نرخ تورم فروردین چه پیامی برای سرمایه گذاری دارد؟
- اشتراکگذاری
- 106
- 0
طبق تازهترین گزارش بانک جهانی از اقتصاد ایران، تورم سال جاری همچنان بالا خواهد ماند. این نهاد پیشبینی کرده که نرخ تورم امسال ایران به بیش از 37 درصد برسد.
تازهترین گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان میدهد تورم در اولین ماه سال جدید افزایش یافته است. تورم ماهانه فروردین ماه در حالی 3.3 درصد اعلام شده است که ماه قبل یعنی اسفند 1400 میزان افزایش سطح عمومی قیمتها 1.3 درصد بود. این رقم تورم ماهانه بیشترین میزان در 5 ماه بین آبان تا اسفند است. در ادامه به بررسی تورم ماهانه فروردین ماه و چشمانداز تورمی امسال در کشور خواهیم پرداخت.
نکات مهم تورم ماهانه فروردین 1401
اگر به گزارش مرکز آمار ایران نگاه بیندازیم، خواهیم دید که نرخ تورم خوراکیها رشد چشمگیری یافته است. نرخ تورم خوراکیها در فروردین 4.9 درصد بوده است که رقم بالایی محسوب میشود. این نرخ بالای تورم میتواند روی خانوارها به خصوص خانوادههای ضعیفتر تاثیر بگذارد. نرخ تورم نقطهای هم 35.6 درصد شده است. یعنی سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در یک سال منتهی به فروردین، بیش از 35 درصد افزایش یافته است. یکی دیگر از نکات مهم این گزارش این است که نرخ تورم خانوارهای روستایی نسبت به خانوارهای شهری بالاتر بوده است. علاوه بر این، بیشترین گروه اقلام مصرفی که با افزایش قیمت نسبت به اسفند روبرو شده، میوه و خشکبار است که 11.6 درصد در یک ماه رشد کرده است. سبزیجات هم با رشد 77.5 درصدی در مقایسه با فروردین سال 1400، رکورددار افزایش قیمت گروهها در طول یک سال اخیر بودهاند.
اجاره در فروردین ماه چقدر بالا رفت؟
گزارش مرکز آمار حاکی از این است که بهای اجاره در فروردین ماه نسبت به ماه پیش از آن 2 درصد افزایش یافته است. در بازه یک ساله منتهی به فروردین 1401 نیز قیمت اجاره با افزایش 28 درصد روبرو بوده است.
سال جدید تورمی است؟
تازهترین آماری که بانک جهانی منتشر کرده و به ارزیابی و پیشبینی اقتصاد ایران پرداخته حاکی از آن است که به عقیده این نهاد بینالمللی، ایران سال جاری را نیز با تورم بالایی به پایان خواهد رساند. بر اساس این پیشبینیها اقتصاد ایران که در سال قبل با تورم 40.7 درصدی روبرو بود، در سال جاری نیز تورم 37.6 درصدی را تجربه خواهد کرد. بانک جهانی معتقد است در سالهای آتی تورم کاهش یابد اما همچنان بالای 30 درصد باقی بماند. سایر نهادهای معتبر نیز پیشبینیهای دیگری از شرایط تورم ایران در سال جاری مطرح کردهاند.
تورم و ارتباط آن با آینده برجام
همان طور که اشاره کردیم، نرخ تورم در اولین ماه سال 1401 صعودی بوده است. البته این موضوع را میتوان به پای عوامل زیادی نوشت. به عنوان مثال مصرف در فروردین ممکن است تا حدودی به دلیل آثار فصلی و تقاضاهای مربوط به فروردین باشد. معمولا تورم در فروردین در مقایسه با اسفند بالاتر است، اما این سطح از تفاوت قابل توجه است. اما یک موضوع مهم دیگر این است که دلار در فروردین ماه رشد قابل توجهی را شاهد بود. همین اثر روی تورم نیز تاثیر گذاشته است. با این حساب، احیای برجام در اینجا اهمیت پیدا میکند. در صورتی که برجام احیا نشود یا مشمول فرآیندی طولانی شود، قیمت دلار میتواند به کانالهای بالاتری هم برسد و موتور محرکهای برای افزایش تورم باشد. از سوی دیگر، در صورتی که برجام به زودی احیا شود، احتمال این که تورم در سطح کلان کنترل شود، بالاتر میرود.
نرخ تورم فروردین چه پیامی برای سرمایهگذاری دارد؟
نرخ تورم بالای فروردین ماه نشان میدهد که اگر پولتان را از آخر اسفند نقد نگه داشتهاید، الان حدود 3.3 درصد از قدرت خرید آن از بین رفته است. همچنین نرخ تورم نقطهای فروردین 1401 حاکی از آن است که اگر در فاصله آخر فروردین 1400 تا آخر فروردین امسال، پولتان را در منزل یا نقد نگه داشتهاید، انگار بیش از یک سوم آن دود شده و به هوا رفته است. این میزان رقم قابل توجهی است. به همین دلیل هم باید به دنبال سرمایهگذاری مناسبی باشید که سرمایه شما را دست کم به اندازه تورم بالا ببرد. در این صورت خواهید توانست در مصاف با تورم از سرمایهتان محافظت کنید. اگر این سرمایهگذاری بتواند بیشتر از نرخ تورم رشد کند، شما را ثروتمندتر هم کرده است.
معرفی یک راهکار مقابله با تورم
از جمله گزینههایی که میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند، صندوقهای سرمایهگذاری هستند. صندوقهای معتبر با توجه به تخصص بالایی که در خصوص سرمایهگذاری دارند، میتوانند سپر خوبی برای تورم باشند. این صندوقها طیف گستردهای دارند و امکان سرمایهگذاری در سهام، طلا و اوراق درآمد ثابت را فراهم میآورند. بنابراین با توجه به میزان ریسکی که حاضر به پذیرش هستید، میتوانید صندوق خوبی را انتخاب کنید یا از ترکیبی از صندوقها استفاده کنید. مثلا اگر ریسکپذیر هستید، بخش بزرگتری از سرمایهتان را در صندوقهای سهامی مانند صندوق آهنگ سهام کیان و صندوق آوای سهام کیان قرار دهید و مقدار کمتری را در صندوق درآمد ثابت کیان یا صندوق سکه طلا کیان قرار دهید. اما اگر ریسکگریز هستید، بیشتر در صندوق درآمد ثابت کنید و بخش کوچکتری را به صندوق سهام یا طلا تخصیص دهید.