پرسودترین بازار سرمایهگذاری خرداد 1401
- اشتراکگذاری
- 159
- 0
پرسودترین بازار این ماه را میتوان سکه و بعد طلای گرمی دانست. نکته مهم در این میان وضعیت مبهم برجام است. همان طور که عنوان کردیم، اگر مشکلات احیای برجام برقرار بماند، بازارهای دارایی ممکن است با رشد بیشتری روبرو شوند.
در آخرین ماه از فصل بهار 1401 بازارهای سرمایهگذاری بازدهی متفاوتی داشتند. دلار در این ماه به روند صعودی خود ادامه داد و همگام با آن قیمت طلا هم در بازار داخلی افزایش پیدا کرد. با این حال، برای بازار سهام این ماه مناسب نبود. در ادامه به بررسی بازدهی بازارهای مختلف سرمایهگذاری در سومین ماه سال خواهیم پرداخت و پرسودترین بازار را نیز معرفی خواهیم کرد.
تحولات دلار در بازار آزاد
در خرداد 1401 قیمت دلار در بازار آزاد با صعود روبرو بود. بهای هر دلار که در پایان اردیبهشت ماه به 30 هزار و 350 تومان رسیده بود در سومین ماه سال 1401 به کانالهای بالاتر رسید. در دهه آخر خرداد، قیمت هر دلار به بیش از 33 هزار تومان هم افزایش پیدا کرد، با این حال، پس از چند روز با اندکی کاهش مواجه شد. دلار در آخرین روز خرداد ماه کار خود را در 31 هزار و 950 تومان به اتمام رساند. به این ترتیب، دلار در خرداد ماه شاهد رشد 5.3 درصدی بوده است. این رشد کمتر از اردیبهشت است اما باید به این نکته هم توجه داشت که سقف تاریخی دلار در روزهای اخیر شکسته شد. همین مساله میتواند روی قیمت آینده دلار تاثیر داشته باشد. اگر برجام به نتیجه نرسد، بهای دلار در بازار آزاد میتواند با رشد همراه باشد. از سوی دیگر، دستیابی به برجام میتواند ترمز دلار را حداقل در کوتاهمدت بکشد.
کارنامه بازار سهام در آخرین ماه بهار
در سومین ماه سال 1401، بازار سهام با اندکی افت همراه شد. شاخص کل بازار سهام در خرداد ماه امسال از حدود یک میلیون و 580 هزار واحد به حدود یک میلیون و 540 هزار واحد کاهش یافت. افت 40 هزار واحدی بازار سهام در این ماه نشان میدهد شاخص کل بازار سهام در این مدت 2.5 درصد افت داشته است. این در حالی است که اگر به شاخص هم وزن نگاهی بیندازیم، خواهیم دید این شاخص از 440 هزار واحد به 423 هزار واحد کاهش یافته است. به عبارت دیگر، شاخص هم وزن بازار سهام در سومین ماه سال 1401 تقریبا 3.8 درصد از ارزش خود را از دست داده است. مقایسه افت شاخص کل و هم وزن نشان دهنده این است که در خرداد ماه به طور کلی شرکتهای بزرگتر بورسی کمتر از شرکتهای کوچکتر زیان دیدهاند.
در ماه سوم سال بازار سهام واکنشی به رشد دلار نداشت و برعکس حتی با افت نیز همراه بود. یکی از دلایل این موضوع را میتوان نااطمینانیهای موجود دانست. با این حال، تورم انتظاری و مسایل دیگری از این دست میتواند روی بازار سهام در تابستان تاثیر بگذارد. احیا و عدم احیای برجام نیز از عوامل موثر بر بازار سهام در روزهای آتی خواهند بود. عدم احیای برجام میتواند ریسکهایی را در پی داشته باشد که سرمایهگذاران را به برخی داراییها و بازارهای موازی بکشاند.
پرش طلا با رشد دلار
در خرداد ماه قیمت سکه و طلا نیز در بازار داخلی با رشد همراه بود. هر گرم طلای 18 عیار که در پایان اردیبهشت 1401 به یک میلیون و 356 هزار تومان رسیده بود، در پایان خرداد ماه به یک میلیون و 441 هزار تومان افزایش یافت. به این ترتیب در سومین ماه سال بازدهی هر گرم طلای 18 عیار 6.2 درصد بوده است. اگر قیمت سکه امامی را در همین بازه زمانی بررسی کنیم، خواهیم دید که بهای هر واحد سکه از 14 میلیون و 92 هزار تومان به 15 میلیون و 497 هزار تومان افزایش یافته است. این افزایش قیمت به معنای آن است که هر سکه امامی در یک ماه اخیر حدود 10 درصد افزایش قیمت داشته است.
این در حالی است که قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی در یک ماه گذشته با افت روبرو شده است. قیمت یک اونس طلا در بازار جهانی از 1847 دلار در پایان اردیبهشت ماه به 1837 دلار در پایان خرداد ماه رسیده است. این افت 10 دلاری در هر اونس به معنای آن است که طلای جهانی در خرداد ماه حدود 0.5 درصد افت داشته است. این افت قیمت طلا در دنیا در کنار افزایش قیمت طلا در بازار داخلی این نتیجه را میدهد که عامل اصلی رشد قیمت طلا در بازارهای داخلی، افزایش بهای دلار و تا حدودی تورم انتظاری بوده است. در صورتی که برجام احیا نشود یا با مشکلات زیادی روبرو شود، قیمت طلا میتواند بیشتر هم رشد کند.
پرسودترین بازار سرمایهگذاری خرداد ماه
همان طور که در مطلب بالا مشاهده کردیم، بازارهای دارایی در خرداد ماه عملکرد مختلفی داشتند. دلار و طلا در این ماه با رشد همراه بودند ولی بازار سهام نتوانست در این ماه رشد داشته باشد. پرسودترین بازار این ماه را میتوان سکه و بعد طلای گرمی دانست. نکته مهم در این میان وضعیت مبهم برجام است. همان طور که عنوان کردیم، اگر مشکلات احیای برجام برقرار بماند، بازارهای دارایی ممکن است با رشد بیشتری روبرو شوند. این در حالی است که بهبود وضعیت مذاکرات این احتمال را پدید میآورند که بازارهای دارایی به خصوص طلا حداقل در کوتاهمدت افت کنند و از شدت تورم انتظاری کاسته شود.