قیمت مواد خوراکی در اردیبهشت 1401 چقدر گران شد؟

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 300
    • 0
    قیمت مواد خوراکی در اردیبهشت 1401 چقدر گران شد؟

    قیمت کالاهای اساسی در یک سال اخیر بسیار بالا رفته است. در این میان قیمت برنج ایرانی جزو رکورددارها بوده است. هر کیلو برنج ایرانی درجه یک که در اردیبهشت سال گذشته به قیمت 36 هزار تومان به فروش می‌رفت، در اردیبهشت ماه امسال تا مرز کیلویی 90 هزار تومان هم بالا رفته است.

    در اردیبهشت ماه هم رشد قیمت کالاهای خوراکی ادامه یافت. بر اساس، گزارش چند روز پیش مرکز آمار ایران، تورم ماهانه اردیبهشت در ایران به 3.5 درصد رسیده است. از سوی دیگر، تورم کالاهای خوراکی در یک سال اخیر بسیار قابل توجه بوده است. در یک سال منتهی به اردیبهشت 1401، کالاهای خوراکی و آشامیدنی به طور متوسط 49 درصد رشد کرده‌اند و تنها در ماه قبل شاهد افزایش قیمت 3.3 درصدی بوده‌اند. تنها در دو ماه اخیر قیمت کالاهای خوراکی 8.35 درصد رشد کرده است. در این میان، برخی کالاها رشد بیشتری داشته‌اند و برخی خوراکی‌ها کمتر افزایش قیمت داشته‌اند. در ادامه نگاهی به این کالاها خواهیم انداخت و می‌بینیم که قیمت خوراکی‌ها در اردیبهشت 1401 چقدر گران شدند.

    رکوددارهای افزایش قیمت در اردیبهشت 1401

    بررسی‌های مرکز آمار در خصوص قیمت کالاهای خوراکی در اردیبهشت ماه، نشان می‌دهد از مجموع 51 کالای خوراکی مورد بررسی 42 کالای خوراکی با افزایش قیمت روبرو بوده‌اند و بهای دو کالا هم ثابت مانده است. از سوی دیگر، قیمت 7 کالای خوراکی مورد بررسی هم با افت قیمت روبرو شده است. رکورددار بیشترین افزایش قیمت در این ماه متعلق به ماکارونی است که نسبت به ماه پیش 49 درصد رشد داشته است. روغن مایع با افزایش 22 درصدی و روغن نباتی جامد با رشد 19 درصدی در رتبه‌های دوم و سوم افزایش قیمت این ماه جای دارند. بیشترین افت قیمت هم در اختیار گوجه‌فرنگی است که 166 درصد نسبت به ماه پیش کاهش قیمت یافته است.

    کدام کالاها در یک سال اخیر بیشتر گران شدند؟

    در میان بررسی مرکز آمار ایران از وضعیت قیمت اقلام خوراکی، بخشی نیز به سنجش تغییرات قیمت کالاها اختصاص پیدا کرده است. در بازه یک ساله منتهی به اردیبهشت 1401، فقط قیمت هویج کاهش یافته و سایر اقلام خوراکی مورد بررسی با افزایش قیمت مواجه بوده‌اند. سیب زمینی بیشترین افزایش قیمت را در این بازه زمانی داشته و 175 درصد در مقایسه با اردیبهشت سال پیش رشد قیمت داشته است. پس از آن هم برنج ایرانی درجه یک با افزایش 127 درصدی و رب گوجه‌فرنگی با افزایش 109 درصدی جای دارند. قیمت گوجه‌فرنگی هم کمی بیش از دو برابر شده است.

    قیمت کالاهای اساسی چقدر بالا رفته است؟

    با توجه به موج تورمی اخیر، قیمت کالاهای اساسی در یک سال اخیر بسیار بالا رفته است. در این میان قیمت برنج ایرانی جزو رکورددارها بوده است. هر کیلو برنج ایرانی درجه یک که در اردیبهشت سال گذشته به قیمت 36 هزار تومان به فروش می‌رفت، در اردیبهشت ماه امسال تا مرز کیلویی 90 هزار تومان هم بالا رفته است. تنها در یک ماه گذشته قیمت برنج ایرانی درجه یک 7.6 درصد رشد داشته است. هر کیلو برنج خارجی درجه یک نیز در این بازه زمانی از 25 هزار تومان به 38 هزار تومان هم رسیده است. قیمت هر کیلو برنج خارجی در این یک ماه 3.3 درصد رشد داشته است.

    در بخش گوشت میزان تورم کمتر از برنج بوده است. هر کیلو گوشت گوسفند در این بازه یک ساله از 138 هزار تومان به 192 هزار تومان رسیده است، یعنی رشد حدودا 24 درصدی در طول یک سال. در یک ماه اخیر گوشت گوسفند 1.3 درصد افزایش قیمت داشته است. از سوی دیگر، گوشت گاو نیز از کیلویی 126 هزار تومان در اردیبهشت سال پیش به 192 هزار تومان رسیده است که حاکی از رشد 32 درصدی این محصول خوراکی در یک سال اخیر و 2.2 درصدی در یک ماه منتهی به اردیبهشت است. قیمت مرغ هم در مدت یک سال از کیلویی 26 هزار تومان به 40 هزار تومان افزایش یافته است. این یعنی رشد 33 درصدی در بازه یک ساله و افزایش قیمت 7.4 درصدی تنها در یک ماه.

    جمع‌بندی

    همان طور که در بالا دیدیم، قیمت مواد خوراکی در یک سال اخیر رشد زیادی داشته و سطح قیمت‌ها بسیار بالا رفته است. گزارش‌های بین‌المللی معتبر نشان می‌دهند که احتمالا تورم امسال کشور باز هم بالای 30 درصد باشد. این موضوع چند نکته مهم را به ما گوشزد می‌کند. نکته مهم آنجاست که افزایش تورم به معنی آن است که اگر سرمایه‌ای نقد باقی مانده باشد، بخش مهمی از ارزش خود را در طول زمان از دست می‌دهد. پولی که در جای نامناسبی سرمایه‌گذاری شود هم سرنوشت تقریبا مشابهی خواهد داشت. به همین دلیل است که اهمیت سرمایه‌گذاری اصولی و مطمئن مطرح می‌شود.

    زمانی که تورم در بخش مواد خوراکی و غذایی باشد، وضعیت بدتر هم هست چرا که کمتر امکان آن هست که از هزینه‌ها سبک کرد و اقدام به سرمایه‌گذاری نمود. شاید برای برخی این سوال پیش بیاید که برای مقابله با تورم چه کار می‌توان کرد؟ پاسخ این است که تورم پدیده‌ای پولی است و به سیاست‌های اقتصادی کلان بستگی دارد. تنها راهی که یک خانوار یا فرد می‌تواند برای بی‌اثر کردن آن انجام دهد این است که گزینه‌های خوبی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کند و با استفاده از بازدهی آنها خودش را در مقابل تورم و از دست رفتن سرمایه‌اش با تورم، بیمه کند.