی به بهمن 1400 سیبزمینی، هندوانه، رب گوجه و برنج ایرانی درجه یک هستند که بین 95 تا 152 درصد افزایش قیمت داشتهاند. به عبارت دیگر بهای این 4 قلم خوراکی در یک سال اخیر بین دو تا دو و نیم برابر شده است. با توجه به این که برنج و سیبزمینی غذای افراد زیادی را تشکیل میدهد، این رشد قیمت میتواند اثر منفی زیادی روی رفاه و وضعیت اقتصادی خانوارها بگذارد و روی سطح پسانداز آنها نیز موثر است.
تاختوتاز قیمت کالاهای اساسی در میانه زمستان
در میان کالاهای پرمصرف و اساسی مورد نیاز خانوارهای ایرانی، برنج اهمیت زیادی دارد. با این حال، بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، برنج ایرانی درجه یک رشد چشمگیری داشته است. بهای یک کیلوگرم برنج ایرانی به طور متوسط به 67 هزار تومان رسیده و حداکثر آن نیز 76 هزار تومان اعلام شده است. این میزان نسبت به دی ماه 1400 رشد شدیدی داشته است. این در حالی است که قیمت برنج خارجی درجه یک به طور متوسط به کیلویی 30 هزار تومان رسیده و حداکثر آن 35 هزار تومان بوده است. بهای برنج خارجی در طول یک ماه 5.8 درصد افزایش یافته و در یک سال اخیر هم 27.5 درصد رشد داشته است.
در مورد گوشت میزان افزایش قیمت کمتر بوده است. در بهمن 1400، قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند به طور متوسط به 150 هزار تومان رسیده است که در مقایسه با دی ماه 5.3 درصد رشد داشته است. گوشت گاو با رشد 2.6 درصدی به طور متوسط به کیلویی 152 هزار تومان رسیده است. البته حداکثر قیمت گوشت گاو و گوسفد به حدود کیلویی 170 هزار تومان هم میرسد. گوشت مرغ هم در بهمن ماه تنها 0.9 درصد رشد داشت و به طور متوسط به کیلویی حدودا 31 هزار تومان رسید.
این در حالی است که برخی اقلام خوراکی پرمصرفتر مانند سیبزمینی در این ماه رشد زیادی داشتند. در بهمن ماه قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی به 17 هزار تومان هم رسید و هر کیلوگرم گوجهفرنگی شاهد قیمت 15 هزار تومانی بود.
جمعبندی
همان طور که در گزارش فوق مشاهده کردید، قیمت کالاهای خوراکی پرمصرف در این ماهها به شدت صعودی بوده است. این تورم گسترده روی زندگی افراد اثر مستقیم و منفی میگذارد. اما آیا راهی برای جلوگیری از این تورم وجود دارد؟ باید گفت که تورم اصولا پدیدهای مربوط به اقتصاد کلان است و در بُعد فردی نمیتوان اثر زیادی روی آن گذاشت. با این حال، یک راه وجود دارد. ما در سطح فردی میتوانیم با سرمایهگذاری اصولی تاثیر تورم را بر خانوارها کاهش دهیم و حتی در مواردی از آن جلو بزنیم.