چرا قیمت مسی دو برابر رونالدو است؟
- اشتراکگذاری
- 716
- 0
خرید بازیکنان فوتبال صرف نظر از هر چیزی یک پروژه اقتصادی و سرمایهگذاری است و برای ما هم میتواند درسهایی داشته باشد. فوتبال علاوه بر این که یک سرگرمی است یک صنعت هم هست. مدیران باشگاهها هم استراتژی سرمایهگذاری خود را دارند و برای بیشینه کردن سود باشگاه فعالیت میکنند. البته این سرمایهگذاری ریسکهای خودش را هم دارد.
احتمالا تا حالا به جدول گرانترین بازیکنان دنیا نگاهی انداختهاید. در این فهرست نامهای بزرگ جهان فوتبال به چشم میخورند. اما شاید قیمت مختلف بازیکنان شما را متعجب کرده باشد. چطور در ارزشگذاری قیمت بازیکنان، مسی دو برابر رونالدو ارزش دارد یا چرا یک بازیکن بیشتر از دیگری قیمت دارد؟ در ادامه این موضوع را از نظر اقتصادی بررسی میکنیم و سعی میکنیم به این موضوع جواب دهیم که از فوتبال و ارزشگذاری بازیکنان چه چیزی در مورد سرمایهگذاری یاد میگیریم.

10 بازیکن گران قیمت دنیا؛ تقابل هالند و امباپه در صدر
گرانترین بازیکنان دنیا معمولا در سایت معتبری به نام ترنسفر مارکت قابل دسترسی هستند. هرچند سایتهای دیگری نیز برای این کار وجود دارد اما اعتبار این سایت باعث میشود قیمتها را از آن برداریم. در حال حاضر گرانترین بازیکن جهان طبق ادعای این سایت، امباپه فرانسوی با 160 میلیون یورو است و پس از آن هالند با 150 میلیون یورو قرار دارد. در رتبه سوم هم به طور مشترک وینیسیوس جونیور بازیکن برزیلی جوان رئال مادرید، محمد صلاح، هری کین و لوکاکو با 100 میلیون یورو قرار دارند. پس از این بازیکنان نیز به ترتیب برونو فرناندز، کوین دیبروینه و نیمار با 90 میلیون یورو قرار دارند و فیل فودن با 85 میلیون یورو دهم است. در این فهرست، مسی با قیمت 60 میلیون یورو در رتبه چهل و نهم مشترک با 15 بازیکن دیگر و رونالدو با 35 میلیون یورو در رتبه صد و پنجاه و ششم مشترک با 27 بازیکن دیگر است.
بیشتر بخوانید: برای سرمایه گذاری در بورس از کجا شروع کنم؟
چرا وینیسیوس بیشتر از دیبروینه میارزد؟
دوباره به سوال ابتدای متن بر میگردیم. شاید این رتبهبندی برخی از فوتبالدوستان را شگفتزده کند. مثلا شاید انتظار نداشته باشید وینیسیوس را بالاتر از دیبروینه یا نیمار ببینید. اولین چیزی که در این مورد به ذهنتان میرسد، آن است که ارزش این بازیکنان چطور تعیین میشود؟ چطور میشود گفت کدام بازیکن ارزشمندتر از دیگری است؟ آیا اعلام قیمت بازیکنان معیاری ندارد و دلبخواه صورت میگیرد؟ در اینجا میخواهیم پاسخ این پرسشها را بدهیم.
قیمت یک فوتبالیست را چه چیزی تعیین میکند؟
برخی موسسات وجود دارند که به هر بازیکن در هر مسابقه انجام شده نمره میدهند. یکی از راههایی که برای ارزشگذاری یک فوتبالیست مطرح میشود، این است که میانگین نمرات وی در بازیهای مختلف جمع میشود. مجموع نمرات در یک دوره زمانی، به عنوان معیاری از کیفیت او در نظر گرفته میشود و قیمت یک بازیکن را افزایش یا کاهش میدهد. اما صرف نظر از کیفیت بازیکن در یک سال ورزشی، عوامل دیگری هم روی قیمت وی تاثیر میگذارند. یک باشگاه وقتی یک بازیکن را میخرد و قیمتی را حاضر است بپردازد که مجموع جریان نقدی که از وی به دست میآورد، برایش به صرفه باشد. به همین دلیل هم صرف نظر از قیمت بازیکن، سن او اهمیت پیدا میکند. هر چه بازیکنی جوانتر باشد، سالهایی که میتواند به طور بالقوه فوتبال بازی کند، رشد کند و سود عاید خود و باشگاهش کند، بیشتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بهترین راه های سرمایه گذاری در ایران
علاوه بر این، سن به طور کلی روی عملکرد و میزان مصدومیت هم تاثیر میگذارد. به همین دلیل هم وقتی بازیکنی پا به سن میگذارد به طور تصاعدی با افت قیمت روبرو میشود. البته گاهی اوقات قیمتگذاری یک بازیکن میتواند از رقابت بر سر به خدمت گرفتن او از طرف باشگاههای مختلف، برند بازیکن، امکان عقد قراردادهای تبلیغاتی بیشتر و سایر مسایل هم تاثیر بپذیرد. با توجه به آنچه گفتیم شاید الان بهتر درک کنید که چرا قیمت برای امباپه 23 ساله و هالند 21 ساله بالا است و وینیسیوس 21 ساله چرا از دیبروینه 30 ساله بیشتر میارزد. همین موضوع برای رونالدو که دو سال از مسی بزرگتر است و در 36 سالگی به سر میبرد نیز دیده میشود، با این تفاوت که همان طور که گفتیم، با افزایش سن قیمت به شکل تصاعدی هم کم میشود.

اگر مالک باشگاه باشید، کدام بازیکن را میخرید؟
خرید بازیکنان فوتبال صرف نظر از هر چیزی یک پروژه اقتصادی و سرمایهگذاری است و برای ما هم میتواند درسهایی داشته باشد. فوتبال علاوه بر این که یک سرگرمی است یک صنعت هم هست. مدیران باشگاهها هم استراتژی سرمایهگذاری خود را دارند و برای بیشینه کردن سود باشگاه فعالیت میکنند. البته این سرمایهگذاری ریسکهای خودش را هم دارد. ریسک سرمایهگذاری خرید یک بازیکن به دو دسته تقسیم میشود. یکی این است که بازیکن به اندازه کافی در ترکیب جدید تیم جواب ندهد و ثمربخش نباشد. دومی آن است که بازیکن خریداری شده با مصدومیت روبرو شود. مصدومیت هر چه جدیتر باشد روی سرمایهگذاری باشگاه و قیمت یک بازیکن اثر بیشتری خواهد گذاشت. اگر شما مالک یک باشگاه باشید و بخواهید بازیکنانی را بخرید، چطور بازیکنانی را انتخاب میکنید؟ چطور ریسک مربوط به خرید را کمتر و سود باشگاهتان را بیشتر میکنید؟ البته این مساله تا حدودی به منابع مالی و در واقع پولی که در اختیار دارید، نیز بستگی دارد. در ادامه دو روش را با هم بررسی میکنیم.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری کوتاه مدت بهتر است یا بلند مدت؟
دو تفکر سرمایهگذارانه: دورتموند یا پاری سن ژرمن؟
دو نوع تفکر عمده در زمینه سرمایهگذاری روی بازیکنان وجود دارد. یکی رویکردی است که باشگاههایی مانند دورتموند یا آژاکس دارند. البته باشگاههای کمتر ثروتمند نیز کمی این گونه هستند اما در بین باشگاههای معتبر که چنین روشی را دنبال میکنند، این دو باشگاه مهمتر هستند. این دو باشگاه معمولا بازیکنان ارزانتر و تازهکار را با هزینه پایین خریداری میکنند و پس از رشد بازیکن، آن را به باشگاههای بزرگ میفروشند. از این بابت هم عایدی قابل توجهی کسب میکنند. رویکرد دیگر، روشی است که باشگاههایی مانند پاری سن ژرمن به کار میگیرند. این باشگاههای بزرگ و پولدار گزینههایی را میخرند که امتحانشان را در تیمهای دیگر پس داده باشند. در مدل اول، اگر بازیکن رشد چندانی هم نکند با توجه به قیمت نسبتا پایین خرید باشگاه ریسک زیادی متحمل نمیشود. البته از سوی دیگر، ممکن است تعداد کمی از این بازیکنان به ابرستاره تبدیل شوند و در آن محدوده قیمتی به فروش بروند. با این همه الگوی درآمدی معقولی است.
بیشتر بخوانید: اثر انگور ترش در سرمایه گذاری چیست؟
در مدل دوم، بازیکن در صورت مصدومیت یا جواب ندادن در تیم و نیمکتنشینی در یک باشگاه بزرگ، ریسک نسبتا زیادی است اما جواب دادن آن در تیم میتواند در موفقیت آن تاثیر عمدهای داشته باشد و منابع مالی فراوانی را از طرق مختلف جذب باشگاه کند. در سرمایهگذاری هم همین نکات را میتوان یاد گرفت و در واقع اینها درسهایی است که از فوتبال برای سرمایهگذاری میآموزیم. ناگفته نماند باشگاههای بزرگ برای پوشش دادن این ریسک و همچنین درآمدزایی دست به یک ابتکار زدهاند. آنها آکادمیهای خود را دارند و سعی میکنند ستارگان را از روزهای نخست شناسایی کرده و پرورش دهند تا دچار چانهزنی و رقابت با باشگاههای دیگر بر سر خرید یک ستاره نشوند و در صورت فروش هم درآمد خوبی کسب کنند.

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری با پول کم
جمعبندی: فوتبال در مورد سرمایهگذاری چه چیزی به ما یاد میدهد؟
در بالا به قیمتگذاری یک بازیکن اشاره کردیم. علاوه بر این، به دو مدل مالی باشگاههای فوتبال اشاره کردیم. جهان سرمایهگذاری هم شباهتهایی با دنیای فوتبال دارد. وقتی سرمایهگذاری میکنید انگار شما هم مدیر باشگاهی هستید و باید ترکیب مناسبی از داراییها را انتخاب کنید. در انتخاب یک بازیکن باید به ارزش جریان نقدی که در طول زمان برای شما ایجاد میکند و عملکرد آن در طول زمان توجه کنید. در متن به ریسکهای خرید یک بازیکن اشاره کردیم. همان طور که یک بازیکن خوب هم میتواند به شدت مصدوم شود، یک سرمایهگذاری هم میتواند با افت ارزش در بازار روبرو شود. علاوه بر این، سرمایهگذاری هم نیازمند استراتژی است. شما میتوانید استراتژی خود را بر این اساس بگذارید که یک گزینه مناسب و آیندهدار ولی نوپا را انتخاب کنید و کمی روی آن سرمایهگذاری کنید. مثالهایی از چنین سرمایهگذاریهایی صندوق جسورانه یا خرید سهام شرکتی است که آینده خوبی دارد اما تازهکار است. حالت دوم، سرمایهگذاری در گزینههایی است که امتحان خود را پس دادهاند. از این جمله میتوان شرکتهای بزرگ و دارای بنیاد قدرتمند بورس را نام برد. به یاد داشته باشید، تیم موفق یا شکستخوردهای که میسازید تا حدودی به انتخاب استراتژی شما و خرید مناسبتان بستگی دارد.