کدام بازارها بهتر از تورم 40 درصدی عمل کردند؟
- اشتراکگذاری
- 1663
- 0
صندوق شاخصی هم وزن در نهمین ماه سال بازدهی 10.4 درصدی را به ثبت رسانده است. رشد این صندوق و صندوق آهنگ سهام کیان از رشد شاخص هم وزن بالاتر بوده است.
جدیدترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان میدهد تورم آذر ماه کمتر از 2 درصد بوده است. با این حال، با توجه به رشد قیمت دلار بازار آزاد از نیمه آذر ماه، انتظار افزایش قیمتها در ماههای آتی وجود دارد. در آذر ماه قیمت دلار رشد قابل توجهی داشت و همین موضوع روی بازارهای دیگر نیز تاثیر گذاشت. در این مطلب به بررسی بازدهی بازارهای مختلف در آذر ماه و همچنین از ابتدای سال 1401 میپردازیم و بازدهی بازارها را با تورم مقایسه میکنیم. در نهایت پرسودترین بازار این ماه و نیز پرسودترین بازار 9 ماهه ابتدای امسال را خواهیم شناخت.
نگاهی به تورم در 9 ماه ابتدای سال 1401
تازهترین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد در آذر ماه تورم ماهانه به کمترین مقدار از ابتدای سال رسیده است. بر این اساس، تورم ماهانه آذر ماه 1.9 درصد اعلام شده است. با این حال، تورم کشور از ابتدای سال تاکنون به 40.2 درصد میرسد. این میزان تورم قابل توجه است و با توجه به رشد دلار در نیمه آذر احتمال دارد در ادامه سال شاهد تورم بیشتری هم باشیم. در ادامه بازدهی بازارهای مختلف را هم در آذر ماه و از ابتدای سال 1401 بررسی میکنیم.
رشد 50 درصدی دلار در 9 ماه
نگاهی به بازار دلار نشان میدهد هم در آذر ماه امسال و هم از ابتدای سال دلار رشد چشمگیری داشته است. این ارز معتبر که در ابتدای سال حدود 26 هزار و 260 تومان معامله میشد، در پایان آبان به 35 هزار و 350 تومان رسید و تا پایان آذر نیز 39600 تومان شد. این در حالی است که با فرا رسیدن دی ماه، دلار وارد کانال 40 هزار تومانی شده است. با این حساب، دلار در نهمین ماه امسال 12 درصد رشد داشت و از ابتدای سال نیز 50.8 درصد صعود کرده است. مشخص نبودن احیای برجام و نااطمینانیهای اقتصادی از عوامل رشد دلار به خصوص در آذر ماه بودهاند.
بازگشت بازار سهام به 1.5 میلیون واحد
بازار سهام در یک سال اخیر با افت و خیزهایی همراه بود. با این حال شاخص کل در آذر ماه شاهد رشد خوبی بود. این شاخص که نسبت به بازدهی شرکتهای بزرگ بورسی حساستر است، در ابتدای سال حدود یک میلیون و 367 هزار واحد بود و تا پایان اردیبهشت امسال به حدود یک میلیون و 580 هزار واحد هم رسید. اما پس از این رشد بازار روزهای چندان خوبی را سپری نکرد و در پایان مهر ماه حدود یک میلیون و 309 هزار واحد بود. دو ماه اخیر برای شاخص کل بازار سهام روزهای تقریبا خوبی بوده است، چرا که شاخص کل دوباره صعود کرد و به حدود یک و نیم میلیون واحد بازگشت. با این حساب، شاخص کل در آذر ماه 1401 شاهد رشد 6.2 درصدی بوده و از ابتدای سال تا پایان نهمین ماه سال هم 9.4 درصد رشد داشته است.
این بازدهی در مورد شاخص هم وزن کمی متفاوت است. این شاخص که وزن یکسانی به بازدهی شرکتها میدهد و به همین دلیل هم شاخص بهتری برای کل شرکتها است، بازدهی قابل توجهی در این ماه داشت. شاخص هم وزن که در آغاز سال حدود 348 هزار واحد بود، در پایان آذر ماه به حدود 446 هزار واحد رسید. به این ترتیب، شاخص هم وزن در نهمین ماه امسال 10.2 درصد رشد داشته و از آغاز امسال نیز 28 درصد بازدهی کسب کرده است. این رشد به معنای آن است که به طور کلی شرکتهای کوچکتر بورسی در سال جاری بیش از شرکتهای بزرگ بازدهی داشتهاند. انتظار میرود در صورتی که رشد دلار در بازار آزاد ادامه داشته باشد، بازار سهام هم بتواند با رشد بیشتری روبرو شود.
سکه در آستانه 20 میلیون تومان
از ابتدای سال جاری، قیمت سکه و طلا نیز همگام با رشد دلار بالا رفته است. قیمت هر سکه امامی که در ابتدای سال 12 میلیون و 408 هزار تومان بود، تا پایان آبان امسال به 16 میلیون و 302 هزار تومان افزایش یافت و در آذر ماه نیز با رشدی قابل توجه به 18 میلیون و 701 هزار تومان رسید. البته اگر چه با فرا رسیدن دی ماه قیمت سکه به 20 میلیون تومان هم رسید، اما بازدهی آذر ماه سکه امامی 14.7 درصد و بازدهی آن از ابتدای سال 50.7 درصد بوده است. این آمار و ارقام به ما میگوید که سکه توانسته است در برابر تورم پیروز باشد و از آن جلو بزند.
بازدهی صندوقهای کیان در 9 ماه ابتدایی 1401
در بالا به بازدهی بازارهای سرمایه گذاری مختلف در آذر ماه امسال اشاره کردیم و سوددهی آنها از ابتدای سال را نیز مورد بررسی قرار دادیم. در این بخش قصد داریم نگاهی به این موضوع بیندازیم که آیا سرمایه گذاری مستقیم عایدی بیشتری داشت یا شرکت در صندوق های سرمایه گذاری عایدی بیشتری میداد. در اینجا به بازدهی صندوق های مختلف کیان اشاره میکنیم و آنها را با بازدهی بازارها مقایسه میکنیم.
بازدهی صندوق های سهامی کیان
در ابتدای متن اشاره کردیم که بازدهی بازار سهام در دو ماه اخیر خوب بوده است. صندوق آوای سهام کیان در آذر ماه 9.2 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان در این ماه 11.8 درصد عایدی داشته است. صندوق شاخصی هم وزن نیز در نهمین ماه سال بازدهی 10.4 درصدی را به ثبت رسانده است. همه این بازدهیها از رشد شاخص کل بالاتر هستند. رشد صندوق شاخصی هم وزن کیان و صندوق آهنگ سهام نیز از رشد شاخص هم وزن بالاتر بوده است. بنابراین سرمایه گذاری غیرمستقیم در این صندوقها حتی از بازدهی شاخصهای بازار سهام نیز بهتر بوده است.
از ابتدای سال تا پایان آذر نیز بازدهی صندوق آوای سهام کیان 23.5 درصد و بازدهی صندوق آهنگ سهام کیان 30.4 درصد است. هر دو صندوق در بازه 9 ماهه از شاخص کل بهتر عمل کردهاند و صندوق آهنگ سهام کیان از شاخص هم وزن نیز بهتر بوده است.
سکه بهتر است یا صندوق طلا؟
در بالا به بازدهی سکه در آذر و همین طور از ابتدای سال اشاره کردیم. در آذر ماه صندوق سکه طلا کیان بازدهی 12.4 درصدی داشته است که در مقایسه با بازدهی سکه کمتر است. اما اگر بازه مورد بررسی را از ابتدای سال در نظر بگیریم، خواهیم دید که صندوق طلا کیان در این 9 ماه 52.9 درصد سود داشته است که در مقایسه با بازدهی سکه امامی بالاتر است. علاوه بر این، صندوقهای طلا نیازی به جای امنی برای نگهداری ندارند و قابل سرقت یا جعل هم نیستند.
سود بانکی و صندوقهای درآمد ثابت کیان
در بالا به گزینههایی مانند طلا، سهام و دلار پرداختیم. این گزینهها بازدهی بالاتری دارند اما ریسک آنها نیز بیشتر است. به همین دلیل هم انتخاب برخی افراد ریسک گریز ممکن است گزینه دیگری باشد. بعضی افراد بانک را به عنوان یک گزینه برای سپرده گذاری عنوان میکنند. با این حال، بانک بازدهی بالایی حتی با گزینههای مشابهش ندارد. طبق شورای پول و اعتبار، بانک باید به ازای سپرده یک ساله 16 درصد پرداخت نماید و در طول یک ماه این سود حدود 1.3 درصد است. معادل 9 ماه این سود حدود 12.1 درصد میشود. این در حالی است که صندوق های درآمد ثابت سود بیشتری پرداخت میکنند و علاوه بر آن سودشان نیز روزشمار است.
به عنوان مثال صندوق درآمد ثابت کیان در آذر ماه 1.6 درصد عایدی داشته است و سود آن از ابتدای سال تا پایان آذر به 16.1 درصد میرسد که بالاتر از سود بانکی است. سود موثر سالانه شده صندوق ندای ثابت کیان هم در آذر ماه معادل 24.45 درصد بوده است.

جمعبندی: پرسودترین بازار 9 ماه ابتدای 1401
در این مطلب به بررسی کارنامه بازارهای سرمایه گذاری در آذر ماه پرداختیم و بازدهی آنها را در بازه 9 ماه ابتدای سال نیز به دست آوردیم. همان طور که از مقایسه آمار و ارقام بازدهیها مشخص است، صدرنشین بازارهای مورد بررسی از ابتدای سال، صندوق سکه طلا کیان بوده است و پس از آن دلار و سکه امامی قرار داشتهاند. این گزینهها توانستهاند بر تورم 40 درصدی 9 ماهه امسال غلبه کنند. در آذر ماه نیز برترین بازارها سکه امامی، صندوق طلا کیان و دلار بودهاند. نکته پایانی که خوب است در اینجا به آن اشاره کنیم، آن است که برای یک سرمایه گذاری مناسب بهتر است اصل متنوعسازی را رعایت کرد. یعنی با توجه به ریسک پذیر یا ریسک گریز بودن خود، درصدی از داراییمان را به طلا، سهام یا صندوقهای درآمد ثابت اختصاص دهیم. در این صورت هم ریسک سرمایه گذاری ما پایین میآید و هم میتوانیم در مقابل تورم خود را به نوعی بیمه کنیم.