زور کدام بازارها به تورم شدید امسال رسید؟
پرسودترین بازار سرمایه گذاری سال 1401
- اشتراکگذاری
- 503
- 0
صندوق آهنگ سهام کیان نیز در این بازه زمانی یک ساله 80 درصد عایدی داشته است که از بازدهی شاخص کل، شاخص هم وزن و تورم بالاتر است.
سال 1401 از نظر اقتصادی برای بسیاری از افراد و خانوارها سال دشواری بود. تازهترین آماری که از سوی بانک مرکزی منتشر شده نشان میدهد که نرخ تورم نقطهای اسفند 1401 در مقایسه با اسفند سال 1400 به 63.9 درصد رسیده است. این نرخ تورم بیسابقه است و مشکلات زیادی برای خانوارها ایجاد کرده است. اما با وجود این تورم گسترده، بازارهای سرمایه گذاری چه عملکردی داشتند و کدام بازارها توانستند از تورم شدید امسال بهتر عمل کنند؟ در ادامه به بررسی بازدهی بازارهای مختلف در یک سال گذشته میپردازیم و پرسودترین بازارهای سرمایه گذاری سال 1401 را نیز معرفی میکنیم.
صعود دلار تا کرانه 60 هزار تومانی
در پایان سال 1400 قیمت دلار در بازار آزاد در محدوده 26 هزار تومان قرار داشت. با این حال، بهای این ارز در طول سال رو به صعود گذاشت و به ویژه از میانه پاییز و فصل زمستان به رقمهای چشمگیری رسید. در اواخر زمستان قیمت دلار در بازار آزاد حتی 60 هزار تومان را نیز لمس کرد اما در انتهای سال هر دلار به قیمت 49 هزار و 500 تومان معامله شد. به این ترتیب، قیمت دلار در سال 1401 رشدی 88.5 درصدی را شاهد بوده است. این رشد چشمگیر روی بازارهای دیگری از جمله طلا نیز تاثیر صعودی گذاشت. در روزهای ابتدایی فروردین دلار در کانال 50 هزار تومانی داد و ستد میشود.
بازگشت بورس به مرز 2 میلیون واحد
در سالی که گذشت بازار سهام شاهد نوسانات مهمی بود. شاخص کل بورس که در انتهای سال 1400 حدود یک میلیون و 367 هزار واحد بود، دو ماه ابتدای 1401 را خوب شروع کرد و تا نزدیکی 1.6 میلیون واحد هم رسید. با این حال از ماه سوم تا میانه پاییز وضعیت شاخص کل چندان خوب نبود و شاخص تا 1.3 میلیون واحد پایین رفت. از میانه آبان ماجرا عوض شد و تا پایان دی ماه شاخص کل شاهد صعود خوبی بود. پس از یک افت در بهمن ماه، شاخص کل در اسفند ماه رشد چشمگیری را پشت سر گذاشت تا در انتهای سال به بیش از یک میلیون و 960 هزار واحد برسد. به این ترتیب، شاخص کل بورس در سال 1401 شاهد رشد 43.4 درصدی بود که از تورم کمتر رشد کرده است. با این حال، این موضوع میتواند به معنای پتانسیل رشد بازار سهام در سال 1402 نیز باشد.
این رشد شاخص کل در شرایطی صورت میگیرد که شاخص هم وزن بورس نیز سال قبل را صعودی طی کرد. شاخص هم وزن بازار سهام که در پایان سال قبل کمی بیش از 348 هزار واحد بود، فراز و فرودی مشابه شاخص کل داشت و در انتهای سال به بیش از 585 هزار واحد رسید. به این ترتیب، در سال 1401 شاخص هم وزن بورس 68 درصد رشد کرده است که کمی از تورم هم بالاتر است. علاوه بر این، رشد بهتر شاخص هم وزن در مقایسه با شاخص کل نشان دهنده این است که به طور کلی شرکتهای کوچکتر بورسی در سال 1401 بازدهی بهتری در مقایسه با شرکتهای بزرگتر آن داشتند. در مورد این سهام کوچک نیز در سال 1402 پتانسیلهایی وجود دارد، البته اگر روند اطمینان به بورس مانند روزهای ابتدایی سال جاری ادامه داشته باشد.
سکه درخشانترین بازار سال 1401
در بالا اشاره کردیم که در سال قبل قیمت دلار در بازار آزاد رشد چشمگیری داشت و این صعود قابل توجه روی بازارهای دیگر نیز تاثیر گذاشت. طلا و سکه از جمله بازارهایی بودند که در سال 1401 تحت تاثیر دلار و تورم انتظاری رشد بالایی را تجربه کردند. قیمت هر گرم طلای 18عیار در بازار داخلی که در پایان سال 1400 حدود یک میلیون و 229 هزار تومان بود، در پایان سال 1401 به بیش از دو میلیون و 640 هزار تومان رسید که نشان دهنده رشد تقریبا 115 درصدی در طول یک سال است.
این در حالی است که سکه امامی در این مدت بازدهی بهتری داشته است. در پایان سال 1400 قیمت هر سکه امامی تک فروشی 12 میلیون و 559 هزار تومان بود که تا پایان سال 1401 به 29 میلیون و 821 هزار تومان رسید. به این ترتیب در سال قبل سکه امامی شاهد رشد 137.4 درصدی بود. قیمت سکه امامی در روزهای ابتدایی اسفند 1401 تا 32 میلیون و 820 هزار تومان نیز رسیده بود که در انتهای سال کمی کاهش یافت. با این حال طلا و سکه را میتوان پرسودترین بازار سال 1401 دانست.
بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری کیان در سال 1401
در بالا به بررسی بازدهی بازارهای مختلف سرمایه گذاری پرداختیم. حالا میخواهیم به بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری کیان در یک سال اخیر بپردازیم. ابتدا به صندوقهای سهامی اشاره میکنیم. صندوق آوای سهام کیان در این بازه یک ساله 67.4 درصد عایدی داشته است که بهتر از بازدهی شاخص کل و تورم قابل توجه سال قبل به حساب میآید. صندوق آهنگ سهام کیان نیز در این بازه زمانی یک ساله 80 درصد عایدی داشته است که از بازدهی شاخص کل، شاخص هم وزن و تورم بالاتر است. به این ترتیب برای افرادی که تا حدودی ریسکپذیرند و وقت یا دانش کافی در خصوص بازار سهام ندارند، گزینه مناسبی بودهاند.
صندوق طلای کیان نیز در این بازه زمانی یک ساله 125.6 درصد عایدی داشته است که بازدهی قابل توجهی به حساب میآید. درست است که بازدهی سکه امامی کمی بیشتر از بازدهی صندوق بوده است، اما باید توجه کرد که ریسک نگهداری و سرقت یا جعل در مورد صندوقهای طلا وجود ندارد و علاوه بر این، برای سرمایه گذاری با پول کم نیز گزینه مناسبی به شمار میرود زیرا با حداقل 500 هزار تومان میتوان در آن سرمایه گذاری کرد و بازدهی نزدیک به سکه امامی هم کسب کرد.
آخرین صندوقی که در اینجا به آن میپردازیم، صندوق درآمد ثابت کیان است. این صندوق در سال 1401 بازدهی 22.3 درصدی ثبت کرده است که بهتر از سود بانکی یک ساله است.
پرسودترین بازار سرمایه گذاری سال 1401
در این مطلب به بررسی بازدهی بازارهای سرمایه گذاری در سال 1401 پرداختیم. همان طور که از مقایسه بازدهی بازارهای مختلف مشخص است، سکه و طلا بهترین بازدهی را در سال قبل داشتهاند. همان طور که مشخص است تورم در سالهای اخیر چشمگیر بوده و همین موضوع نیاز به سرمایه گذاری درست و مناسب را مهمتر کرده است. به همین دلیل هم انتخاب گزینههای مناسب و متنوعسازی سرمایه گذاری اهمیت زیادی دارد. در بالا به رشد قابل توجه سکه و صندوقهای طلا که میتوانند در صورت رشد دلار بالا بروند، اشاره کردیم. باید بدانیم که صندوقهای سهامی و بازار سهام نیز به ویژه به دلیل پتانسیلهایشان در سال 1402 میتوانند گزینههای سرمایه گذاری باشند. البته سرمایه گذاران این نوع صندوقها باید دید بلندمدت داشته و ریسکپذیر باشند. علاوه بر این موارد، صندوقهای درآمد ثابت هم میتوانند بخشی از دارایی افراد را به خود اختصاص دهند. این صندوقها مناسب افراد ریسکگریز هستند و از سود بانکی عایدی بهتری دارند، با این حال بازدهی آنها در شرایط تورم شدید کم به نظر میرسد. گزینه مناسب میتواند این باشد که افراد پس از شناخت روحیه ریسکپذیر یا ریسکگریز خود، با توجه به آن بخشی از داراییشان را در هر یک از گزینههای بالا سرمایه گذاری کنند تا در مقابل تورم خود را به نوعی بیمه کرده باشند و حتی کسب سود کنند.