خوراکیها در تیر ماه 1401 چقدر گرانتر شدند؟
- اشتراکگذاری
- 70
- 0
هر کیلو برنج ایرانی درجه یک در تیر ماه به قیمت 121 هزار تومان نیز رسیده است. این محصول خوراکی در مقایسه با ماه قبل 10.7 درصد رشد داشته و در بازه زمانی یک ساله هم 188 درصد گرانتر شده است.
یکی از چیزهایی که در ماههای اخیر فشار مضاعفی روی اقتصاد خانوارهای مختلف در سراسر کشور آورده، افزایش قیمت کالاهای خوراکی است.
بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تورم ماهانه تیر 1401 به 4.6 درصد میرسد. یعنی به طور متوسط عمومی قیمتها در تیر ماه امسال 4.6 درصد نسبت به ماه قبل از آن گرانتر شده است.
این در حالی است که طبق همین گزارش، تورم ماهانه برای کالاهای خوراکی و آشامیدنی 5.7 درصد بوده است. در طول یک سال منتهی به تیر 1401 نیز قیمت کالاهای خوراکی به طور متوسط 86 درصد افزایش داشته است.
این مقدار قابل توجه است و روی تصمیمات اقتصادی خانوارها تاثیر زیادی میگذارد. در میان کالاهای خوراکی برخی از آنها رشد بسیار زیادی داشتهاند. در ادامه به بررسی قیمت کالاهای خوراکی در تیر ماه میپردازیم و راهکارهایی برای غلبه بر این تورم مطرح میکنیم.
کدام خوراکیها در تیر ماه گران شدند؟
بر اساس تازهترین گزارش مرکز آمار ایران، از میان 52 کالای خوراکی مورد بررسی در بازه زمانی تیر ماه 1401، بهای 39 کالا با افزایش قیمت همراه بوده، یک کالا ثابت مانده و 12 کالا نیز نسبت به خرداد ماه ارزانتر شدهاند.
بیشترین افزایش قیمت در این ماه متعلق به مرغ بوده که در طول اولین ماه تابستان 26 درصد گرانتر شده است. بیشترین کاهش قیمت هم متعلق به قیمت هلو و بادمجان است که به ترتیب 12.5 و 12 درصد افت قیمت داشتهاند.
اگر به کالاهای خوراکی بررسی شده در این گزارش دقیقتر نگاه کنیم، میبینیم از میان 52 کالای بررسی شده، 21 کالا بیشتر از تورم 5.7 درصدی اعلامی از سوی مرکز آمار رشد داشتهاند و مابقی یعنی 31 کالا کمتر از نرخ تورم متوسط کالاهای خوراکی گران شدهاند. این موضوع نشان میدهد افزایش قیمت در برخی کالاهای خوراکی بسیار شدید بوده است.
نگاهی به رشد قیمت خوراکیها در یک سال اخیر
اگر تورم کالاهای خوراکی را در یک سال اخیر بررسی کنیم، خواهیم دید رشد قیمتها بسیار چشمگیر بوده است. در بازه یک ساله منتهی به تیر ماه 1401، بیشترین افزایش قیمت در میان 52 کالای مورد بررسی، متعلق به روغن مایع است که 328 درصد گرانتر شده است.
به عبارت دیگر، قیمت این کالای خوراکی ظرف یک سال 4.3 برابر شده است. اقلام دیگری مانند روغن نباتی جامد، برنج، سیبزمینی و ماکارونی هم از جمله اقلامی هستند که به شدت گران شدهاند. کمترین افزایش قیمت در این بازه زمانی و در 52 کالای خوراکی مورد بررسی مرکز آمار، کنسرو تن ماهی است که 19.4 درصد افزایش قیمت داشته است.
در میان این 52 کالا، قیمت برنج، سیبزمینی، ماکارونی، سس مایونز، پنیر، ماست، رب، کره، شیر، مرغ، تخممرغ و رشته آش نیز در مدت یک سال بیش از دو برابر شدهاند.
کالاهای اساسی در یک سال گذشته چقدر گران شدند؟
قیمت کالاهای اساسی و پرمصرف خانوار در یک سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. به عنوان مثال، هر کیلو برنج ایرانی درجه یک در تیر ماه به قیمت 121 هزار تومان نیز رسیده است.
این محصول خوراکی در مقایسه با ماه قبل 10.7 درصد رشد داشته و در بازه زمانی یک ساله هم 188 درصد گرانتر شده است. هر کیلو برنج خارجی درجه یک هم تا مرز 45 هزار تومان رسیده است.
هرچند متوسط قیمت آن در بازار مقداری پایینتر هم یافت میشود. قیمت هر کیلو برنج خارجی در یک ماه منتهی به تیر 6.5 درصد و در یک سال منتهی به تیر ماه امسال 56.5 درصد رشد داشته است.
توقف رشد قیمت گوشت قرمز
قیمت گوشت هم که از جمله کالاهای اساسی برای خانوارها محسوب میشود، در یک سال اخیر رشد زیادی داشته است. طبق گزارش مرکز آمار، هر کیلو گوشت گوسفند تا 205 هزار تومان هم رسیده است.
قیمت این کالای خوراکی در مقایسه با ماه قبل تغییری نداشته ولی نسبت به تیر ماه سال پیش حدود 37 درصد گرانتر شده است. هر کیلو گوشت گوساله هم تا 236 هزار تومان رسیده است.
بهای این گوشت در یک ماه اخیر 2.6 درصد رشد داشته و در طول یک سال اخیر 53 درصد گرانتر شده است. هر کیلو گوشت مرغ هم در تیر ماه به 60 هزار تومان رسید که در بازه یک ماهه 26 درصد و در بازه یک ساله 104 درصد رشد داشته است.
قیمت هر کیلو ماهی قزلآلا هم در تیر ماه تا کیلویی 128 هزار تومان رسیده است که در مقایسه با یک ماه گذشته 0.2 درصد ارزانتر شده و در بازه یک ساله 59 درصد افزایش یافته است.
تغییرات قیمت سایر کالاهای اساسی
قیمت لبنیات هم از جمله کالاهایی بوده که در یک سال گذشته رشد زیادی را تجربه کرده است. قیمت شیر پاستوریزه در تیر ماه 8 درصد رشد کرده و در مقایسه با سال پیش 105 درصد گرانتر شده است. پنیر هم در یک ماه اخیر 6.5 درصد افزایش قیمت داشته و بهای آن در مقایسه با تیر ماه سال 1400 حدود 138 درصد گرانتر شده است.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی تغییر قیمت کالاهای خوراکی در بازه یک ساله پرداختیم. همان طور که دیده میشود، تورم در این ماهها چشمگیر بوده و از آنجا که قیمت محصولات غذاهایی به شدت بالا رفته، خانوارها را با مسائل و مشکلات بیشتری روبرو کرده است.
برای مقابله با تورم راههای زیادی وجود ندارد. تورم عمدتا مربوط به مسائل اقتصاد کلان است. بنابراین، در سطح فردی کار زیادی نمیتوان انجام داد. تنها کاری که از دست ما برمیآید، سرمایه گذاری اصولی است.
صندوقهای سرمایهگذاری میتوانند ابزار مناسبی برای این هدف باشند. این صندوقها انواع مختلفی دارند، از صندوقهای سهامی گرفته تا صندوق درآمد ثابت و صندوق طلا که امکان سرمایهگذاری در طیف متنوعی از داراییها را امکانپذیر میسازند. البته پیش از ورود به هر گزینهای باید ابتدا اقدام به ریسکسنجی کنیم.
سپس میتوانیم بر اساس میزان ریسکپذیری یا ریسکگریزیمان بخشی از دارایی خود را در صندوقهای سهامی مانند صندوق آوای سهام کیان و صندوق آهنگ سهام کیان قرار دهیم، بخشی را در صندوق درآمد ثابت کیان یا صندوق ندای ثابت کیان بگذاریم یا اگر مایل به سرمایهگذاری در طلا هستیم، اقدام به سرمایهگذاری در صندوق سکه طلای کیان کنیم.
برای افراد ریسکگریز گزینه صندوقهای درآمد ثابت پیشنهاد میشود و بهتر است بیشتر سرمایه افراد در آنها قرار گیرد و برای افراد ریسکپذیر صندوقهای طلا و سهامی بهتر است و بیشتر سرمایه باید به آنها تخصیص پیدا کنند.