تورم نیمه اول 1400 با قدرت خرید مردم چه کرد؟
- اشتراکگذاری
- 248
- 0
نرخ تورم نقطهای در پایان تابستان در مقایسه با آخر شهریور سال پیش 43.7 درصد رشد کرده است. این به معنی آن است که اگر در سال گذشته برای خرید سبدی از کالاها و خدمات مبلغی مثلا یک میلیون تومان پرداخت میکردید، الان باید برای خریداری همان سبد یک میلیون و 437 هزار تومان پول بدهید.
تازهترین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد نرخ تورم همچنان مسیری صعودی طی میکند. طبق این آمار، نرخ تورم نقطهای در شهریور 1400 در مقایسه با شهریور سال قبل به 43.7 درصد رسیده است. اما نکته مهم و اصلی را باید در تورم مواد غذایی دنبال کرد. این سطح از تورم پیامدهای زیادی روی اقتصاد خانوار دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. در نهایت به این سوال میپردازیم که برای غلبه بر تورم چه میتوان کرد؟

مسیر صعودی نرخ تورم
همان طور که در بالا اشاره کردیم، نرخ تورم نقطهای در پایان تابستان در مقایسه با آخر شهریور سال پیش 43.7 درصد رشد کرده است. این به معنی آن است که اگر در سال گذشته برای خرید سبدی از کالاها و خدمات مبلغی مثلا یک میلیون تومان پرداخت میکردید، الان باید برای خریداری همان سبد یک میلیون و 437 هزار تومان پول بدهید. این میزان تورم بسیار بالا است اما نکته مهمتر روند آن است.
نرخ تورم ماهانه چقدر شد؟
نکته مهمی که در گزارش تازه مرکز آمار دیده میشود، افزایش تورم ماهانه به 3.9 درصد است. این میزان تورم در مقایسه با تورم مرداد ماه 0.7 درصد افزایش یافته و رقم بالایی برای افزایش سطح عمومی قیمتها در طول یک ماه است. اما نگاهی به تورم کالاهای خوراکی حتی جزییات بدتری را نشان میدهد. قیمت کالاهای خوراکی در طول شهریور به طور متوسط 5 درصد رشد کرده در حالی که رشد قیمتهای خدمات 3.3 درصد بوده است. رشد چشمگیر قیمت کالاهای خوراکی باعث میشود مخارج خانوارها به شدت بالا رود و این موضوع روی اقتصاد خانوار تاثیرگذار است. تورم قیمت خوراکیها در مقایسه با شهریور سال قبل 61.6 درصد اعلام شده است.
علاوه بر مواردی که گفته شد گزارش جدید حاکی از آن است که تورم نقطهای برای خانوارهای شهری 42.9 درصد و برای خانوارهای روستایی 47.8 درصد است، یعنی تورم در خانوارهای روستایی در یک سال منتهی به شهریور 1400 بالاتر از خانوارهای شهری بوده است.
بیشتر بخوانید: بهترین راههای سرمایهگذاری در ایران
چشمانداز سرمایهگذاری و نکتهای که باید بدانید
آمار و ارقامی که ذکر شد نکات مهمی را به ما یادآور میشوند. اولین نکته آن است که پول خود را نقد نگه ندارید. تورم نقطهای 43.7 درصدی به این معنی است که اگر پولتان در فاصله شهریور سال قبل تا شهریور امسال نقد مانده بود، بیش از 43 درصد قدرت خرید خود را از دست میداد. از آغاز امسال نیز وضعیت تورم اصلا جالب نبوده است. در شش ماهی که از سال 1400 گذشته تورم به 17.8 درصد میرسد. در واقع در نیمه اول 1400 تورم 17.8 درصد از قدرت خرید مردمی که پول نقد داشتهاند، کاسته است. این یعنی امسال نیز باید شاهد تورم بالایی باشیم. مسایلی مانند کسری بودجه، ابهام در بازگشت به برجام و برخی مشکلات بزرگ دیگر در اقتصاد ایران همچنان تورم انتظاری را برای سال جاری بالا نگه میدارند.
بیشتر بخوانید: بهترین گزینههای سرمایهگذاری با پول کم
چه میتوان کرد؟
در نمودار زیر روند نرخ تورم ماهانه از ابتدای سال 1399 ترسیم شده است. همان طور که میبینید در آبان 1399 نرخ تورم ماهانه افت قابل توجهی داشته است. این موضوع را میتوان تا حدودی با نتیجه انتخابات آمریکا و شکست ترامپ مرتبط دانست. در واقع با روی کار آمدن بایدن انتظارات برای دستیابی به توافقی برای احیای برجام بالا رفت و همین موضوع تا حدودی در وضعیت تورمی و بازارها نیز منعکس شد. با این حال، عملا این مذاکرات پیچیدهتر از انتظارات آن زمان بود و هنوز هم به نتیجه مشخصی نرسیده است. از خرداد ماه به این سو، این عوامل در کنار سایر مسایل اقتصادی، موجب صعودی شدن نرخ تورم شدهاند. این تورم سرمایه نقد شما را از بین خواهد برد.

اما راهکار چیست؟ تورم پدیدهای در اقتصاد کلان است و عملا راهکارهای آن از دست افراد خارج است. تنها راهی که میتوان به افراد پیشنهاد کرد، سرمایهگذاری اصولی و درست است که عایدی بالاتر یا همتراز با تورم داشته باشد. تنها در این صورت است که قدرت خرید و سطح زندگی شما حفظ میشود. سرمایهگذاری میتواند به دو راه انجام شود: یکی مستقیم و دیگری غیرمستقیم. در سرمایهگذاری مستقیم اگر دانش و آگاهی کافی از بازارها را دارید، خودتان دست به کار میشوید اما در سرمایهگذاری غیرمستقیم این نهادهای مالی هستند که این کار را برای شما انجام میدهند. صندوقهای سرمایهگذاری معتبر یکی از بهترین راهکارها برای سرمایهگذاری غیرمستقیم هستند.