افزایش نرخ تورم ماهانه سیگنالی برای سرمایهگذاری؟
- اشتراکگذاری
- 738
- 0
تازهترین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد نرخ تورم نقطهای کشور در تیر 1400 به 43.6 درصد رسیده و تورم ماهانه نیز افزایش پیدا کرده است. این میزان تورم به معنی آن است که اکنون باید برای خرید همان کالاها و خدماتی که در تیر 1399 فراهم میکردیم، 43.6 درصد بیشتر پول بپردازیم. یعنی مثلا اگر سبدی از کالاها را به قیمت یک میلیون تومان میخریدیم، مبلغ پرداختی ما اکنون به تقریبا یک میلیون و 436 هزار تومان است. در ادامه بیشتر به نقش تورم در یک سال اخیر کشور میپردازیم و به این موضوع میپردازیم که آیا افزایش نرخ تورم ماهانه سیگنالی برای سرمایهگذاری است؟ آیا موعد سرمایهگذاری مناسب فرا رسیده است؟

نگاهی به آمارهای تورمی تیر ماه
نرخ تورم ماهانه تیر 1400 بر اساس آمار موجود، افزایش پیدا کرده است. تورم اعلام شده برای تیر 1400 برای خانوارها 3.5 درصد است که در مقایسه با خرداد 1400 یک درصد افزایش نشان میدهد. این موضوع برای اقتصاد خانوارها چندان خوشایند نیست زیرا قدرت خرید خانوارها را کاهش میدهد و سرمایه آنها را با افت روبرو میکند. در تیر ماه قیمت کالاها و اقلام خوراکی 3.1 درصد افزایش یافت و بهای کالاها و اقلام غیرخوراکی و خدمات نیز در ماه چهارم سال 1400 افزایش 3.8 درصدی پیدا کرد.
سیگنال تورمی چه میگوید؟
با گذشت 4 ماه از سال 1400 میزان افزایش سطح کالاها و خدمات 9.8 درصد بوده است! این میزان تورم با گذشت تنها یک سوم از سال، نشانههای اقتصادی خوبی در پی ندارد. همچنین روند صعودی تورم در دو ماه متوالی خرداد و تیر 1400 رخ داده است که از مهر سال گذشته تاکنون اتفاق نیفتاده بود. میزان تورم ماهانه تیر ماه نیز مقدار بالایی است و از آبان سال قبل تاکنون بیسابقه است. شاید بتوان یکی از علل این افزایش تورم را افزایش نااطمینانی در احیای برجام و رشد دلار در ماههای اخیر دانست.
تورم ماهانه در کشور از آبان 99 یعنی همزمان با مشخص شدن باخت ترامپ در انتخابات ایالات متحده، کاهش یافته بود. به همین دلیل نیز سیگنالی از خوشبینی نسبت به احیای برجام و در نتیجه انتظار نزول دلار در بازار و چشمانداز کاهش تورمی شکل گرفت. اما این خوشبینی تاکنون با ابهامات زیادی روبرو شده و محقق نشده است. نتیجه آن هم افزایش قیمت دلار و گسترش چشمانداز تورمی بوده است. با این حال، شاید هنوز با احیای برجام، رفع تحریمها و سیاستهای مناسب در اقتصاد کلان بتوان جلوی تورم گسترده را گرفت. اما چیزی که در این میان به چشم میخورد و نباید از آن غفلت کرد، اهمیت سرمایهگذاری است.
افزایش نرخ تورم ماهانه سیگنالی برای سرمایهگذاری؟
همان طور که دیدیم در 4 ماه اخیر تورم حدود 10 درصد بوده است (دقیقا 9.8 درصد). این میزان تورم به معنای آن است که اگر پول شما نقد مانده، 10 درصد از قدرت خرید خود را در 4 ماه اخیر از دست داده است. این سیگنال میتواند ما را نسبت به مدیریت درست سرمایه سالها کار کردن خود هشیار کند. شما میتوانستید این پول را در بانک بگذارید. اما بانک طبق مصوبات شورای پول و اعتبار در مدت یک ساله 16 درصد سود میدهد. محاسبهای ساده نشان میدهد نرخ سود بانکی در مدت چهار ماه و با احتساب نرخ بهره مرکب، حدود 5.4 درصد به شما سود میدهد که چیزی نزدیک به نیمی از تورم را پوشش میدهد. پس چه میتوان کرد؟
بیشتر بخوانید: تورم چیست، چطور ایجاد میشود و چه آثاری روی سرمایه ما دارد؟
سرمایه اسمی و واقعی چه تفاوتی دارد؟
یکی از نکات مهمی که در سرمایهگذاری وجود دارد و گاهی از آن غفلت میشود، اهمیت تفاوت گذاشتن بین سرمایه اسمی و واقعی ما است. در کشورهایی که تورم بالایی دارند، با افزایش تورم دستمزدها یا بازده داراییها هم بالا میروند. با این حال، چون معمولا تورم بیشتر از دستمزدها رشد کرده، قدرت خرید افراد کمتر میشود. در واقع شما از نظر اسمی پول بیشتری میگیرید، اما به دلیل تورم کالای کمتری میتوانید بخرید. در مورد گزینههای سرمایهگذاری نیز باید به این موضوع توجه کرد. مثلا اگر تورم در یک ماه 3.5 درصد باشد، دارایی شما باید 3.5 درصد رشد کرده باشد تا رفاه شما تغییر نکند. اگر کمتر از این رشد کند شما به طور نسبی فقیرتر شده و اگر بیشتر از آن رشد کند، ثروتمندتر شدهاید. منظور از واقعی بودن سرمایه این است که اگر تورم را از رشد سرمایهمان کم کنیم، هنوز هم میتوان گفت سود کردهایم یا خیر؟

یک راهنمایی برای سنجش سود و زیان
البته یک نکته مهم در این میان هم میزان ریسک است. اگر شما بسیار ریسکگریز باشید گزینههایی مانند صندوق درآمد ثابت و بانک را پیش رو دارید که بازدهی آنها خیلی بالا نیست. اما اگر ریسکپذیرتر باشید، بازده دارایی نیز بالاتر است. با این حال، همیشه میزان رشد واقعی سرمایهتان را حساب کنید. برای آگاهی بیشتر از میزان رشد سرمایهتان میتوانید سود واقعی گزینههای مشابه را با هم مقایسه کنید: بانک و صندوق درآمد ثابت را با هم، خرید طلا را با صندوق طلا و خرید صندوقهای سهام را با شاخص کل بورس.
بیشتر بخوانید: مفهوم هزینه فرصت چیست و چطور وضع ما را بهتر میکند؟
صندوقهای سرمایهگذاری، فرصتی برای مقابله با تورم
بسیاری از افراد پول مازاد یا سرمایه خود را در مواردی سنتی مانند مسکن، طلا یا بانک قرار میدهند. اما در یک تا دو سال اخیر قیمت مسکن بسیار بالا رفته و سرمایهگذاری در آن برای قشر زیادی ممکن نیست. در مورد طلا هم مواردی مانند اجرت بالای ساخت و مالیاتهای آن در کنار محل امن نگهداری و نیز احتمال جعل و سرقت وجود دارد. اگر بخواهیم به بهترین روش سرمایهگذاری با پول کم انجام دهیم، باید گزینههای مورد نظر را به خوبی بررسی کنیم. صندوقهای سرمایهگذاری یکی از بهترین موارد با سود معقول هستند. به عنوان مثال صندوق درآمد ثابت کیان که ریسک آن مشابه بانک است را در نظر بگیرید. این صندوق در 4 ماه اخیر 7 درصد بازهی داشته است که بهتر از بانک است. این صندوق برای افراد ریسکگریز و کسانی که میترسند اصل سرمایه خود را از دست بدهند مناسب است.

از تورم سبقت بگیرید
از طرف دیگر، افراد ریسکپذیر میتوانند در صندوقهای سرمایهگذاری در سهام شرکت کنند. این صندوقها عایدی خوبی دارند و ریسک آنها نیز بالاتر است. به عنوان مثال صندوق آوای سهام کیان را در نظر بگیرید. این صندوق در 4 ماه اخیر 10.9 درصد عایدی داشته است. این به معنی آن است که اگر از اول سال مثلا یک سرمایهگذاری با 20 میلیون تومان در این صندوق انجام داده بودید، پولتان اکنون 22 میلیون و 800 هزار تومان بود. در واقع با سرمایهگذاری در این صندوق، نه تنها تورم 9.8 درصدی را پوشش میدادید بلکه قدرت خرید شما و به عبارتی سرمایه واقعیتان 1.1 درصد بیشتر شده بود. سرمایهگذاری در صندوقها با توجه به تخصص مدیران این صندوقها، گزینه بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری و جلوگیری از افت قدرت خریدمان در برابر تورم هستند.