پرسودترین بازار سرمایهگذاری 11 ماه ابتدایی سال 1400
- اشتراکگذاری
- 191
- 0
در روزهای اخیر خبرهای مثبتی در مورد احیای برجام به گوش میرسد. این اتفاق میتواند روی بازارهای سرمایهگذاری تاثیر قابل توجهی بگذارد. از آغاز بهمن ماه بازارها تا حدودی این اتفاق را پیشبینی کرده بودند.
بهمن برای بازارهای سرمایهگذاری ماه خوبی نبود. در دومین ماه فصل زمستان، بهای دلار افت کرد و همین موضوع روی بازدهی بازارهای دیگر هم تاثیر گذاشت. در ادامه به بررسی وضعیت بازدهی بازارها در 11 ماه گذشته از سال میپردازیم و پرسودترین بازار را معرفی میکنیم. علاوه بر این، گمانهزنی در مورد بازارها در صورت احیای برجام را نیز مطرح خواهیم کرد.
تورم در مسیر نزولی؟
در سالهای اخیر تورم سطوح بسیار بالایی داشته است. تورم نقطه به نقطه بهمن 1400 در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته به 35.4 درصد رسیده و تورم ماهانه نیز 2.1 درصد است. این تورم چشمگیر پس از خروج آمریکا از برجام و تحریمهای شدید اقتصادی رخ داد. اکنون در آخرین ماه سال 1400 به نظر میرسد مسیر بازگشت به برجام هموارتر از گذشته است. دستیابی به یک توافق میتواند وضعیت اقتصاد کلان را بهبود بخشد و با آزاد شدن داراییهای بلوکه شده ایران و فراهم شدن امکان نقل و انتقالات ارزی، روی بازارهای سرمایهگذاری اثر بگذارد. چنین اتفاقی میتواند روی کاهش تورم در کشور نیز موثر باشد.
تغییرات دلار در بهمن ماه
در بهمن ماه با توجه به اخبار مثبتی که از نشستهای برجامی منتشر شد، قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو بود. هر دلار که در پایان دی ماه به 28100 تومان رسیده بود، در پایان بهمن ماه حدود 2 هزار تومان کاهش یافت و به 26 هزار و 200 تومان رسید. این کاهش به معنی آن است که دلار 6.8 درصد از ارزش خود را در یک ماه اخیر از دست داده است. این افت ارزش دلار در بازارهای سرمایهگذاری دیگر نیز خود را نشان داده است. همان طور که بالاتر اشاره کردیم، با پایان یافتن بهمن، زمزمههای بازگشت به برجام بیش از هر زمان دیگری شنیده میشود و این احتمال وجود دارد که طرفین در روزهای ابتدایی اسفند به توافق دست پیدا کنند. در صورتی که چنین اتفاقی بیفتد، قیمت دلار میتواند با افت بیشتری روبرو شود. امسال پس از گذشت 11 ماه از ابتدای سال 1400، دلار رشد 4.3 درصدی داشته است.
بورس همچنان در شک و تردید
در بهمن ماه بورس تهران با رشد همراه شد، هرچند این افزایش بسیار اندک بود. شاخص کل بورس که در پایان نخستین ماه زمستان حدود یک میلیون و 279 هزار واحد بود، در پایان بهمن ماه تغییر چندانی نداشت و تنها حدود 3 هزار واحد رشد کرد. به این ترتیب، شاخص کل بورس در طول بهمن 0.2 درصد رشد کرد. با این حال، اگر معیار را از ابتدای سال تاکنون در نظر بگیریم، شاخص کل بورس نزولی بوده و بازدهی آن 1.95- درصد است.
از سوی دیگر، شاخص هم وزن بازار سهام در بهمن ماه همچنان نزولی بود. این شاخص که در پایان دی ماه بیش از 335 هزار واحد بود، در پایان بهمن بیش از 10 هزار واحد افت کرد و به 325 هزار واحد رسید. این تغییر به معنای آن است که شاخص هم وزن در دومین ماه زمستان 3.14 درصد از ارزش خود را از دست داده است. علاوه بر این، اگر از ابتدای سال تاکنون این شاخص را بررسی کنیم، خواهیم دید که افت قابل توجهی کرده است. ابتدای سال 1400 شاخص هم وزن نزدیک به 440 هزار واحد بود و پس از گذشت 11 ماه از سال، 26 درصد افت کرده است.
برندگان بورس در بهمن ماه
اگر اعداد و ارقام ذکر شده در بالا را با هم مقایسه کنیم، میتوانیم نتیجه بگیریم که هم در بهمن ماه و هم از ابتدای سال 1400 تاکنون عملکرد شاخص کل بهتر از شاخص هم وزن بوده است. این مساله به ما نشان میدهد که شرکتهای بزرگ بورسی در سال 1400 عموما عملکرد بهتری از شرکتهای کوچکتر داشتهاند. در بهمن ماه این شرکتها حتی مثبت هم شدند و نسبت به ابتدای سال هم افت آنها به نسبت اندک است. با این حال، شرکتهای کوچک بورسی در سال جاری عملکرد خوبی نداشتهاند. بازگشت به برجام میتواند برخی از شرکتهای بورسی را به جلو براند و سودآوری آنان را افزایش دهد. باید کمی ایستاد و تحولات روزهای پیش رو را با دقت بررسی کرد. هنوز هم سایههای نااطمینانی در بورس وجود دارند.
کارنامه فلز زرد در میانه زمستان
طلا در بهمن ماه عملکرد خوبی نداشت. هر سکه امامی که در پایان دی ماه به قیمت 12 میلیون و 303 هزار تومان معامله میشد، در پایان بهمن ماه به 11 میلیون و 756 هزار تومان افت کرد. به این ترتیب، هر سکه در ماه دوم زمستان 4.4 درصد افت قیمت داشت. این افت را میتوان ناشی از کاهش قیمت دلار در بازار آزاد دانست. البته اگر از ابتدای سال قیمت سکه را بررسی کنیم، خواهیم دید در این بازه زمانی 11 ماهه، سکه 4.6 درصد عایدی داشته است. قیمت طلا به طور کلی به دو عامل مهم بستگی دارد. یکی نرخ دلار در بازار آزاد است و دیگری قیمت جهانی طلا. در صورتی که برجام احیا شود، همگام با افت قیمت دلار، بهای طلا در داخل نیز میتواند کاهش یابد. البته از سوی دیگر، قیمت جهانی طلا به تنشهای بینالمللی و اطمینان اقتصادی در سراسر دنیا بستگی دارد. با فروکش کردن بحران کرونا، دو مساله میتواند روی بهای جهانی فلز زرد موثر باشند، عبارتند از وقوع جنگ در اروپا و تورم ناشی از سیاستهای حمایتی در دوران شیوع کرونا.
قیمت جهانی طلا در یک ماه اخیر از 1839 دلار به آستانه 1900 دلار رسیده و 3.2 درصد رشد کرده است. بخش عمده این افزایش در 10 روز اخیر همراه با تنشهای روسیه و اوکراین شکل گرفته است. از ابتدای 1400 قیمت جهانی طلا حدود 8.8 درصد افزایش یافته است.
بانک بهتر است یا صندوقهای درآمد ثابت؟
آخرین بازاری که قصد داریم آن را از ابتدای سال 1400 بررسی کنیم، بانکها و صندوقهای درآمد ثابت هستند. بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار بانک به ازای سپردههای یکساله 16 درصد سود میدهد. با این حساب در طول 11 ماه، پولی که در بانک گذاشته بودید، 14.7 درصد سود دریافت میکرد. با توجه به اوضاع این روزهای بازار، رشد بدی نیست و شاید بانک را ترجیح بدهید. اما شاید خوب باشد یک گزینه دیگر را هم بررسی نمایید. صندوقهای درآمد ثابت با ریسکی نزدیک به بانک بازدهی بهتری از آن دارند. به عنوان مثال قیمت پایانی صندوق درآمد ثابت کیان در بهمن ماه 1.8 درصد رشد کرد که بهتر از سود بانکی است. از ابتدای سال 1400 نیز قیمت پایانی این صندوق اندکی بیش از 20 درصد عایدی نصیب سرمایهگذاران خود کرده است.

جمعبندی
نگاهی به آمار و ارقام بازدهی در بهمن ماه نشان میدهد بهترین گزینه برای سرمایهگذاری، صندوقهای درآمد ثابت بودهاند. در شرایطی که دلار در برابر ریال افت میکند، این صندوقها تبدیل به بهترین گزینه برای سرمایهگذاری میشوند. بنابراین، در صورت احیای برجام صندوقهای درآمد ثابت گزینه مناسبی هستند. در مورد طلا نیز اگر تنش روسیه و اوکراین حل شود و اروپا درگیر جنگ نگردد، احتمالا سال خوبی برای فلز زرد نخواهیم دید. به خصوص این که در صورت احیای برجام طلا عاملی برای کاهش قیمت در بازار داخلی خواهد داشت که حداقل در کوتاهمدت برقرار خواهد بود. در نهایت توصیه ما این است که سبدی از گزینههای مختلف سرمایهگذاری تشکیل دهید و طبق میزان ریسکپذیری و ریسکگریزی خود و البته شرایط بازار وزن آنها را مشخص کنید.