نکات مهم تورم تیر ماه برای سرمایه‌گذاری

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 80
    • 0
    نکات مهم تورم تیر ماه برای سرمایه‌گذاری
    تورم چشمگیر ماه‌های اخیر به ما می‌گوید نگه داشتن پول به صورت نقدی اشتباه است و بهتر است در جای مناسبی پولمان را سرمایه‌گذاری کنیم. بازارهای سرمایه‌گذاری مختلف می‌توانند بار تورمی روی دوش خانوار را تا حدودی تسکین دهند.

    با تمام شدن تیر ماه، مرکز آمار ایران گزارشی منتشر کرده و در آن به آمار تورم اولین ماه تابستان اشاره کرده است. بر اساس این آمار، نرخ تورم ایران در تیر ماه باز هم مقدار قابل توجهی بوده است. در ادامه به بررسی نرخ تورم تیر ماه و میزان افزایش قیمت‌ها در 4 ماه ابتدای سال می‌پردازیم و نکات مهم تورم تیر ماه را بر سرمایه‌گذاری و اقتصاد خانوارها توضیح می‌دهیم.

    نرخ تورم تیر ماه چقدر است؟

    تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای کل کشور در تیر ماه 4.6 درصد بوده است. این نرخ تورم بسیار قابل توجه محسوب می‌شود. قیمت خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در این ماه در مقایسه با ماه قبل 5.7 درصد رشد کرده ولی قیمت کالاهای غیرخوراکی و خدمات 3.8 درصد افزایش یافته است. در واقع به نظر می‌رسد آمار تورم خوراکی‌ها در این ماه هم بالاتر از تورم خدمات بوده است. این شرایط باعث می‌شود خانوارها قدرت مانور کمتری روی مخارج و پس‌انداز خود داشته باشند. دلیل این اتفاق هم آن است که افراد کمتر می‌توانند از مخارج خوراکی خود کاهش دهند.

    تورم از ابتدای سال چقدر بوده؟

    یک بررسی ساده از شرایط تورمی کشور نشان می‌دهد با گذشت 4 ماه از ابتدای سال 1401، نرخ تورم به 25.6 درصد رسیده است. این میزان تورم به معنای آن است که اگر اول سال به ازای خرید یک سبد کالا یا خدمات یک میلیون تومان پول خرج می‌کردید، الان باید به ازای دریافت آن یک میلیون و 256 هزار تومان پول پرداخت کنید. یک نتیجه ساده دیگر این است که اگر از ابتدای سال پولتان را نقد نگه داشته‌اید، الان قدرت خرید آن بسیار کمتر شده است. در واقع، این طور هم می‌شود فرض کنید که می‌خواستید سبدی از کالاها بخرید و صد میلیون تومان را از ابتدای سال نقد نگه داشته‌ بودید. یک روز از خواب بیدار می‌شوید و سراغ پولتان می‌روید و می‌بینید 20 میلیون تومان از پولتان سرجایش نیست. الان اگر به بازار بروید باید به اندازه 80 میلیون تومان خرید کنید. این همان کاری است که تورم این 4 ماه با شما کرده است. اگر 100 میلیون تومان پول داشته‌اید و در جای معقولی سرمایه‌گذاری نکرده باشید، الان بعد از 4 ماه فقط به اندازه 80 میلیون تومان کالا با قیمت اول سال قابل خریداری است.

    افزایش قیمت خوراکی‌ها و خدمات در یک سال اخیر

    همان طور که گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد میزان افزایش قیمت کالاها در یک سال منتهی به تیر ماه 1401 (تورم نقطه‌ای تیر ماه) 54 درصد بوده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی کالاهای خوراکی و آشامیدنی رشد 86 درصدی داشته‌اند. این میزان تورم برای کالاهای خوراکی و آشامیدنی بسیار چشمگیر است. از سوی دیگر، کالاهای غیرخوراکی و خدمات در یک سال منتهی به تیر ماه حدود 37 درصد رشد داشته‌اند.

    نرخ تورم خانوارهای روستایی و شهری

    نرخ تورم تیر برای خانوارهای روستایی بالاتر از خانوارهای شهری بوده است. در بازه یک ماهه تیر ماه، خانوارهای شهری به طور کلی شاهد تورم 4.5 درصدی بوده‌اند در حالی که نرخ تورم خانوارهای روستایی 4.8 درصد اعلام شده است. از سوی دیگر، نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری 52.8 درصد و برایی خانوارهای روستایی 60.7 درصد بوده است. این میزان از تورم با رشد درآمدهای افراد همخوانی ندارد. به همین دلیل هم در چنین شرایطی است که اهمیت سرمایه‌گذاری بیشتر مشخص می‌شود. در این وضعیت که سرمایه افراد به راحتی می‌تواند از دست برود، یک سرمایه‌گذاری اصولی و مناسب می‌تواند به افراد کمک کند.

    فشار تورم روی کدام اقشار است؟

    یکی از نکات مهم گزارش جدید مرکز آمار، بررسی آثار تورم روی دهک‌های درآمدی مختلف است. بر اساس این گزارش، در تیر ماه تورم دهک‌های درآمدی اول و دوم که کمترین درآمد را در میان خانوارهای ایرانی دارند به 5 درصد می‌رسد. این در حالی است که دهک دهم که پردرآمدترین دهک در کشور است، شاهد تورم 3.9 درصدی در ماه است. این موضوع در واقع نشان می‌دهد که بار تورم روی دهک‌های درآمدی ضعیف‌تر بیشتر بوده است.

    اجاره مسکن در تیر ماه چقدر بالا رفت؟

    داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد قیمت اجاره مسکن در یک ماه منتهی به تیر ماه در کل کشور، 3.8 درصد بالا رفته است. این در حالی است که در بازه یک ساله منتهی به تیر 1401 قیمت اجاره مسکن به طور متوسط شاهد رشد 31.8 درصدی بوده است.

    کدام گروه کالا و خدمات بیشترین افزایش قیمت را داشته است؟

    بر اساس گزارش فوق، در یک ماه اخیر بخش‌های خدمات نگهداری و تعمیر واحد مسکونی با 13.5 درصد افزایش قیمت و گوشت قرمز و ماکیان با 10.9 درصد بیشترین رشد قیمت را داشته‌اند. در بازه یک ساله منتهی به تیر 1401 هم روغن و چربی‌ها با رشد 293 درصدی، شیر، پنیر و تخم‌مرغ با رشد حدودا 120 درصدی و نان و غلات با افزایش قیمت 106 درصدی در صدر گروه‌هایی بوده‌اند که بیش از همه گران شده‌اند.

    جمع‌بندی

    در این مطلب به بررسی نکات مهم تورم تیر ماه پرداختیم. همان طور که گزارش نشان می‌دهد تورم چشمگیر ماه‌های اخیر به ما می‌گوید نگه داشتن پول به صورت نقدی اشتباه است و بهتر است در جای مناسبی پولمان را سرمایه‌گذاری کنیم. بازارهای سرمایه‌گذاری مختلف می‌توانند بار تورمی روی دوش خانوار را تا حدودی تسکین دهند و حتی موجب کسب سود شوند. بنابراین، در روزهایی که تورم تا این حد افزایش یافته، بهتر است به دنبال گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشید.

    مقالات مرتبط
    پربازدیدهای اخیر
    تازه‌ترین‌ها