بهای هر متر خانه در مرز 40 میلیون تومان
- اشتراکگذاری
- 239
- 0
به نظر میرسد افزایش قیمت مسکن با رکوردشکنی دلار در بازار آزاد بینسبت نباشد. اگر برجام به نتیجه نرسد، افزایش قیمت دلار میتواند موجب رشد بهای مسکن شود اما در صورت احیای برجام این امکان وجود دارد که با آرام گرفتن بازارها و بهبود انتظارات تورمی، قیمت خانه هم وضعیت بهتری پیدا کند یا دست کم از چنین رشدهایی پرهیز کند.
تازهترین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی ایران نشان میدهد قیمت خانه در شهر تهران در این ماه نیز رشد چشمگیری را تجربه کرده است. در سومین ماه سال قیمت هر متر مربع خانه از 39 میلیون تومان هم عبور کرد. در ادامه نگاهی به قیمت مسکن در شهر تهران خواهیم انداخت و تغییرات ماههای اخیر را در مناطق مختلف بررسی میکنیم.
معاملات مسکن در خرداد ماه
در آخرین ماه از فصل بهار 1401، تعداد معاملات مسکن رو به افزایش گذاشت. در سومین ماه امسال کل خانههای معامله شده به 13 هزار و 874 واحد رسید که در مقایسه با ماه قبل 32 درصد و در مقایسه با خرداد سال پیش حدود 172 درصد رشد داشته است. این افزایش تقاضا بیشتر در خانههای با سن بیش از 20 سال نمود پیدا کرده است. سهم خرید خانههای با این سن از 13 درصد در خرداد سال قبل به 20.5 درصد در خرداد امسال رسیده است. به علاوه، نگاهی به میزان معاملات نشان میدهد سهم خرید خانههای نوساز یا زیر 5 سال ساخت در مقایسه با خرداد سال قبل 5 درصد کاهش یافته و به 30 درصد رسیده است.
کدام مناطق بیشتر معامله میشوند؟
نگاهی به اطلاعات بانک مرکزی نشان میدهد بیشترین میزان معامله مربوط به منطقه 5 بوده که 14.4 درصد از کل معاملات به آن اختصاص داشته است. در رتبه بعدی منطقه 2 با 9.6 درصد و در رتبه سوم هم منطقه 10 با 9 درصد از معاملات جای گرفتهاند. منطقه 4 نیز با در دست داشتن 8.1 درصد از کل معاملات رتبه چهارم را در بین تمام مناطق تهران دارد.
قیمت هر متر خانه در تهران چند؟
همین گزارش در بخش دیگری به بررسی تغییرات قیمتی پرداخته است. در دو ماه اخیر بهای مسکن در پایتخت به شدت بالا رفته است. طبق آمار بانک مرکزی، در خرداد 1401، متوسط قیمت هر متر مربع خانه در شهر تهران 8.4 درصد نسبت به ماه قبل رشد داشته و به 39 میلیون و 415 هزار تومان رسیده است. بهای هر متر خانه در بازه یک ساله حدود 33 درصد افزایش یافته است.
اگر بخواهیم قیمت مسکن در شهر تهران را در بازه فصل بهار امسال بررسی کنیم، خواهیم دید که قیمت خانه از 35 میلیون و 120 هزار تومان در پایان سال 1400 به میزان فعلی افزایش یافته است. در واقع در بازه سه ماهه مسکن تهران شاهد رشد 12.2 درصدی بوده است. البته میزان قیمت و رشد در مناطق مختلف شهر تهران متفاوت بوده است.
اجاره مسکن چقدر تغییر کرده است؟
در قسمت دیگری از گزارش به قیمت اجاره مسکن در بازه یک سال اخیر اشاره شده است. طبق دادههای اعلام شده، میزان افزایش اجاره در شهر تهران در بازه یک ساله منتهی به خرداد 1401 معادل با 46.5 درصد و در کل مناطق شهری کشور 51.2 درصد بوده است. در بازه یک ماهه خرداد 1401 نیز اجارهبها در شهر تهران 2.7 درصد و در کل مناطق شهری 3 درصد افزایش پیدا کرده است.
ارزانترین و گرانترین مناطق تهران برای خرید خانه
در خرداد ماه 1401 گرانترین منطقه تهران منطقه 1 بوده است. متوسط قیمت در این منطقه به بیش از 81 میلیون تومان رسیده است. این در حالی است که منطقه 3 با حدود 70 میلیون و 472 هزار تومان در رده دوم مناطق گران برای خرید خانه قرار گرفته است. رتبه سوم نیز متعلق به منطقه دو است که میانگین هر متر مربع آن به بیش از 59 میلیون تومان میرسد. ارزانترین مناطق تهران نیز به ترتیب منطقه 18 با 19 میلیون و 600 هزار تومان، منطقه 17 با 20 میلیون و 729 هزار تومان و منطقه 20 با حدود 21 میلیون تومان هستند.
بازدهی مسکن در مناطق مختلف تهران
بررسیهای سرمایه پلاس از دادههای بانک مرکزی نشان میدهد که در ماه خرداد منطقه 14 و 22 بالاترین رشد را در میان مناطق مختلف تهران تجربه کردهاند. این دو منطقه به ترتیب 14 و 13 درصد در طول یک ماه افزایش قیمت داشتهاند. کمترین رشد ماهانه نیز متعلق به منطقه سیزدهم با 4.8 درصد، منطقه 6 با 5.1 و منطقه چهار با 5.1 درصد بوده است.

این در حالی است که نگاهی به بازه فصلی نشان میدهد مناطق 16، 18، 19 20 و 21 در فصل بهار امسال بهترین بازدهی را در میان مناطق مختلف داشتهاند. این منطقهها همگی بین 24 تا 26.4 درصد رشد کردهاند. کمترین رشد بازار مسکن در فصل بهار نیز متعلق به منطقه یک بوده که کمتر از 8 درصد رشد داشته است.

جمعبندی
تازهترین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی حاکی از این است که قیمت مسکن در شهر تهران در دو ماه گذشته به شدت رشد کرده است. بهای هر متر مربع خانه در این بازه زمانی از 39 میلیون تومان هم عبور کرده است. به نظر میرسد این افزایش قیمت با رکوردشکنی دلار در بازار آزاد بینسبت نباشد. اگر برجام به نتیجه نرسد، افزایش قیمت دلار میتواند موجب رشد بهای مسکن شود اما در صورت احیای برجام این امکان وجود دارد که با آرام گرفتن بازارها و بهبود انتظارات تورمی، قیمت خانه هم وضعیت بهتری پیدا کند یا دست کم از چنین رشدهایی پرهیز کند.