شخصیت سرمایه گذاری شما کدام است؟
با 6 شخصیت سرمایه گذاری آشنا شوید
- اشتراکگذاری
- 84
- 0
اگر بخواهیم ریسک گریزترین انواع شخصیت سرمایه گذاری را نام ببریم، بهتر است سرمایه گذاران محتاط را به خاطر بیاوریم. در زمان سرمایه گذاری، امنیت مالی برای سرمایه گذاران محتاط در اولویت قرار دارد. آنها بیشترین وقت را برای زمانی در نظر میگیرند که میخواهند تصمیمات مالی بگیرند.
به نظر میرسد شخصیتی مانند «اسکروج» در داستان «سرود کریسمس» که چارلز دیکنز آن را نوشته است، شخصیتی اغراق شده از یک آدم خسیس باشد. این شخصیت روی سکههای طلای خود چمبره زده است و از کنار هر خرج و برج و بخشندگی با بیاعتنایی میگذرد. در مقابل، شخصیتهایی را میبینیم که به دل خطر میزنند و با لبخند از میزان پولی که در یک زمینه سرمایه گذاری باختهاند، حرف میزنند و باز ادامه میدهند و دیوار ترس را میشکنند. در میان این دو حالت کلی از رفتار سرمایه گذاران، 6 شخصیت سرمایه گذاری وجود دارند. ممکن است برای هر کدام از ما جالب باشد که بدانیم در کدام از این 6 شخصیت سرمایه گذاری قرار میگیریم.
دو دسته بندی؛ سرمایه گذار فعال و غیر فعال
قبل از این که به معرفی 6 شخصیت سرمایه گذاری بپردازیم، بهتر است معرفی دقیقتری از 2 دستهبندی کلی سرمایه گذاران ارائه دهیم. برخی از اقتصاددانان و متخصصان امور مالی معتقدند اثرات اجتماعی، روانشناختی، فکری و احساسی عوامل تاثیرگذاری روی تصمیمات اقتصادی ما هستند. در واقع دو دسته بندی کلی برای سرمایه گذاری قابل مطرح کردن است: سرمایه گذار فعال و غیرفعال.
سرمایه گذار فعال
سرمایه گذارانی که ثروت را در اختیار دارند. کارآفرینان، تجار، جراحان، وکلا و حسابرسهایی که سرمایه شخصی خود را از طریق پیشرفت تجارت و کسب و کار خود به دست آوردهاند، میتوانند قسمتی از این دستهبندی به حساب بیایند. این دسته از افراد سرمایه گذار با تحت تسلط داشتن سرمایههای خود قصد دارند به انتخابهای سرمایه گذاری متنوع بپردازند و در زمینههای مختلف فعال باشند. آنان سعی دارند نهایت بازدهی را از نوساناتی که در بازارها رخ میدهد به دست بیاورند.
سرمایه گذار غیرفعال
همان دسته افرادی که معرفی کردیم میتوانند در موضوع شخصیت سرمایه گذاری در دسته سرمایه گذاری غیرفعال هم قرار بگیرند. البته این جابهجایی و قرار گرفتن در این دسته، مستلزم متفاوت بودن شرایط آنها در سرمایه گذاری است. در این دسته از سرمایه گذاران دید بلندمدت اهمیت بیشتری دارد و بسیاری از آنان با نوسانات کوتاهمدت بازار استراتژی سرمایه گذاری خود را تغییر نمیدهند. دستهای از این سرمایه گذاران که ریسک گریز باشند نیز صندوق بادرآمد ثابت را به عنوان مسیر سرمایه گذاری خود انتخاب میکنند. حال که به اینجا رسیدیم، با شناخت دستهبندیها میتوانیم به سراغ طیف شخصیتهای سرمایه گذاری مختلفی که در این دو دستهبندی شناسایی شدهاند، برویم.
6 شخصیت سرمایه گذاری
با شناخت دسته بندیهای اصلی که شامل سرمایه گذاری فعال و غیر فعال میشود، بهتر است به سراغ شخصیتهای سرمایه گذاری برویم که جزئیات بیشتری را شامل میشوند. با دانستن 6 شخصیت سرمایه گذاری، میتوانیم متوجه شویم که خود در کدام یک از آنها قرار داریم. سرمایه گذاران پرمشغله، سرمایه گذاران معمول، سرمایه گذاران محتاط، سرمایه گذاران احساسی، سرمایه گذاران آگاه و سرمایه گذاران فنی این 6 نوع شخصیت سرمایه گذاری را تشکیل میدهند.
1. سرمایه گذاران پرمشغله
در میان انواع شخصیت سرمایه گذاری باید گفت که سرمایه گذاران پرمشغله از آن دستهای هستند که ممکن است دست کم، یک نفرشان را پشت میز کناریمان در محل کار و یا در میان دوستان و اقوام دیده باشیم. کسانی که غرق در بازار سهام هستند. نوسانات بازار سهام و قیمت طلا و رشد قیمت املاک را دنبال میکنند و بر اساس تحلیلهای روزانه خرید و فروش میکنند. به شخصیت سرمایه گذاری پرمشغله «معاملهگر روزانه» هم میگویند. سرمایه گذاران پر مشغله در دسته سرمایه گذار فعال قرار میگیرند و نقش مهمی را در این دستهبندی در میان دیگر انواع شخصیت سرمایه گذاری ایفا میکنند.
2. سرمایه گذاران معمولی
بر خلاف سرمایه گذاران پرمشغله، سرمایه گذاران معمولی حضور دارند. این نوع از انواع شخصیت سرمایه گذاری به طور معمول به افراد سرمایه گذار گفته میشود که سرمایه گذاری را شروع میکنند و از همان محافظت میکنند. جالب است بدانیم که سرمایه گذاران معمول به توصیههای مشاوران مالی توجه میکنند. این سرمایه گذاران به دنبال زمینههای سرمایه گذاری امن میگردند و تمایلی به ریسک ندارند. به گذشته زمینهها و ابزار سرمایه گذاری که در نظر دارند دقت میکنند و خوش سابقه بودن آن برایشان ملاک است.
3. سرمایه گذاران محتاط
اگر بخواهیم ریسک گریزترین انواع شخصیت سرمایه گذاری را نام ببریم، بهتر است سرمایه گذاران محتاط را به خاطر بیاوریم. در زمان سرمایه گذاری، امنیت مالی برای سرمایه گذاران محتاط در اولویت قرار دارد. آنها بیشترین وقت را برای زمانی در نظر میگیرند که میخواهند تصمیمات مالی بگیرند. البته این میزان حساسیت این شخصیت سرمایه گذاری باعث میشود تا در بعضی از مواقع نتوانند تصمیمات مالی بگیرند و در همان قدم اول بمانند. سرمایه گذاران مسن که علاقه به حفظ منابع بیشتر و ریسک کمتر دارند دارای شخصیت سرمایه گذاری محتاط هستند.
4. سرمایه گذاران احساسی
در میان انواع شخصیت سرمایه گذاری هستند سرمایه گذارانی که بیشتر قلب و احساساتشان را به جای فکر و منطق در تصمیمات سرمایه گذاریشان دخالت میدهند. به عنوان مثال، افراد سرمایه گذاری که به خاطر علاقه به یک محصول در سهام آن سرمایه گذاری میکنند، قسمتی از جامعه سرمایه گذاران احساسی را تشکیل میدهند. سرمایه گذاران احساسی بدون در نظر گرفتن عملکرد و دیگر سنجشها و بررسیهایی که نیاز است، اقدام به انتخاب سهام میکنند.
5. سرمایه گذاران آگاه
برای ورود مستقیم به هر زمینه سرمایه گذاری نیاز داریم که دانش و وقت کافی داشته باشیم. میتوان گفت تنها شخصیت سرمایه گذاری که هر دو نیاز مهم را دارند سرمایه گذاران آگاه هستند. تعداد این شخصیت سرمایه گذاری نسبت به دیگر شخصیتهای سرمایه گذاری بسیار کم است. آنها تمام ابعاد زمینه سرمایه گذاری موردنظرشان را بررسی میکنند و همیشه خود را با آخرین اطلاعات بازارهای دارایی بهروز نگه میدارند. رفتار سرمایه گذاران آگاه در چارچوب مشخص پدیدار میشود. با اینکه از دانش کافی در سرمایه گذاری بهرهمند هستند، توصیههای مشاوران مالی را مهم میدانند و مشورت با آنها را فراموش نمیکنند. در غیر این صورت، افرادی که جزو این دسته نباشند بهتر است از صندوق های سرمایه گذاری استفاده کنند.
6. سرمایه گذاران فنی
در نگاه اول ممکن است ویژگیهای رفتاری مشترکی میان سرمایه گذاران فنی با سرمایه گذاران پرمشغله پیدا کنیم. هر دو شخصیت سرمایه گذاری در دسته سرمایه گذاری فعال قرار دارند. اما گفتنی است که تفاوتهایی وجود دارد که سرمایه گذاران فنی را به عنوان شخصیت سرمایه گذاری مستقل متمایز میکند. سرمایه گذاران فنی به هر حرکت و نوسانی که از بازار سر میزند، واکنش نشان نمیدهند. آنها با صرف زمان قابل توجه اقدام به تجزیه و تحلیل اعداد میکنند و اگر بتوانند پیش از دیگران روند بازار را تشخیص دهند، احساس خوشایندی از تلاشی که کردهاند خواهند داشت. آنان برای اینکه سرعت بیشتری نسبت به دیگر شخصیتهای سرمایه گذاری داشته باشند، خود را به آخرین فناوریهای موجود مجهز میکنند. سرمایه گذاران فنی در دسته سرمایه گذاران فعال جا دارند و بیش از هر مورد دیگر، درگیر مدیریت و انتخاب زمینه سرمایه گذاری هستند.
چند شخصیتی در سرمایه گذاری یا خود جهت دهی
با 6 شخصیت سرمایه گذاری آشنا شدیم و میدانیم که در کدام یک از این انواع قرار میگیریم. اما ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا میتوان شخصیت سرمایه گذاری را در خود تغییر داد و سبک سرمایه گذاری دیگری را پیش گرفت؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که با «خود جهت دهی» یا به عبارتی (Self-Direction) در سرمایه گذاری میتوان در میان شخصیتهای سرمایه گذاری جابهجا شد و سبک سرمایه گذاری خود را عوض کرد. زمانی که دانشجو هستیم میتوانیم متفاوت از دورههای دیگری از زندگیمان اقدام به سرمایه گذاری کنیم. همچنین ممکن است با تشکیل خانواده بخواهیم سبک زندگیمان را در سرمایه گذاری تغییر دهیم و اولویتهای دیگری را در نظر داشته باشیم.