پرسودترین بازار سرمایهگذاری 9 ماهه 1400
- اشتراکگذاری
- 518
- 0
اخبار مربوط به مذاکرات که در سال جدید میلادی و احتمالا در دهه اول دی ماه برگزار میشود، روی قیمت دلار و بازدهی بازارها تاثیر زیادی خواهد گذاشت. بورس نیز که روزهای خوبی را اخیرا سپری نکرده است، میتواند در صورت گزارشهای خوب شرکتها که در روزهای آتی ارائه میشود، وضعیت بهتری پیدا کند.
در آذر ماه بازارهای سرمایهگذاری عملکرد متفاوتی داشتند. دلار در آخرین ماه از فصل پاییز رشد نسبتا زیادی داشت و همین موضوع باعث افزایش قیمت طلا در بازارهای داخلی نیز شد. از سوی دیگر، بورس روزهای خوبی را در این ماه سپری نکرد. اما اگر طولانیتر به بازارها نگاه کنیم، کدام بازار را میتوان انتخاب بهتری دانست؟ کدام بازار برای سرمایهگذاری در 9 ماه اخیر بهتر بوده است؟ در ادامه بازدهی بازارها در بازه 9 ماهه 1400 را بررسی میکنیم.
تورم در مسیر نزولی؟
در سالهای اخیر میزان افزایش قیمتها قابل توجه بوده است. با این حال در ماههای اخیر شاهد کاهش نرخ تورم هستیم. در آذر ماه نرخ تورم ماهانه برای چهارمین ماه متوالی کاهشی بوده و به 1.7 درصد رسیده است. این در حالی است که اگر میزان افزایش قیمتها را در 9 ماه ابتدایی سال در نظر بگیریم، با تورم 27.2 درصدی روبرو هستیم. اگر در ماههای آینده دلار تغییرات چندانی نکند، تورم میتواند تنها کمی رشد کند اما رشد دلار میتواند عاملی برای افزایش تورم انتظاری در ماههای آتی باشد.
تحولات 9 ماهه دلار
نگاهی به دلار در یک ماه اخیر نشان از رشد آن دارد. در پایان آبان امسال هر دلار در کانال 28 هزار تومان معامله میشد، اما در آذر ماه قیمت دلار به 31 هزار تومان هم رسید اما در نهایت در کانال 30 هزار تومان قرار گرفت. به این ترتیب دلار در نهمین ماه سال 6.7 درصد رشد کرده است. اگر بازه زمانی طولانیتری را در نظر بگیریم، خواهیم دید دلار از کانال 25 هزار تومانی در ابتدای سال به قیمت فعلی رسیده است. به عبارت دیگر، قیمت دلار از ابتدای سال 20.4 درصد رشد کرده است. این رشد دلار آثار متفاوتی روی بازارهای مختلف داشته است که در ادامه به آن میپردازیم.
پایان روزهای ناخوش بازار سهام؟
در آذر ماه بازار سهام روزهای خوبی را شاهد نبود. شاخص کل بازار در این ماه از حدود یک میلیون و 387 هزار واحد به یک میلیون و 318 هزار واحد افت کرد که به معنای از دست دادن حدود 5 درصد از ارزش بازار در طول آذر است. در بازه 9 ماهه یعنی از ابتدای سال تا پایان آذر نیز شاخص کل کمتر از یک درصد رشد داشته است. با این حال، شاخص کل را نمیتوان ابزار بسیار خوبی برای تحولات بازار دانست. واقعیت این است که شرکتهای کوچکتر و افت آنها در این شاخص چندان به چشم نمیآیند. به این ترتیب، بهتر است سراغ شاخص هم وزن برویم. بر اساس شاخص هم وزن، در آذر ماه شاخص هم وزن 9.16 درصد افت کرده و در بازه 9 ماهه نیز شاهد افت 20.8 درصدی بوده است. به این ترتیب شرکتهای کوچکتر در این 9 ماه وضعیت خوبی نداشتهاند. با این حال، در آخرین روز هفته و در واقع نخستین روز زمستان 1400، بازار سهام با اقبال خوبی روبرو بود. با انتشار گزارشهای فصلی شرکتها از هفته بعد و باقی ماندن دلار در کانال 30 هزار تومانی، انتظار میرود بازار سهام در هفته بعد تحولاتی را پشت سر بگذارد.
عملکرد بهتر 9 ماهه صندوقهای سهامی کیان نسبت به شاخص بورس
صندوقهای سهامی به طور کلی از وضعیت بازار تاثیر میپذیرند. به این ترتیب، افت شدید بازار یا صعود چشمگیر بازار روی بازدهی آنها اثرگذار است. صندوق آوای سهام کیان در آذر ماه حدود 5.9 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان در این ماه 6.1 درصد افت داشتند. با این حال اگر از ابتدای سال 1400 تا کنون را مورد بررسی قرار دهیم خواهیم دید صندوق آوای سهام کیان 10.3 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان 7.8 درصد بازدهی کسب کردهاند که از شاخص کل و هم وزن بسیار بهتر است.
سکه بخریم یا صندوق طلا؟
یکی از گزینههای محبوبی که افراد هنگام رویارویی با تورم یا هر نوع نااطمینانی به آن روی میآورند، طلا است. به دلایلی مانند اجرت بالای ساخت، مالیات بر ارزش افزوده و مواردی از این قبیل در مورد خرید طلای گرمی، بسیاری از افراد بیشتر میل به خرید سکه دارند. در آذر ماه همگام با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، قیمت طلا نیز با رشد همراه بود. بهای هر سکه امامی که در پایان سال 99 به 11 میلیون و 240 هزار تومان رسیده بود، در پایان آذر به 13 میلیون و 236 هزار تومان رسید. به این ترتیب، هر سکه امامی از ابتدای سال تا پایان آذر 17.8 درصد عایدی داشته است. تنها در ماه آذر نیز قیمت سکه 6.5 درصد رشد کرده است.
اما اگر صندوق طلا میخریدیم، چقدر سود کرده بودیم؟ صندوق سکه طلا کیان در آذر ماه 4.5 درصد رشد کرده است اما اگر آن را در بازه 9 ماهه در نظر بگیریم، عایدی آن به 18.4 درصد میرسد. با توجه به ویژگیهای صندوق طلا مانند این که قابل جعل شدن نیست، سرقت نمیشود و به جای امنی برای پنهان کردن نیاز ندارد، به نظر میرسد خرید صندوق طلای کیان گزینه مناسبی برای علاقمندان به سرمایهگذاری در طلا باشد.
صندوق درآمد ثابت بهتر است یا بانک؟
بسیاری از افراد دنبال این هستند در جایی که سرمایهگذاری کنند که ریسک خاصی آن را تهدید نکند. برای این دسته از افراد سود کم اما مداوم بهتر از بازار پرسود اما ریسکی است. برای این گروه دو انتخاب کلی وجود دارد: بانک یا صندوقهای درآمد ثابت. بانکها اما گزینه چندان مناسبی برای سرمایهگذاری نیستند. سود آنها برای سپرده یکساله 16 درصد است و آن قدر که عموم مردم فکر میکنند گزینه مطمئنی نیستند. این در حالی است که صندوقهای درآمد ثابت وضعیت نسبتا مشابهی از لحاظ ریسک دارند ولی عایدی آنها بهتر از بانکها است. به عنوان مثال صندوق درآمد ثابت کیان در آذر ماه 1.66 درصد عایدی داشته است که بالاتر از سود بانکی سپرده یکساله به ازای یک ماه است. علاوه بر این، در بازه 9 ماهه نیز صندوق درآمد ثابت کیان 16.2 درصد عایدی داشته که باز هم بسیار بهتر از سود بانکی است. علاوه بر این سوددهی بالاتر، صندوقهای درآمد ثابت قابلیت ارائه سود به صورت روزشمار را دارند که مزیت خوبی محسوب میشود.
جمعبندی: پرسودترین بازار سرمایهگذاری 9 ماهه 1400
در بالا به بررسی سود بازارهای سرمایهگذاری در آذر ماه و نیز 9 ماه سپری شده از 1400 پرداختیم. مقایسه بازدهی بازارها نشان میدهد پرسودترین بازار آذر ماه دلار و سکه بودهاند. از سوی دیگر، نگاه کمی بلندمدتتر و مقایسه بازدهی بازارها از ابتدای 1400 نشان میدهد دلار و صندوق طلا بازدهی بهتری نسبت به گزینههای دیگر داشتهاند. با این همه، اخبار مربوط به مذاکرات که در سال جدید میلادی و احتمالا در دهه اول دی ماه برگزار میشود، روی قیمت دلار و بازدهی بازارها تاثیر زیادی خواهد گذاشت. بورس نیز که روزهای خوبی را اخیرا سپری نکرده است، میتواند در صورت گزارشهای خوب شرکتها که در روزهای آتی ارائه میشود، وضعیت بهتری پیدا کند.