خوراکی‌ها در دی 1400 چقدر گران شدند؟

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 126
    • 0
    خوراکی‌ها در دی 1400 چقدر گران شدند؟

    بر اساس گزارش مرکز آمار، قیمت برخی از اقلام خوراکی و کالاهای اساسی مورد نیاز خانوارها افزایش شدیدی داشته است. برنج ایرانی درجه یک، در دی ماه 1400 به کیلویی 64 هزار تومان نیز رسیده است. این قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل 68 درصد افزایش یافته است.

    تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از وضعیت تورم در کشور در دی 1400 نشان می‌دهد میزان افزایش قیمت ماهانه بار دیگر به بیش از 2 درصد رسیده است. البته نرخ افزایش قیمت خوراکی‌ها در اولین ماه زمستان 1.7 درصد و تورم خدمات 2.7 درصد بوده است. یعنی در دی ماه، کالاهای غیرخوراکی بیش از خوراکی‌ها گران شده‌اند. در ادامه بر اساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار به بررسی وضعیت کالاهای خوراکی در دی ماه می‌پردازیم.

    کدام کالاهای خوراکی بیشتر گران شد؟

    اگر نگاهی به دسته‌بندی‌های مختلف خوراکی بیندازیم، می‌بینیم از میان 51 قلم مواد غذایی مورد بررسی از سوی مرکز آمار ایران، 8 قلم با کاهش قیمت نسبت به ماه قبل (یعنی آذر ماه) روبرو شده‌اند. این در حالی است که قیمت 43 قلم از کالاهای خوراکی مورد بررسی با افزایش همراه بوده است که از این میان، 30 قلم حداقل به اندازه متوسط تورم خوراکی‌ها (یعنی 1.7 درصد) گران شده‌اند. صدرنشین رشد قیمت در دی ماه نسبت به آذر 1400 هندوانه بوده که 12 درصد گران‌تر شده است. پس از آن نیز برنج ایرانی درجه یک با رشد 10 درصدی و سیب‌زمینی با افزایش قیمت 9 درصدی بیشترین افزایش قیمت را در یک ماه داشته‌اند. از سوی دیگر، فلفل دلمه‌ای، هویج و گوجه بیشترین افت قیمت را داشته‌اند و قیمتشان در مقایسه با ماه قبل بین 12 تا 16 درصد کمتر شده است.

    صدرنشینان تورم مواد غذایی در یک سال اخیر

    اگر بازه زمانی مورد بررسی برای مواد غذایی را افزایش دهیم، نتایج ما هم تغییر می‌کند. تورم نقطه‌ای کالاهای خوراکی از دی ماه سال قبل تا دی ماه 1400 برابر با 42.6 درصد بوده است که مقدار قابل توجهی است. اما برخی اقلام خوراکی بسیار بیش از این میزان ذکر شده هم رشد کردند. به طور کلی، از دی سال قبل تا امسال، تنها قیمت موز در کالاهای خوراکی مورد بررسی مرکز آمار ارزان‌تر شده است. این در حالی است که 50 قلم کالای خوراکی مورد بررسی دیگر، همگی رشد قیمت داشته‌اند. همچنین 21 قلم از این مواد غذایی بیش از نرخ رشد متوسط خوراکی‌ها (یعنی 42.6 درصد) رشد داشته‌اند. بیشترین افزایش قیمت در 12 ماه اخیر، به ترتیب متعلق به هندوانه با 143 درصد و سیب‌زمینی با 106 درصد بوده است.

    قیمت کالاهای اساسی چقدر شد؟

    بر اساس گزارش موجود، قیمت برخی از اقلام خوراکی و کالاهای اساسی مورد نیاز خانوارها افزایش شدیدی داشته است. برنج ایرانی درجه یک، در دی ماه 1400 به کیلویی 64 هزار تومان نیز رسیده است. این قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل 68 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که برنج خارجی درجه یک به کیلویی 33 هزار تومان رسیده که نسبت به دی ماه 1399 افزایش 22 درصدی داشته است. افزایش قیمت برنج روی پس‌انداز و رفاه خانوارهای ایرانی طبقه متوسط و ضعیف‌تر تاثیرگذار است.

    قیمت گوشت در این یک سال متفاوت بوده است. قیمت مرغ با افزایش 45 درصدی در طول یک سال اخیر به کیلویی بیش از 30 هزار تومان رسیده است. این در حالی است که گوشت گوسفند تنها 20 درصد رشد کرده و به کیلویی 159 هزار تومان رسیده است. هر کیلو ماهی قزل آلا هم با 73 درصد رشد قیمت نسبت به دی ماه سال پیش، اکنون بیش از 100 هزار تومان فروخته می‌شود.

    اما نکته مهم در این میان، افزایش قیمت اقلامی مانند سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی است. این کالاهای خوراکی که بخشی از سبد غذایی خانوارها را تشکیل می‌دهند، رشد قیمت زیادی داشته‌اند. قیمت سیب زمینی در یک سال بیش از دو برابر شده و در برخی مناطق به کیلویی 13 هزار تومان هم رسیده است. این در حالی است که قیمت هر کیلو گوجه‌فرنگی هم با افزایش 43 درصدی در مواردی به کیلویی 14 هزار تومان هم افزایش یافته است.

    جمع‌بندی

    همان طور که مشخص است بار سنگین تورم در بخش کالاهای خوراکی نیز دیده می‌شود. این سطح از تورم در بخش غذایی، رفاه خانوارها را کاهش می‌دهد و آنها را با مشکلاتی روبرو می‌کند. تورم پدیده‌ای مربوط به اقتصاد کلان است، به همین دلیل هم اگر قرار باشد در مقابل آن کاری کنیم تنها چیزی که از دستمان ساخته است، شناخت و اقدام به سرمایه‌گذاری‌های مناسب و اصولی است.

    تازه‌ترین‌ها