۷ معیار برای آیندهسنجی قیمت طلا/ بهای فلز زرد بالا میرود؟
- اشتراکگذاری
- 59
- 0
در روزهای اخیر قیمت طلا افزایش یافته است. همین موضوع موجب شده است برخی در مورد سمت و سوی آینده طلا در بازار و خرید طلا سوالاتی داشته باشند. به طور کلی قیمت طلا را میتوان عاملی از قیمت داخلی و خارجی دانست. عوامل تاثیرگذار بر قیمت داخلی و خارجی طلا نیز با هم متفاوت هستند. البته عوامل تاثیرگذار در داخل کشور بیش از عوامل تعیین کننده قیمت جهانی طلا مهم هستند. در ادامه نگاهی به عوامل تاثیرگذار بر روند قیمتی طلا میاندازیم.

تغییرات قیمت جهانی طلا
قیمت جهانی طلا تا سپتامبر ۲۰۰۹ زیر هزار دلار به ازای هر اونس بود. تا نیمه سال ۲۰۱۹ این مقدار هر چند با نوساناتی همراه بود اما عمدتا کمتر از ۱۴۰۰ دلار باقی ماند. از اواخر ماه ژوئن (نیمه سال ۲۰۱۹) بود که قیمت طلا در جهان رو به رشد گذاشت. بهای فلز زرد در اواسط مرداد سال گذشته به ۱۵۰۰ دلار و در اواخر ژانویه ۲۰۲۰ (اواخر دی سال ۹۸) به ۱۶۰۰ دلار رسید. از آن زمان و با همهگیری کرونا، قیمت طلای جهانی رو به افزایش گذاشت و در مرداد امسال حتی از ۲۰۰۰ دلار نیز فراتر رفت. در هفتههای اخیر با خبرهای موفقیت واکسن کرونا، بهای طلا در بازارهای جهانی کاهش یافت و حتی به ۱۷۸۰ دلار نیز در روزهای اخیر رسید. با این حال، در روزهای اخیر طلا دوباره افزایش یافته و به قیمت ۱۸۴۰ دلار افزایش پیدا کرده است.
قیمت فلز زرد در بازارهای داخلی
بهای قیمت داخلی طلا در یک سال و نیم اخیر افزایش قابل توجهی یافته است که نمیتوان آن را صرفا ناشی از افزایش قیمت جهانی طلا و شیوع کرونا دانست. بیشترین علت افزایش قیمت در بازار داخلی ناشی از تغییرات قیمت دلار و تورم بوده است. قیمت هر گرم طلا در بازارهای ایران در یک سال اخیر حدود ۱۴۷ درصد رشد کرده است. این در حالی است که رشد قیمت جهانی آن تنها به حدود ۲۶ درصد میرسد. این موضوع نشان میدهد آنچه بر قیمت طلای ایران اثر میگذارد، بیشتر عوامل داخلی است تا خارجی.
عوامل تاثیرگذار طلا در روزهای آینده
برای اینکه ببینیم قیمت طلا در روزهای آینده چه سمت و سویی دارد، در جدولی به بررسی عوامل اثرگذار بر طلا پرداختهایم. متغیرهایی که ممکن است موجب شوند بهای طلا افزایش پیدا کند را با علامت گاو و عواملی که تاثیر منفی بر قیمت دارند را با علامت خرس مشخص کردهایم. عوامل کماهمیت نیز بدون علامت درج شدهاند.
عوامل خارجی
طلا عمدتا به عنوان یک دارایی که سپری در برابر تورم است، در نظر گرفته میشود. اما علاوه بر این، گاهی در شرایط نااطمینانی و بیثباتی اقتصادی نیز اقبال به طلا زیاد میشود. شرایطی که تولید اقتصادی مختل میشود، جنگها، بیماریهای همهگیر و فجایع طبیعی از مواردی هستند که موجب روی آوردن سرمایهگذاران به طلا میشوند. عمده عوامل خارجی تاثیرگذار بر قیمت طلا ناشی از سیاستهای پولی جهانی، میزان عوامل ایجاد کننده نااطمینانی در بازارهای دنیا، شاخص دلار و مواردی از این قبیل هستند. البته نباید فراموش کرد در حال حاضر ممکن است بیت کوین به عنوان یک دارایی جایگزین برای طلا محسوب شود و با رشد آن تقاضا برای طلا کاهش یابد.
عوامل داخلی
در میان عوامل داخلی و خارجی اثرگذار بر قیمت طلا، برابری ریال و دلار از همه مهمتر است. علاوه بر آن، مسائل مربوط به اقتصاد کلان کشور مانند تورم، رشد اقتصادی و فروش نفت در این زمینه موثر هستند.
بیشتر بخوانید: صندوق سرمایهگذاری طلا چیست و چگونه در بورس طلا بخریم؟
جمعبندی
بر اساس مواردی که در بالا گفتیم، میتوان دو سمتوسو برای قیمت آینده طلا در ایران مطرح کرد که به سرنوشت مذاکرات برجامی هم ارتباط پیدا میکند. به نظر میرسد در کوتاهمدت و فاصله تصدی بایدن در مقام ریاست جمهوری، نوسانات بازار طلا در داخل کشور همچنان وجود داشته باشد. با نزدیک شدن به ابتدای سال ۱۴۰۰ سمت وسوی تحولات سیاسی بیشتر مشخص خواهد شد. همین موضوع روی قیمت ارز و طلا اثر خواهد گذاشت. در صورت نمایان شدن یک توافق، انتظار میرود قیمت طلا در بازار کاهش یابد.
در مورد قیمت جهانی طلا نیز با توجه به ریسکهای موجود و برنامههای حمایتی شک و گمان وجود دارد. احتمال میرود در میانمدت عوارض برنامههای حمایتی که به واسطه کرونا در پیش گرفته شد، نمایان شود. همین موضوع ممکن است تا مدتی نااطمینانیهایی در بازار جهانی طلا به جای بگذارد.