کارنامه بازارهای سرمایه گذاری در 10 ماه ابتدای 1401

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 319
    • 0
    کارنامه بازارهای سرمایه گذاری در 10 ماه ابتدای 1401

    بهای هر سکه امامی در دی ماه رشد قابل توجهی داشت و از 18 میلیون و 700 هزار تومان به بیش از 23 میلیون و 670 هزار تومان رسید.

    تازه‌ترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهند که تورم همچنان مسیر صعودی طی می‌کند. در دی ماه، تورم ماهانه به 4.3 درصد رسید که نسبت به ماه‌های گذشته بالاتر رفته است. به این ترتیب سطح تورم از ابتدای سال تا پایان ماه دهم سال 1401 به 46.3 درصد رسیده که رقم قابل توجهی به حساب می‌آید. اما کدام بازار می‌توانست تورم بالای امسال را جبران کند و سرمایه افراد را حفظ کند؟ در این مطلب به بررسی تحولات بازارهای مختلف و نیز بازدهی سرمایه گذاری در آنها می‌پردازیم. در نهایت نیز پرسودترین بازار دی ماه و بازه 10 ماهه را معرفی می‌کنیم.

    دلار در آستانه رکوردشکنی مجدد

    در دی ماه امسال دلار بار دیگر شاهد رشد در بازار آزاد بود. دلار که در پایان آذر ماه به 39 هزار و 600 رسیده بود، در پایان دی ماه به کانال 43 هزار تومانی بازگشت و به قیمت 43 هزار و 80 تومان معامله شد. به این ترتیب، در دی ماه دلار 8.8 درصد رشد داشته است. این رشد قابل توجه روی سایر بازارهای سرمایه گذاری و تورم هم تاثیرگذار است. مهمترین عامل این رشد قیمت دلار را می‌توان دلسردی بیشتر نسبت به احیای برجام و مشکلات سیاسی در کنار نااطمینانی‌های اقتصادی عنوان کرد. از آغاز سال 1401 تا پایان دی ماه دلار در بازار آزاد 64.1 درصد رشد داشته است چرا که اوایل امسال قیمت دلار حدود 26 هزار و 260 تومان بود. در نخستین روز بهمن نیز دلار به کانال 44 هزار تومانی وارد شد و سقف قبلی خود را شکست.

    صعود بازار سهام در نخستین ماه زمستان

    در دی ماه بازار سهام با صعود همراه بود و شاخص کل به کانال 1.6 میلیون واحدی رسید. از اواخر شهریور سال 1399 تا دی ماه امسال، یعنی در دو سال و 4 ماه اخیر، شاخص کل نتوانسته بود به نیمه کانال 1.6 میلیون واحدی صعود کند. شاخص کل که در پایان آذر ماه به نزدیکی 1.5 میلیون واحد رسیده بود، در دی ماه به یک میلیون و 689 هزار واحد افزایش یافت. به این ترتیب، در دی ماه شاخص کل 12.9 درصد رشد داشته است. از ابتدای سال تا پایان دی ماه نیز شاخص کل 23.5 درصد صعود کرده است.

    افزایش شاخص کل در شرایطی رخ داده است که شاخص هم وزن نیز در دی ماه صعودی بوده است. این شاخص در دی ماه به 526 هزار و 187 واحد رسید که در مقایسه با پایان آذر 18 درصد رشد نشان می‌دهد. شاخص هم وزن از ابتدای سال نیز شاهد رشد خوبی بوده است. این شاخص که در ابتدای سال 1401 حدود 348 هزار واحد بود، تا پایان دهمین ماه سال 51.1 درصد رشد کرده است. یک مقایسه ساده از رشد شاخص کل و شاخص هم وزن نشان می‌دهد که هم در دی ماه و هم از ابتدای سال تاکنون بازدهی شاخص هم وزن بهتر از شاخص کل بوده است. این موضوع به معنای آن است که امسال به طور کلی شرکت‌های کوچک‌تر بورسی بهتر از شرکت‌های بزرگ بورسی بازدهی داشته‌اند.

    بازدهی صندوق‌های سهامی کیان از ابتدای سال 1401

    همان طور که دیدیم، بازار سهام در دی ماه بازدهی خوبی داشته و شاخص هم وزن نیز از ابتدای سال صعود مناسبی را تجربه کرده است. اما صندوق‌های سهامی چه عملکردی داشته‌اند؟ نگاهی به صندوق‌های سهامی آوای سهام کیان و آهنگ سهام کیان نشان می‌دهد این دو صندوق در دی ماه به ترتیب 10.94 و 12.74 درصد رشد داشته‌اند. این دو صندوق از ابتدای سال تا پایان دی ماه نیز به ترتیب 37 و 47.1 درصد عایدی داشته‌اند که بهتر از شاخص کل است. از سوی دیگر، صندوق شاخصی هم وزن کیان در دی ماه توانست 18.98 درصد بازدهی کسب کند که از بازدهی شاخص کل بهتر است. با توجه به این توضیحات صندوق‌های سهامی کیان گزینه قابل قبولی بوده‌اند و به ویژه برای سرمایه گذارانی که وقت و دانش کافی از بازارهای مالی ندارند، مناسبند.

    سکه در آستانه 24 میلیون تومان

    در هفته‌های اخیر قیمت طلا در بازار به شدت بالا رفته است. این افزایش قیمت به رشد قیمت دلار در بازار آزاد برمی‌گردد. بهای هر سکه امامی تک فروشی در دی ماه رشد قابل توجهی داشت و از 18 میلیون و 700 هزار تومان به بیش از 23 میلیون و 670 هزار تومان رسید. این رشد قیمت گویای آن است که در دی ماه قیمت هر سکه امامی بیش از 26 درصد افزایش یافته است. از ابتدای امسال تا پایان دی ماه نیز سکه امامی تک فروشی رشد 88.5 درصدی داشته است. این رشد قیمت همان طور که اشاره کردیم به افزایش قیمت دلار و تورم انتظاری مردم برمی‌گردد. در اول بهمن ماه قیمت سکه امامی در بازار وارد کانال 24 میلیون تومانی هم شد و به 24.5 میلیون تومان رسیده است.

    صندوق‌های طلا و خرید سکه

    همان طور که می‌دانیم در یک ماه اخیر افراد زیادی به سمت خرید سکه و طلا رفته‌اند. در واقع هنگام رشد قیمت دلار افراد زیادی برای حفظ ارزش دارایی خود به سوی خرید سکه می‌روند و به دلیل این که بسیاری از آنها پول کمی دارند، فقط می‌توانند قطعات کوچک‌تر سکه مانند ربع سکه را بخرند. این موضوع، یعنی افزایش چشمگیر تقاضا برای سکه، باعث بروز حباب در این نوع سکه‌ها می‌شود. جایگزین خرید سکه در این موارد، خرید صندوق‌های طلا است. این صندوق‌ها روی گواهی سپرده سکه (سکه امامی) سرمایه گذاری می‌کنند و به همین دلیل حباب کمتری دارند. از سوی دیگر، خرید واحدهای صندوق طلا با حداقل نیم میلیون تومان هم امکان‌پذیر است. صندوق سکه طلای کیان در دی ماه امسال 12.3 درصد رشد کرده است. از ابتدای سال تا پایان دی ماه، صندوق سکه طلای کیان 71.8 درصد بازدهی داشته است که بسیار بالاتر از تورم است. علت اختلاف بازدهی سکه و صندوق طلا هم به دو عامل برمی‌گردد. یکی این است که صندوق طلا در روزهای تعطیل معامله نمی‌شود بنابراین بازدهی آن تا روز 28 دی ماه در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر، قیمت صندوق‌های طلا از روی سکه‌های بورسی قیمت گذاری می‌شود که در حال حاضر پایین‌تر از قیمت سکه امامی در بازار است. به عبارت دیگر صندوق‌ها فرصت بهتری در مقایسه با سکه هستند.

    بازدهی بانک‌ها و صندوق‌های درآمد ثابت کیان

    بسیاری از افراد برای سرمایه گذاری، گزینه‌های درآمد ثابت را مد نظر قرار می‌دهند. بسیاری از این افراد اقدام به سپرده‌گذاری در بانک می‌‌کنند اما این نوع سرمایه گذاری به خصوص در شرایط تورمی و رشد چشمگیر دلار چندان بازدهی مناسبی ندارد. طبق مصوبه شورای پول و اعتبار بانک در ازای سپرده یک ساله 16 درصد سود می‌پردازد. علاوه بر این سود روزشمار نیز توسط بانک‌ها پرداخت نمی‌شود و اگر زودتر از موعد به پولتان نیاز پیدا کنید، باید با نرخ شکست بالایی روبرو شوید و سود دریافتی شما به نوعی با جریمه روبرو می‌شود. این در حالی است که صندوق‌های درآمد ثابت فاقد نرخ شکست هستند و سود روزشمار هم می‌دهند. علاوه بر این، بازده آنها با همان سطح ریسک، بهتر است.

    نگاهی به صندوق درآمد ثابت کیان نشان می‌دهد در دی ماه 1401 این صندوق 1.64 درصد و صندوق ندای ثابت کیان 1.86 درصد سود داده‌اند. این میزان برای سود بانکی که سالانه 16 درصد است، در یک ماه 1.32 درصد می‌شود. در مدت 10 ماه، این بازدهی برای بانک حدود 13.4 درصد می‌شود اما برای صندوق درآمد ثابت کیان 18 درصد بوده است. بنابراین صندوق درآمد ثابت کیان بازدهی بهتری در مقایسه با بانک دارد.

    یک نکته که در اینجا باید به آن اشاره کنیم، این است که صندوق درآمد ثابت کیان تقسیم سود ماهانه ندارد اما صندوق ندای ثابت کیان تقسیم سود ماهانه دارد و اگر سود پرداختی را دوباره در همان صندوق سرمایه گذاری کنید، بازدهی موثر سالانه آن حداقل به 25 درصد می‌رسد.

    جمع‌بندی: پرسودترین بازار 10 ماهه ابتدایی 1401

    در بالا به بررسی بازده بازارهای سرمایه گذاری مختلف پرداختیم. همان طور که دیده می‌شود، سکه، صندوق طلا، دلار، شاخص هم وزن و برخی صندوق‌های سهامی توانسته‌اند بر تورم چشمگیر 10 ماه امسال غلبه کنند. در بازه 10 ماهه سکه پرسودترین بازار در میان بازارهای مورد بررسی ما بوده و در دی ماه نیز پرسودترین بازار باز هم سکه بوده است. البته این رشد به دلیل بالا رفتن قیمت دلار در بازار هم هست و سکه را با حباب قیمتی روبرو کرده است. به همین دلیل هم بهتر است هنگام سرمایه گذاری دست به متنوع‌سازی بزنید و بر اساس روحیه ریسک پذیر یا ریسک گریز خود بخشی از دارایی‌تان را به سهام، طلا، درآمد ثابت یا گزینه‌های دیگر اختصاص دهید.