سرمایه گذاری کم ریسک، راهی برای شکست دادن تورم
- اشتراکگذاری
- 309
- 0
تورم با خود امواج دیگری را به همراه دارد که یکی از آنها رکود و نزول بازارهای سرمایه است. از سال پیش به چشم خود دیدیم و حتی تجربه کردیم که بسیاری از افراد با ورود سرمایههای خود به بازارهای سرمایه – آن هم بدون بهرهمندی از نظر کارشناسان حوزه سرمایه گذاری و سرمایه گذاری متحمل ضررهای هنگفتی شدند.
«امروز گریه کردم. نه به خاطر اینکه کسی فوت شده باشد و نه از شکستی عاطفی. برای این گریستم که هر چه کار میکنم انگار فایدهای ندارد.» این اتفاقی است که در خلوت بسیاری از ما رقم میخورد. برای اینکه این اتفاق نیافتد باید چه کار کنیم؟ گاهی نه راه پیش داریم و نه پس. از یک طرف تورم، روز به روز از قدرت وجوه نقدمان کم میکند و از طرف دیگر، ریسک زمینههای سرمایه گذاری که شاید بتوانند در یک جهش ما را از این وضعیت نجات دهد بسیار زیاد است و معقول به نظر نمیرسد که به این راحتیها دل را به دریا بزنیم و سرمایه گذاری پر ریسک را شروع کنیم. از اینها گذشته اصلا بر اساس سنجش ریسک، بسیاری از ما افراد ریسک پذیری نیستیم و نمیخواهیم اندوختهای که به سختی جمع کردهایم را وارد حوزههای پر ریسک سرمایه گذاری کنیم. پس چه باید کرد که مانند یک پهلوان، شاخ هیولایی را که یک طرفش را تورم ساخته است و طرف دیگرش را ریسک، پیروزمندانه بشکنیم و به اهداف و آزادی مالی دست پیدا کنیم؟ سرمایه گذاری کم ریسک میتواند حکم سلاحی را داشته باشد که برای این جنگ میتواند ما را برای عبور از این مسیر یاری کند و با کمترین آسیب ارزش پولمان را حفظ کند.
راه هایی برای سرمایه گذاری کم ریسک
باید به دنبال جایی بود که در این اوضاع آشفته اقتصادی چه در عرصه جهانی و چه درکشور بتوان آسوده خاطرتر عمل کرد. راههای سرمایه گذاری کم ریسک میتواند تا حد قابل توجهای در این مسیر ما را یاری کنند. بر خلاف آنچه که تصور میکنیم مسیرهایی که میتوانند اطمینان خاطر را برای ما به ارمغان بیاورند کم نیستند. به عنوان مثال میتوان به صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) درآمد ثابت اشاره کرد. اما سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری با این مشخصات چطور به حفظ ارزش پول ما در برابر تورم کمک میکنند؟
چه کسانی از تورم ضرر میکنند؟
یکی از خسته کنندهترین مسائل همیشگی در اقتصاد ایران، تورم شدید بوده است. به ویژه در سالهای اخیر شاهد تورم چشمگیری بودهایم، به نحوی که بسیاری از افرادی که دستی در خرج و مخارج زندگی دارند به وضوح احساس کردند که این میزان بالاتر از آمارهای اعلام شده بوده است. حال این که چه موارد و عواملی باعث به وجود آمدن تورم میشوند را باید به دست متخصصان این امر سپرد. ما باید به نوبه خود سعی کنیم با سرمایه گذاری در جای درست، خود و سرمایهمان را از مغلوب شدن در چنین وضعیتی نجات دهیم. اما به راستی چه دسته از افراد هستند که از تورم آسیب میبینند. آیا تنها کسانی از این وضعیت آسیب میبینند که عایدی ماهیانهشان با نرخ تورم برابری نمیکند؟ در جواب باید گفت خیر. باید گفت که تورم با خود امواج دیگری را به همراه دارد که یکی از آنها رکود و نزول بازارهای سرمایه است. از سال پیش به چشم خود دیدیم و حتی تجربه کردیم که بسیاری از افراد با ورود سرمایههای خود به بازارهای سرمایه – آن هم بدون بهرهمندی از نظر کارشناسان حوزه سرمایه گذاری و سرمایه گذاری کم ریسک – متحمل ضررهای هنگفتی شدند. افرادی که به طور مستقیم به سرمایه گذاری در بورس پرداختند، از عمده افرادی هستند که ضرر کردند و نه تنها نتوانستند ارزش پول خود را در برابر تورم حفظ کنند بلکه با ضرر و کاهش ارزش سهام مواجه شدند؛ بنابراین تنها افرادی که از درآمد و ثروت کمی برخوردار هستند متضررین اوضاع متورم نیستند و عدهای از افراد که اتفاقا از وجوه نقد و سرمایه برخوردار بودند ولی سرمایهگذاری درستی نکردند نیز در صف متضررین قرار گرفتند.

هنوز فرصت هست!
تلختر از دست دادن پس انداز در زندگی مالی، ناامیدی است که بعد از آن پدید میآید که باعث آسیبهای جسمی و روحی به افراد متضرر میشود. اما باید امیدوار بود؛ چرا که از طرفی، هیچ ضرری پایدار نبوده است و از طرف دیگر، از هر جا جلوی ضرر را بگیریم، منعفت است. حرف از صندوق های سرمایه گذاری برای مقابله با تورم زدیم. اما کدام صندوقها هستند که میتوانند در چنین اوضاعی به کمک ما بیایند. همگی میدانیم که با کم شدن بازدهی بانکها، دیگر نمیتوانیم با باز کردن حسابهای بانکی و اتکا به بازدهی آنها به رسیدن به اهداف مالی امیدوار باشیم؛ بنابراین باید به دنبال گزینه سرمایه گذاری کم ریسک به عنوان جایگزین مناسب و با بازدهی بیشتر و البته همان امنیت بانک بگردیم. صندوق سرمایه گذاری بادرآمد ثابت میتواند با بازدهی بیش از بانک و سود روزشمار به ما کمک کند تا بتوانید دوباره به آینده مالی خود امیدوار شوید.
مزایای صندوق با درآمد ثابت
صندوق درآمد ثابت از ابتدای سال با 17.7 درصد بازدهی برای افرادی که اقدام به سرمایه گذاری کرده بودند سود بسیار خوبی را به همراه داشته است. به عنوان مثال اگر کسی در ده ماه اخیر 100 میلیون تومان در این صندوق سرمایه گذاری کرده بود در حال حاضر رقمی حدود 18 میلیون تومان سود کرده بود. اما جدا از این حسب و کتابهایی که البته مهم هستند بهتر است به مزایای صندوق سرمایه گذاری بادرآمد ثابت به عنوان یک گزینه سرمایه گذاری کم ریسک بپردازیم. سود روزشمار که بانکها اجازه انجام آن را ندارند، بازدهی بیشتر از بانک و امنیت حتی بالاتر از بانک و شفافیت در عملکرد از مزایای برجسته صندوق بادرآمد ثابت است.
سرمایه گذاری بلند مدت، خنثی سازی ریسک
بسیاری از افراد به دنبال ریسک کم و بازدهی معقول هستند اما باید گفت که هر کدام از دیگر گزینههای سرمایه گذاری نیز برای حرکت در مسیر سرمایه گذاری ایمن وجود دارند. صندوق های سرمایه گذاری سهامی نیز از گزینههای مناسب در سرمایه گذاری هستند. شاید این پرسش در ذهن شما پدید بیاید که چطور با نزول بازار سهام میتوان سرمایه گذاری در این زمینه را ایمن تلقی کرد؟ اگر به آمارها و نمودارهای رسمی دقت کنیم متوجه میشویم که در بازههای زمانی 5 تا 10 سال بیشترین بازدهی به بازار سهام تعلق دارد. به این معنی و با در نظر گرفتن تورم، سرمایه گذاری بلند مدت در زمینههای پرریسکتر مانند سهام هم در بلندمدت به نحوی با کاهش ریسک روبرو میشوند، البته اگر گزینههای درستی را انتخاب کرده باشید. اما قبل از ورود به چنین زمینههای سرمایه گذاری باید از خود بپرسیم که انتظار ما از بازدهی چیست و محدوده زمانی ما یا همان بازده انتظاری ما از سرمایه گذاری که کردهایم چه میزان است؟ به عبارتی، باید قبل از هر چیز شخصیت سرمایه گذاری خود را بشناسیم تا بتوانیم مناسبترین مسیر در سرمایه گذاری را انتخاب کنیم.