بررسی کارنامه بورس در تابستان 1400

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 101
    • 0
    بررسی کارنامه بورس در تابستان 1400

    بازار سهام در شرایطی تابستان را در کانال 1.3 میلیون واحدی به پایان برد که دو ماه خوب را در تیر و مرداد پشت سر گذاشته و شاخص کل در روزهای ابتدایی شهریور به یک میلیون و 575 هزار واحد نیز رسیده بود. اما در ادامه شهریور کار برای بازار سهام خوب پیش نرفت و بازار افت زیادی را تجربه کرد.

    بازار سهام در شرایطی تابستان را در کانال 1.3 میلیون واحدی به پایان برد که دو ماه خوب را در تیر و مرداد پشت سر گذاشته و شاخص کل در روزهای ابتدایی شهریور به یک میلیون و 575 هزار واحد نیز رسیده بود. اما در ادامه شهریور کار برای بازار سهام خوب پیش نرفت و بازار افت زیادی را تجربه کرد. اما عوامل سراشیبی بورس در شهریور ماه چه بودند؟ بازار سهام در فصل دوم سال 1400 چه عملکردی را ثبت کرد؟ در ادامه به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

    کارنامه بورس در تابستان

    همان طور که گفتیم بورس دو ماه ابتدایی سال را خوب شروع کرد. شاخص کل بازار سهام در آخرین روز بهار 1400 به یک میلیون و 168 هزار واحد رسیده بود، اما با فرا رسیدن تابستان داغ بورس، تا ششم شهریور شاخص کل 407 هزار واحد رشد کرد. اما از ششم شهریور به بعد کار برای بورس دشوار شد و تا پایان شهریور شاخص به یک میلیون و 386 هزار واحد رسید. شاید جالب باشد اما حتی با وجود افت شهریور، در تابستان شاخص کل بازار سهام 18.6 درصد رشد داشته است. در تیر ماه بورس 12.2 درصد و در مرداد 15.57 درصد رشد کرد اما در آخرین ماه تابستان 8.5 درصد افت کرد. اما چه عواملی رشد و افول بازار سهام را رقم زد؟

    بیشتر بخوانید: صندوق سهامی چیست؟

    تغییرات دلار در تابستان

    نگاهی به بازارهای داخلی نشان می‌دهد بهای دلار در فصل دوم سال روند صعودی طی کرده است. قیمت دلار در پایان فصل بهار 24 هزار و 110 تومان بود که تا پایان تیر ماه رشد کمی را شاهد بود و به 24 هزار و 620 تومان رسید. در مرداد اما بازار شاهد رشد دلار بود و قیمت هر دلار در آخرین روز ماه دوم تابستان به 27 هزار و 430 تومان افزایش یافت. دلار در شهریور ماه نوسان چندانی نداشت و بین 27 تا 28 هزار تومان معامله شد. با این حساب قیمت دلار در فصل تابستان 13.9 درصد افزایش یافته است و یکی از عوامل رشد بورس در این فصل به نظر می‌رسد. یکی از علت‌های افزایش قیمت دلار در فصل دوم 1400 طولانی‌تر شدن مذاکرات احیای برجام و افزایش اما و اگرهای این مسیر بوده است که هنوز هم حل نشده است.

    عامل دوم: نرخ اوراق؟

    گفتیم که بازار سهام در سومین ماه تابستان نزولی بود و در عرض 25 روز افت قابل توجهی را پشت سر گذاشت. درست است که اما و اگرهای مذاکرات همچنان باقی مانده اما هنوز هم بازار و فعالان آن تصمیم قطعی در خصوص فرجام احیای برجام نگرفته‌اند. باقی ماندن دلار در محدوده 27 تا 28 هزار تومانی هم تا حدودی گویای این دو دلی است. اما چرا با وجود این که قیمت دلار نسبتا ثابت مانده و گشایش خاصی هم در روابط سیاسی دیده نمی‌شود، بازار افت کرد؟

    بیشتر بخوانید: چرا صندوق سهامی بخریم؟

    یک دلیل این افت به خصوص در روزهای اخیر را می‌توان انتشار خبرهایی در خصوص بالا رفتن احتمالی نرخ بهره و افزایش نرخ اوراق خزانه‌داری (اخزا) دانست. در صورتی که نرخ تورم چندان بالا نرود، این اوراق می‌توانند برای بخشی از سرمایه‌گذاران جذاب باشند، اما در نرخ تورم بالا جذابیتی برای آنها وجود ندارد. وجود نااطمینانی در بازار و سرنوشت مبهم برجام نیز عامل دیگری است که همچنان روی بازار سایه می‌اندازد. در این سناریو برخی سرمایه‌گذاران شانس احیای برجام را بالا می‌دانند. عامل سومی که می‌توان برای افت بورس ذکر کرد، اصلاح آن است. در واقع بازار پس از رشد دو ماهه تا حدودی خود را اصلاح نموده است. این سه مورد دلایلی برای افت بازار به نظر می‌رسند.

    برندگان و بازندگان بورس در تابستان 1400

    تاکنون به بررسی رشد شاخص کل و علل احتمالی افت و صعود آن پرداختیم. اما برندگان و بازندگان بورس در تابستان چه کسانی بودند؟ برای پاسخ به این سوال دوباره به نرخ رشد بازار در تابستان برمی‌گردیم. با وجود افت در شهریور 1400 همچنان می‌بینیم بازدهی شاخص کل در تابستان 18.6 درصد بوده است. بررسی شاخص هم وزن در تابستان امسال نشان می‌دهد این شاخص 12.3 رشد داشته که کمتر از شاخص کل است. اما اگر میزان رشد ماهانه شاخص هم وزن را در نظر بگیریم، می‌بینیم این شاخص در تیر 8.9 و در مرداد 8.2 درصد رشد کرده و در شهریور 4.7 درصد افت کرده است. این اعداد و ارقام نشان می‌دهند تنها در شهریور است که سهامداران شرکت‌های کوچک وضعیت بهتری نسبت به سهامداران شرکت‌های بزرگ داشته‌اند (به عبارت دیگر زیان آنمها کمتر از زیان سهامداران شرکت‌های بزرگ‌تر بوده است).