در آبان ماه چه بر سر بازارها گذشت؟

پرسودترین بازارها از ابتدای سال تا پایان آبان ماه 1401

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 1341
    • 0
    پرسودترین بازارها از ابتدای سال تا پایان آبان ماه 1401
    صندوق سکه طلا کیان در بازه یک ماهه آبان، 9.7 درصد بازدهی داشته است. این در حالی است که اگر بازدهی این صندوق را از ابتدای سال 1401 تا پایان آبان ماه در نظر بگیریم، به عدد 36.1 درصد می‌رسیم که بسیار نزدیک به سطح تورم از ابتدای سال بوده است.

    در آبان ماه بازارهای سرمایه گذاری با رشد خوبی روبرو بودند. سکه، دلار و بورس همگی افزایش قابل توجهی را نشان دادند. در این مطلب به بررسی تحولات بازارهای سرمایه گذاری در آبان ماه می‌پردازیم و بازدهی هر یک از بازارها را نیز بررسی می‌کنیم. علاوه بر این، تحولات بازارها را از ابتدای سال تا پایان ماه هشتم یعنی آبان مرور نموده و بازدهی از آغاز تا اینجای سال را نیز ملاحظه می‌کنیم. در پایان نیز بازدهی صندوق‌های کیان را در همین بازه‌ها محاسبه و بهترین گزینه‌های سرمایه گذاری را معرفی می‌کنیم.

    افت تورم ماهانه

    طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تورم ماهانه ایران در آبان ماه به 2.1 درصد رسیده است که نسبت به ماه پیش 0.9 درصد کاهش نشان می‌دهد. با این حال همچنان تورم کشور در سطح بالایی است. تورم نقطه‌ای نیز به 48.1 درصد افت کرده است اما این رقم نیز بسیار زیاد است.

    اگر میزان تورم را برای 8 ماهی که از سال گذشته است محاسبه کنیم، به 37.6 درصد می‌رسیم. این سطح بالای تورم لزوم سرمایه گذاری درست و اصولی را نشان می‌دهد. در ادامه بازدهی بازارهای مختلف را در مقایسه با تورم نشان می‌دهیم و خواهیم دید کدام بازار توانسته است تورم را شکست دهد.

    استقرار دلار در کانال 35 هزار تومانی

    در این ماه شاهد افزایش چشمگیری در قیمت دلار بودیم. این ارز که در پایان مهر به قیمت 32 هزار و 780 تومان در بازار آزاد معامله می‌شد، در میانه آبان با رشدی قابل توجه به 36 هزار و 880 تومان نیز رسید. با این حال دلار در این کانال ماندگار نشد و در دو هفته پایانی ماه به کانال 35 هزار تومانی بازگشت. در انتهای آبان قیمت هر دلار در بازار آزاد به 35 هزار و 350 تومان رسید که در مقایسه با پایان مهر رشد 7.8 درصدی نشان می‌دهد.

    اگر روند دلار را از ابتدای سال پیگیری کنیم، خواهیم دید که دلار از 26 هزار و 260 تومان به اینجا رسیده است. بنابراین، بازدهی دلار بازار آزاد از ابتدای سال تاکنون 34.6 درصد بوده است. با مشخص نبودن سرانجام برجام و طولانی شدن مذاکرات فعلا سمت و سوی دلار مشخص نیست. با این حال، اگر مذاکرات به نتیجه برسد شاید بتواند تا حدودی از قیمت دلار در بازار آزاد بکاهد.

    رشد بازار سهام در میانه پاییز

    در آبان ماه بازار سهام با رشد روبرو بود و بخشی از افت ماه‌های اخیر را جبران کرد. شاخص کل در این ماه افزایش نسبتا قابل توجهی داشت و در پایان ماه به مرز یک میلیون و 409 هزار واحد رسید. به این ترتیب، شاخص کل در ماه میانی پاییز تجربه رشد 7.6 درصدی داشته است. شاخص هم وزن نیز در این ماه با افزایش زیادی همراه بود.

    این شاخص در آبان ماه بار دیگر از چهارصد هزار واحد گذشت و به 404 هزار و 470 واحد رسید. این اعداد و ارقام به معنای آن است که شاخص هم وزن در هشتمین ماه سال 6.7 درصد افزایش یافته است. مقایسه بین رشد شاخص هم وزن و شاخص کل نشان می‌دهد در آبان ماه امسال شرکت‌های بزرگ‌تر بورسی بازدهی بهتری در مقایسه با شرکت‌های کوچک‌تر داشته‌اند.

    نگاهی به بازدهی 8 ماهه شاخص‌های بورس

    اگر شاخص کل و شاخص هم وزن بورس را در بازه 8 ماهه از ابتدای سال تا پایان آبان بررسی کنیم، نتایج به دست آمده در بالا متفاوت خواهند بود. در واقع بازار سهام در این مدت با افت و خیز روبرو بوده است. شاخص کل بازار سهام که در انتهای سال پیش یک میلیون و 367 هزار واحد بود، بهار 1401 را خوب آغاز کرد و در اواخر اردیبهشت به 1.6 میلیون واحد هم رسید. اما در ماه‌های بعد این شاخص با افت مواجه شد و در ابتدای آبان ماه به یک میلیون و 241 هزار واحد هم رسید. البته دوباره از همین نقطه شاخص کل شروع به رشد کرد و در میانه ماه به محدوده 1.4 میلیون واحدی بازگشت. به این ترتیب شاخص کل در 8 ماه نخست سال 1401 بازدهی سه درصدی تجربه کرده است.

    اگر تغییرات شاخص هم وزن را در همین بازه زمانی دنبال کنیم ماجرا کمی فرق خواهد داشت. شاخص هم وزن در انتهای سال 1400 حدودا 348 هزار واحد بود. شاخص هم وزن در آخرین روزهای اردیبهشت امسال رشد بسیار خوبی داشت و به 449 هزار واحد هم رسید اما در ماه‌های بعد با افت روبرو شد. در دهه اول آبان این شاخص به 356 هزار واحد نیز رسیده بود اما در ادامه ماه شاخص هم وزن با رشد روبرو شد و دوباره به محدوده 400 هزار واحدی بازگشت. به این ترتیب از ابتدای سال تا پایان آبان، شاخص هم وزن شاهد رشد 16.1 درصدی بوده است.

    یک مقایسه ساده نشان می‌دهد که با وجودی که در آبان ماه بازدهی شرکت‌های بزرگ بورسی به طور کلی بهتر بوده است اما شرکت‌های کوچک‌تر که در یکی دو سال اخیر افت چشمگیری کرده بودند، از ابتدای سال تاکنون بازدهی بهتری داشته‌اند.

    اوج‌گیری طلا در آبان ماه

    نگاهی به قیمت سکه امامی در بازار داخلی نشان می‌دهد این گزینه در آبان ماه مسیری مشابه با دلار و با بازدهی بالاتر طی کرده است. قیمت هر سکه امامی که در پایان مهر ماه امسال به 14 میلیون و 972 هزار تومان رسیده بود، در انتهای آبان به 16 میلیون و 302 هزار تومان افزایش یافت.

    به این ترتیب قیمت هر سکه امامی در ماه میانی پاییز 8.9 درصد افزایش داشته است. به همین دلیل هم سکه امامی بیشترین سوددهی را در این ماه داشته و بهترین بازار سرمایه گذاری بوده است. البته اگر نگاهی به قیمت سکه امامی از ابتدای سال بیندازیم، ملاحظه خواهیم کرد قیمت هر سکه امامی که در پایان سال 1400 حدود 12 میلیون و 408 هزار تومان بود، به اینجا رسیده است. بنابراین سکه امامی از ابتدای سال تا پایان آبان ماه 1401 بازدهی 31.4 درصدی داشته است.

    رشد قیمت سکه امامی تابعی از افزایش قیمت دلار در بازار آزاد به شمار می‌آید هر چند افزایش قیمت جهانی طلا در یک ماه اخیر نیز روی رشد قیمت سکه امامی در آبان ماه موثر بوده است. البته قیمت تک‌فروشی سکه می‌تواند کمی بالاتر از قیمت سکه امامی درج شده در بالا باشد.

    سود صندوق‌های کیان در سال 1401

    حالا که به بررسی بازارهای سرمایه گذاری پرداختیم و بازدهی آنها را محاسبه کردیم، سراغ صندوق‌های سرمایه گذاری کیان می‌رویم تا ببینیم عملکرد آنها در ماه میانی پاییز و همچنین از ابتدای سال چگونه بوده است. ابتدا به چشم‌انداز این بازارها در آبان ماه می‌پردازیم.

    بازدهی صندوق‌های سهامی کیان در سال جاری

    صندوق‌های سهامی کیان سه مورد هستند: صندوق آوای سهام کیان، صندوق آهنگ سهام کیان و صندوق شاخصی هم وزن کیان. دو مورد اول غیرقابل معامله در بورس هستند و گزینه سوم قابل معامله در بورس است. در آبان ماه، آوای سهام کیان 9.5 درصد و آهنگ سهام کیان 12.1 درصد عایدی نصیب سرمایه گذاران خود کردند که بسیار بالاتر از بازدهی شاخص کل، شاخص هم وزن و حتی سکه و دلار بوده است. صندوق شاخصی هم وزن کیان نیز در هشتمین ماه سال 8.4 درصد بازدهی کسب کرد که بهتر از شاخص کل و هم وزن بوده است. از ابتدای سال تا پایان آبان ماه نیز بازدهی صندوق آوای سهام کیان 13.1 درصد و بازدهی صندوق آهنگ سهام کیان 16.7 درصد بوده است. این بازدهی‌ها از شاخص کل بسیار بهتر بوده است.

    سود صندوق سکه طلا کیان از ابتدای سال

    در بالا دیدیم که سکه بالاترین بازدهی آبان ماه را در میان بازارهای مختلف داشته است. صندوق سکه طلا کیان در بازه یک ماهه آبان، 9.7 درصد بازدهی داشته است. این در حالی است که اگر بازدهی این صندوق را از ابتدای سال 1401 تا پایان آبان ماه در نظر بگیریم، به عدد 36.1 درصد می‌رسیم که بسیار نزدیک به سطح تورم از ابتدای سال بوده است. همان طور که از مقایسه مشخص است، سود صندوق سکه طلا کیان از سود سکه امامی چه در آبان ماه و چه از ابتدای سال تا پایان آبان ماه 1401 بهتر بوده است.

    مقایسه سود بانکی و صندوق‌های درآمد ثابت کیان

    صندوق‌های درآمد ثابت کیان دو مورد هستند. اولی صندوق درآمد ثابت کیان است که قابل معامله در بورس و غیرتقسیم سودی است، دومی هم صندوق ندای ثابت کیان است که غیرقابل معامله در بورس است و سود را به صورت ماهانه تقسیم می‌کند. نگاهی به صندوق درآمد ثابت نشان می‌دهد این صندوق در یک ماه اخیر بازدهی 1.55 درصدی داشته است. در بازه 8 ماهه نیز این صندوق 14.2 درصد عایدی نصیب سرمایه گذارانش کرده است. از سوی دیگر، صندوق ندای ثابت کیان در آبان ماه بازدهی 1.78 درصدی کسب کرده است. این در حالی است که سپرده بانکی یک ساله به ازای هر ماه 1.3 درصد سود می‌دهند و به این ترتیب در بازه 8 ماهه از ابتدای سال نیز 10.8 درصد سود عاید سپرده‌گذاران خود کرده‌اند. اعداد و ارقام نشان می‌دهد صندوق‌های درآمد ثابت کیان که برای افراد ریسک‌گریز مناسب هستند، بازدهی بهتری نسبت به بانک دارند.

    جمع‌بندی: پرسودترین بازار سرمایه گذاری از ابتدای سال

    در این مطلب به بررسی بازارهای سرمایه گذاری مختلف پرداختیم و بازدهی هر یک از آنها را نیز محاسبه کردیم. به صندوق های کیان مرتبط با هر بازار نیز نگاهی انداختیم. همان طور که از بازدهی محاسبه شده مشخص است، صندوق‌های سهامی معتبر مانند آوای سهام کیان را می‌توان بهترین سرمایه گذاری در آبان ماه دانست. البته بازدهی صندوق سکه طلا کیان و سکه امامی هم خوب بوده است. از ابتدای سال تا پایان آبان ماه نیز بهترین گزینه در میان موارد مورد بررسی، صندوق سکه طلا کیان و پس از آن دلار بوده است. با این همه هنوز هم در خصوص برجام حرف و حدیث‌های فراوان وجود دارد و ممکن است روی بازارهای مختلف تاثیر بگذارد. یکی از توصیه‌ها برای سرمایه گذاری در این روزها این است که بر اساس روحیه ریسک‌پذیر یا ریسک‌گریز خود سبدی از گزینه‌های سرمایه گذاری مختلف تشکیل دهید. برای این کار بهتر است ابتدا به سنجش ریسک پذیری خود بپردازید و سپس بر اساس آن، بخشی از دارایی خود را در گزینه‌های با ریسک بالاتر مانند صندوق‌های سهامی یا صندوق‌های طلا قرار دهید. بخش دیگری را نیز به صندوق‌های درآمد ثابت اختصاص دهید تا ریسک خود را در صورت هر گونه افت دلار پایین بیاورید.

    مقالات مرتبط
    پربازدیدهای اخیر
    تازه‌ترین‌ها