خانه‌های پایتخت، متری 45 میلیون تومان

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 113
    • 0
    خانه‌های پایتخت، متری 45 میلیون تومان

    به نظر می‌رسد تا زمانی که بازارهای موازی مسکن به ثبات نرسند یا برجام به نتیجه‌ای منتهی نشود، بخشی از سرمایه‌ها راه خود را به سوی بازار مسکن ادامه دهند. البته این شرایط امکان شکل‌گیری حباب در بازار مسکن را هم افزایش می‌دهد.

    تازه‌ترین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد رشد چشمگیر قیمت مسکن در تیر ماه 1401 ادامه یافته است. بر اساس این گزارش که با استفاده از داده‌های ثبتی سامانه املاک و مستغلات کشور انجام شده، قیمت مسکن در اولین ماه تابستان 8.3 درصد نسبت به ماه پیش از آن افزایش داشته است. در ادامه نگاهی به این گزارش خواهیم انداخت و تحولات بازار مسکن را در تیر ماه بررسی می‌کنیم.

    قیمت مسکن در تهران چند؟

    تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران حاکی از این است که بهای هر متر مربع واحد مسکونی در پایتخت به مرز 45 میلیون تومان نزدیک شده است. در واقع، قیمت اعلام شده از سوی این مرکز 44 میلیون و 841 هزار تومان به ازای هر متر مربع است. این قیمت نشان می‌دهد که به طور متوسط بهای خانه در تهران نسبت به تیر ماه سال گذشته رشد 45.2 درصدی داشته است.

    از طرف دیگر، یک نگاه به داده‌های مرکز آمار به ما می‌‎گوید که از ابتدای سال 1401 قیمت مسکن به طور متوسط 26.9 درصد افزایش داشته است. این در حالی است که سطح عمومی قیمت‌ها یا در واقع همان تورم مصرف‌کننده تنها 25.6 درصد رشد داشته است. با این حساب، طبق داده‌های مرکز آمار ایران قیمت خانه در پایتخت بیش از تورم چهار ماه اخیر رشد داشته است.

    تعداد معاملات مسکن چقدر تغییر کرده؟

    نگاهی به معاملات مسکن در تیر ماه نشان می‌دهد تعداد معاملات در نخستین ماه تابستان در این شهر نسبت به خرداد ماه کاهش داشته است. تعداد معاملات در خرداد ماه 1401 بیش از 14 هزار واحد بود که در تیر ماه به 8685 واحد رسیده است. با این حال به نظر می‌رسد این سطح از معاملات در مقایسه با سال گذشته بیشتر شده است. نگاهی به آمار معاملات مسکن که از سوی بانک مرکزی منتشر می‌شود و تا حدودی با گزارش مرکز آمار اختلاف دارد، نشان می‌دهد در مقایسه با تیر ماه سال قبل معاملات مسکن رشد چشمگیری داشته است.

    گران‌ترین و ارزان‌ترین منطقه‌های شهر تهران کدامند؟

    طبق داده‌های همین گزارش، 6 منطقه تهران هستند که بالاتر از قیمت میانگین مبادله می‌شوند. منطقه یک را می‌توان با متوسط هر متر مربع 84.5 میلیون تومان گران‌ترین منطقه تهران دانست. پس از آن هم به ترتیب منطقه 3 با 75 میلیون تومان و منطقه 2 با 66.8 میلیون تومان جای دارند. در این گزارش متوسط قیمت مناطق 19 و 20 لحاظ نشده است اما می‌توان مناطق 16 تا 18 را ارزان‌ترین مناطق تهران دانست که متوسط قیمت هر متر مربع در آنها حدود 23 میلیون تومان است.

    چه نوع ساختمان‌هایی در تهران معامله شده‌اند؟

    از مجموع 8685 خانه معامله شده در شهر تهران، 8374 واحد مربوط به معامله آپارتمان بوده است و تنها 124 خانه ویلایی در تیر ماه 1401 معامله شده است. تعداد 187 معامله باقی مانده هم مربوط به سایر ساختمان‌های مسکونی بوده‌اند. در مجموع، بیشترین معاملات تیر ماه متعلق به منطقه 5 و 10 شهر تهران بوده است. مناطق 19 و 20 هم کمترین میزان معاملات را داشته‌اند. بیشترین معاملات خانه‌های ویلایی هم در مناطق 14 و 15 تهران صورت گرفته است.

    بازار مسکن تهران از دید بانک مرکزی

    در گزارش دیگری که در خصوص تحولات مسکن منتشر شده است، بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن را 41 میلیون و 705 هزار تومان عنوان کرده است. طبق گزارش بانک مرکزی قیمت خانه نسبت به ماه پیش 5.8 درصد و نسبت به تیر 1400 حدود 39 درصد افزایش قیمت داشته است. طبق این گزارش، 30 درصد از معاملات مربوط به خانه‌های نوساز و تا 5 سال ساخت بوده و بیش از 20 درصد معاملات هم مربوط به خانه‌های بیش از 20 سال ساخت بوده‌اند. این موضوع کوچ خریداران به سوی خانه‌های قدیمی‌تر را تایید می‌کند. بر اساس گزارش بانک مرکزی، تعداد معاملات تیر ماه 10294 واحد بوده که در مقایسه با ماه قبل 26 درصد کاهش و در مقایسه با تیر ماه سال قبل 103 درصد افزایش داشته است. همچنین این گزارش بیان می‌کند اجاره مسکن در شهر تهران در یک سال منتهی به تیر ماه 47.4 درصد و در کل مناطق شهری 52.3 درصد افزایش داشته است. در تیر ماه رشد اجاره حدود 4.5 درصد بوده است.

    بازار مسکن به کجا می‌رود؟

    تازه‌ترین نتایج به دست آمده از گزارش‌های مرکز آمار و بانک مرکزی نشان می‌دهد قیمت مسکن همچنان به افزایش ادامه می‌دهد. به نظر می‌رسد تا زمانی که بازارهای موازی مسکن به ثبات نرسند یا برجام به نتیجه‌ای منتهی نشود، بخشی از سرمایه‌ها راه خود را به سوی بازار مسکن ادامه دهند. البته این شرایط امکان شکل‌گیری حباب در بازار مسکن را هم افزایش می‌دهد. این در حالی است که هر گونه افت دلار در بازار آزاد یا بهبود بازارهای دیگر، می‌تواند تقاضای سرمایه‌گذاری برای مسکن را تحت تاثیر قرار دهد.