قیمت مواد خوراکی در فروردین 1401 چقدر گران شد؟
- اشتراکگذاری
- 3417
- 0
بهای کالاهای اساسی در یک سال اخیر رشد زیادی داشته است. برنج ایرانی درجه یک در بازه زمانی فروردین 1400 تا فروردین 1401، حدود 115 درصد رشد کرده است.
در فروردین ماه امسال بار دیگر تورم قدرت خود را نشان داد و قیمت کالاها و خدمات نسبت به ماه قبل رشد زیادی کردند. تورم ماهانه فروردین از سوی مرکز آمار ایران 3.3 درصد اعلام شده است. اما این افزایش قیمت برای کالاهای خوراکی بسیار بالاتر بوده است. طبق آمارهای منتشر شده، نرخ تورم خوراکیها به مرز 5 درصد رسیده است. این میزان رشد قیمت بسیار قابل توجه است و خانوارها باید آن را مد نظر قرار دهند. در ادامه به بررسی وضعیت رشد قیمت مواد خوراکی در فروردین 1401 میپردازیم و بیشترین و کمترین افزایش قیمت را نیز ذکر میکنیم.
افزایش قیمت خوراکیها در ماه اول بهار
طبق گزارش مرکز آمار ایران، از میان 51 کالای خوراکی فقط سه کالا با افت روبرو شدهاند و قیمت یک کالا هم ثابت مانده است. قیمت 47 کالای خوراکی در فروردین ماه با افزایش روبرو شدهاند. بیشترین افزایش قیمت در یک ماه اخیر مربوط به گوجهفرنگی است که 27.6 درصد افزایش یافته است. بیشترین کاهش قیمت هم متعلق به هندوانه است که در ماه اول بهار با افت 24 درصدی روبرو بوده است.
خوراکیها در یک سال اخیر چقدر گران شدند؟
در یک سال اخیر، افزایش قیمت خوراکیها در مقایسه با کالاهای غیرخوراکی بیشتر بوده است. از فروردین 1400 تا فروردین 1401 قیمت خوراکیها 43.4 رشد داشته است. این افزایش قیمتها باعث شده است که توانایی خانوارها برای خرید، پسانداز و سرمایهگذاری جدید کاهش یابد. به دلیل بالا بودن تورم خوراکیها در یک سال اخیر، مشکلات اقتصادی خانوارها بیشتر شده است چرا که معمولا کاستن از خوراکیها کار دشوارتری نسبت به سایر کالاهای مصرفی است. در میان 52 کالای خوراکی که مرکز آمار ایران مورد بررسی قرار داده، تنها قیمت دو کالا نسبت به فروردین 1400 کاهش یافته است. بهای 50 کالا نیز با افزایش قیمت مواجه بوده است. در میان کالاهای خوراکی مورد بررسی، روغن نباتی جامد با کاهش 12 درصدی در قیمت روبرو شده و به این ترتیب بیشترین کاهش قیمت را در بازه یک سال اخیر داشته است. بیشترین افزایش قیمت هم متعلق به سیبزمینی است که نسبت به فروردین 1400 رشد 187 درصدی داشته است. چهار کالای خوراکی در یک سال منتهی به فروردین 1401 بیش از 100 درصد رشد کرده و در واقع قیمتشان بیش از دو برابر شده است که عبارتند از: سیبزمینی، گوجهفرنگی، برنج ایرانی درجه یک و رب گوجه.
قیمت کالاهای اساسی چقدر بالا رفت؟
بهای کالاهای اساسی در یک سال اخیر رشد زیادی داشته است. برنج ایرانی درجه یک در بازه زمانی فروردین 1400 تا فروردین 1401، حدود 115 درصد رشد کرده است. یک کیلو برنج ایرانی درجه یک در فروردین سال قبل به طور متوسط 35500 بود. اکنون این قیمت به 76 هزار تومان افزایش یافته و حتی در برخی موارد 84 هزار تومان هم فروخته میشود. قیمت این کالای پرمصرف کشور، تنها در یک ماه اخیر 2.2 درصد رشد کرده است. برنج خارجی درجه یک هم از کیلویی 24500 تومان به 32 هزار تومان رسیده و شاهد رشد 31 درصدی بوده است. البته، در برخی موارد قیمت برنج خارجی به 36500 تومان هم رسیده است.
تغییرات قیمت گوشت در یک سال اخیر
قیمت گوشت در یک سال گذشته کمتر از میزان تورم رشد کرده است. بهای هر کیلو گوشت گوسفند در یک سال اخیر کمتر از 24 درصد رشد کرده است. البته در یک ماه اخیر این کالا حدود 8 درصد افزایش قیمت داشته و به کیلویی 169 هزار تومان رسیده است. گوشت گاو هم در بازه زمانی یک ساله از 123 هزار تومان به ازای هر کیلو به 163 هزار تومان رسیده است. در واقع گوشت گاو در یک سال اخیر 32 درصد و در یک ماه اخیر حدود 5 درصد رشد کرده است. مرغ ماشینی از فروردین سال قبل تا فروردین امسال رشد کمتری نسبت به گزینههای بالا داشته است. هر کیلو مرغ از 27 هزار تومان در فروردین سال قبل به 32 هزار تومان در فروردین امسال رسیده است. به این ترتیب، قیمت مرغ در یک سال اخیر 17 درصد رشد کرده و در همین یک ماه هم 3.4 درصد افزایش پیدا کرده است.
جمعبندی
همان طور که دیدیم، نرخ تورم فروردین قابل توجه بوده و این افزایش قیمت در کالاهای خوراکی حتی بیشتر هم بوده است. با توجه به وضعیت برجام و ابهامات موجود بر سر احیای آن، باید مراقب تحولات قیمت دلار و تورم بود. اگر برجام احیا نشود، احتمال افزایش تورم بالاتر هم میرود. این موضوع میتواند روی زندگی اقتصادی افراد و خانوارها تاثیر زیادی بگذارد. اما چطور میتوان با تورم مقابله کرد؟ تورم پدیدهای کلان است و غلبه بر آن از طریق سیاستهای اقتصادی کلان ممکن است. با این حال، یک راهکار خرد هم برای این مساله وجود دارد. سرمایهگذاری اصولی میتواند شما را در برابر تورم پیروز گرداند. استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری معتبر و مناسب میتواند شما را در محافظت از سرمایهتان موفق کند. برای این که یک سرمایهگذاری موفق داشته باشید، ابتدا بهتر است روحیه خود را از نظر ریسکپذیری یا ریسکگریزی بشناسید.
پس از این ریسکسنجی، میتوانید داراییهایی که بهتر با سلایق و روحیات شما بستگی دارند را انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر ریسکگریز هستید، بهتر است گزینههایی مانند صندوق درآمد ثابت کیان و ندای ثابت کیان را انتخاب کنید. اما اگر ریسکپذیر هستید، میتوانید از مزایای صندوقهای سهامی بهرهمند شوید. صندوقهای آوای سهام کیان و آهنگ سهام کیان از جمله بهترین صندوقهای سهامی برای سرمایهگذاری هستند. اگر هم میل به سرمایهگذاری در طلا دارید، صندوق سکه طلا کیان میتواند گزینه مناسبی برای شما به حساب بیاید.