کارنامه بورس در هفتمین ماه سال 1400

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 96
    • 0
    کارنامه بورس در هفتمین ماه سال 1400

    هرچند در آخرین روزکاری مهر ماه، بازار سهام با افت روبرو شد، اما بازده هفتگی شاخص کل بورس مثبت ماند. در مهر ماه نیز بورس به رغم تمام افت و خیزهای این ماه، با رشد همراه بوده و شاخص کل در پایان ماه هفتم سال به یک میلیون و 436 هزار واحد رسیده است. با این حال، به نظر می‌رسد بازار سهام دو روی متفاوت دارد که در ادامه تشریح می‌کنیم.

    هفته‌ای که گذشت، آخرین هفته مهر ماه بود و با آمار منتشر شده امروز، پرونده بازار سهام در نخستین ماه پاییز 1400 بسته شد. با وجود تمام افت و خیزهای بازار در این هفته، بازده هفتگی بورس مثبت بود. در بازه ماهانه نیز شاخص کل بازدهی مثبتی ثبت کرد. در ادامه به بررسی تحولات بازار سهام در آخرین هفته مهر پرداخته و کارنامه بورس را در هفتمین ماه سال 1400 بررسی می‌کنیم.

    نگاهی به قیمت دلار در مهر ماه

    در آخرین هفته مهر، دلار با رشد همراه بود و از 27 هزار و 190 تومان به 27 هزار و 350 تومان رسید. این رشد قیمت دلار در بازده هفتگی دلار نیز خود را نشان داد. اما به طور کلی در مهر ماه قیمت هر دلار در بازار آزاد از 27 هزار و 480 تومان به این مقدار رسیده که در مدت چهار هفته 130 تومان معادل حدودا نیم درصد کاهش یافته است. به نظر می‌رسد فعلا تا زمانی که خبر موثقی از آینده احیای برجام شنیده نشود، بازارها کمی دچار نوسان در همین محدوده باشند و دلار نیز در محدوده 27 تا 28 هزار تومانی حرکت نماید.

    مروری بر شاخص کل در مهر ماه

    هرچند در آخرین روزکاری مهر ماه، بازار سهام با افت روبرو شد، اما بازده هفتگی بورس در آخرین هفته ماه مثبت ماند. در هفته آخر مهر، شاخص کل بورس از یک میلیون و 397 هزار به یک میلیون و 436 هزار واحد رسید که نشان دهنده رشد 2.8 درصدی بازار سهام در هفته آخر این ماه است. به طور کلی، در مهر ماه بورس با رشد اندکی همراه بوده است. شاخص کل در شهریور ماه پس از افت به یک میلیون و 386 هزار واحد رسیده بود اما همان طور که گفتیم در پایان مهر شاخص کل بورس در عدد یک میلیون و 436 هزار واحد به کار خود خاتمه داد. به این ترتیب، در هفتمین ماه سال، بازار سهام توانسته است عایدی 3.6 درصدی عاید سرمایه‌گذاران خود کند.

    بیشتر بخوانید: بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری با پول کم در سال 1400

    برندگان و بازندگان بورسی مهر ماه

    در بالا به بررسی تغییرات شاخص کل بورس در هفتمین ماه سال 1400 پرداختیم. برای این که به طور کلی بدانیم چه کسانی در بورس برنده و چه کسانی در آن بازنده بوده‌اند، می‌توانیم بازدهی شاخص هم وزن را با بازدهی شاخص کل مقایسه کنیم. اگر بازدهی شاخص کل بالاتر از بازدهی شاخص هم وزن باشد، شرکت‌های بزرگ بورسی و سهامداران آنها در ماه مهر بیشتر سود کرده‌اند. اما اگر بازده شاخص هم وزن بالاتر باشد، شرکت‌های کوچک‌تر بورسی در بازه زمانی مورد بررسی سود بیشتری عاید خود و سرمایه‌گذارانشان کرده‌اند.

    بیشتر بخوانید: چرا صندوق سهامی بخریم؟

    نگاهی به تغییرات شاخص هم وزن نشان می‌دهد در هفته آخر مهر ماه حدود 4487 واحد رشد کرده و به بیش از 397 هزار واحد رسیده است. این به معنای آن است که در هفته آخر مهر 1400 شاخص هم وزن بازدهی 1.14 درصدی داشته که کمتر از بازدهی شاخص کل است. با این حال، در طول مهر ماه شاخص هم وزن روندی نزولی داشته است. این شاخص در پایان شهریور ماه امسال 415 هزار و 499 واحد بود اما همان طور که گفتیم در پایان مهر به کمتر از 400 هزار واحد رسیده است. این ارقام گویای افت 4.4 درصدی شاخص هم وزن در مهر ماه است. به این ترتیب، شاخص هم وزن یا شرکت‌های کوچک‌تر بورسی در مهر ماه به طور کلی با افت ارزش هم روبرو بوده‌اند. از مقایسه این ارقام بازدهی با شاخص کل می‌توان شرکت‌های بزرگ بورسی را برندگان این هفته و این ماه بورس دانست و شرکت‌های کوچک‌تر را بازندگان اعلام کرد. البته ممکن است در بین شرکت‌های کوچک‌تر برخی از شرکت‌ها باشند که سودآوری بهتری هم داشته باشند اما به طور کلی شرکت‌های کوچک‌تر در این ماه وضعیت مساعدی نداشتند.

    بازدهی بورس از ابتدای سال برای دو گروه

    اگر به شاخص کل بورس نگاهی بیندازیم، می‌توانیم ببینیم در پایان سال 99 این شاخص در عدد یک میلیون و 307 هزار و 707 واحدی قرار داشت و شاخص هم وزن نیز حدود 440 هزار واحد بود. اگر این اعداد را با شاخص کل و هم وزن پس از پایان 7 ماه مقایسه کنیم، مشخص می‌شود که شاخص کل 9.8 درصد رشد داشته اما شاخص هم وزن نه تنها رشد نکرده بلکه با کاهش 9.7 درصدی نیز روبرو بوده است. بنابراین می‌توان دو سوی متفاوت برای بازار و سهامداران آنها دید. دسته اول کسانی که در سال قبل در شرکت‌های بزرگ‌تر بورسی سرمایه‌گذاری کرده بودند یا امسال وارد آنها شده‌اند و دسته دوم هم کسانی که در شرکت‌های کوچک‌تر سرمایه‌گذاری کرده بودند.

    وضعیت دسته اول در این 7 ماه به مراتب بهتر از دسته دوم بوده است. کسانی که سال قبل در بازار سهام سرمایه‌گذاری کرده بودند و دچار افت ارزش دارایی خود شده بودند، اگر در دسته دوم قرار گیرند، احتمالا همچنان در زیان چشمگیری هستند. اما وضعیت زیان دسته اول در امسال احتمالا تا حدودی بهتر شده است یا حتی برخی از آنان سود کرده باشند. این نتایج یکی از دلایلی هستند که موجب می‌شود کارشناسان به افراد ناآشنا به بازار یا کسانی که وقت کافی ندارند، توصیه کنند تا به جای خرید مستقیم سهام اقدام به خرید صندوق‌های سهامی کنند.

    تازه‌ترین‌ها