کارنامه صندوق های سرمایه گذاری در 4 ماه ابتدای 1401

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 234
    • 0
    کارنامه صندوق های سرمایه گذاری در 4 ماه ابتدای 1401

    نگاهی به بازار طلا و قیمت سکه نشان می‌دهد فلز زرد از ابتدای سال توانسته است بازدهی مناسبی داشته باشد. با وجودی که قیمت هر سکه امامی در یک ماه منتهی به تیر ماه 4.4 درصد افت داشت، از ابتدای سال تا پایان چهارمین ماه سال 1401 قیمت سکه 19.4 درصد افزایش یافته است. صندوق‌های طلا هم بر همین اساس بازدهی معقولی نصیب سرمایه‌گذاران خود کرده‌اند.

    بررسی بازدهی بازارها در تیر ماه نشان می‌دهد وضعیت بازارهای سرمایه‌گذاری در این ماه چندان مساعد نبوده است. دلار در تیر ماه تقریبا ثابت ماند اما بهای سکه و شاخص بورس با کاهش همراه بود. به طور کلی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هم از وضعیت بازارها تاثیر پذیرفتند اما حتی با وجود این شرایط نامساعد، برخی گزینه‌های سرمایه‌گذاری سودآور بودند. در ادامه به بررسی بازدهی بازارها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری در تیر ماه امسال می‌پردازیم و آنها را در بازه 4 ماه ابتدایی امسال نیز بررسی می‌کنیم.

    تورم همچنان می‎تازد

    تازه‌ترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که افزایش قیمت‌ها همچنان روند رو به رشدی را طی می‌کند. تورم ماهانه در تیر ماه به 4.6 درصد رسیده است. با در نظر گرفتن بازه 4 ماهه سپری شده از ابتدای سال 1401، سطح عمومی قیمت‌ها در این مدت 25.6 درصد افزایش یافته است. همین موضوع نشان می‌دهد که نگه داشتن پول نقد کار اشتباهی است و سرمایه‌گذاری درست می‌تواند افراد را دست کم تا حدود زیادی در مقابل تورم بیمه کند.

    تحولات دلار در 4 ماه ابتدای سال

    بررسی مختصری از دلار در 4 ماهی که از ابتدای سال گذشته، نشان می‌دهد که دلار بازار آزاد در پایان تیر ماه به 31960 تومان رسیده است که در مقایسه با پایان خرداد ماه 10 تومان هم افزایش داشته است. با این حساب می‌توان قیمت دلار را در پایان تیر ماه نسبت به ماه پیش از آن تقریبا ثابت دانست. در چهار ماه گذشته از ابتدای سال نیز قیمت دلار 21.7 درصد رشد داشته است. هرگونه خبر برجامی می‌تواند وضعیت دلار و سایر بازارهای سرمایه‌گذاری را بیشتر از این متاثر کند.

    بازار سهام و تداوم روزهای ناخوش

    در تیر ماه بازار سهام روزهای خوبی را پشت سر نگذاشت. شاخص کل بازار در پایان تیر ماه 4.4 درصد افت کرد و به محدوده یک میلیون و 472 هزار واحدی تنزل یافت. شاخص هم وزن نیز در همین بازه زمانی با افت 4.65 درصدی روبرو بود. اگر این بازار را از ابتدای سال 1401 مورد بررسی قرار دهیم خواهیم دید شاخص کل 7.7 درصد و شاخص هم وزن 15.9 درصد رشد داشته‌اند. اما در مورد صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی در این بازه چه می‌توان گفت؟

    کارنامه صندوق‌های سهامی در 4 ماه ابتدایی سال 1401

    مروری بر صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی نشان می‌دهد که این صندوق‌ها هم در تیر ماه از وضعیت کلی بازار تاثیر پذیرفته‌اند. صندوق‌های سهامی به طور متوسط 4.9 درصد افت داشته‌اند اما صندوق‌های معتبر عملکرد بهتری داشته‌اند. به عنوان مثال صندوق آوای سهام کیان در تیر ماه 4.8 درصد و صندوق آهنگ سهام کیان 4.6 درصد افت داشته‌اند که از میانگین صندوق‌های سهامی بهتر است. اگر در بازه زمانی طولانی‌تری به این صندوق‌ها بپردازیم، خواهیم دید از ابتدای سال تا پایان تیر ماه صندوق آهنگ سهام کیان 13.5 درصد و صندوق آوای سهام کیان 12.2 درصد عایدی داشته‌اند که از رشد شاخص کل بهتر بوده است. میانگین سوددهی 84 صندوق‌ سهامی مورد بررسی در 4 ماه اول سال هم 7.1 درصد بوده است که بسیار کمتر از صندوق‌های سهامی کیان است. در واقع صندوق‌های سهامی آوا و آهنگ کیان در بازه 4 ماهه جزو 10 صندوق سهامی برتر در میان 84 صندوق بررسی شده بوده‌اند. با این حال، وضعیت بازار سهام در سال جاری تاکنون به طور کلی مساعد نبوده است.

    صندوق‌های طلا محافظان سرمایه در برابر تورم؟

    نگاهی به بازار طلا و قیمت سکه نشان می‌دهد فلز زرد از ابتدای سال توانسته است بازدهی مناسبی داشته باشد. با وجودی که قیمت هر سکه امامی در یک ماه منتهی به تیر ماه 4.4 درصد افت داشت، از ابتدای سال تا پایان چهارمین ماه سال 1401 قیمت سکه 19.4 درصد افزایش یافته است. صندوق‌های طلا هم بر همین اساس بازدهی معقولی نصیب سرمایه‌گذاران خود کرده‌اند. هرچند این صندوق‌ها به طور متوسط 5.6 درصد افت داشتند اما از ابتدای سال تاکنون عایدی خوبی برای سرمایه‌گذارانشان داشته‌اند. این صندوق‌ها در چهار ماه اول سال به طور متوسط 22.2 درصد سود عاید سرمایه‌گذارانشان کرده‌اند. صندوق سکه طلا کیان با 23.1 درصد عایدی از موفق‌ترین صندوق‌های طلا بوده است که هم از رشد قیمت سکه و هم از متوسط صندوق‌های طلا بهتر عمل کرده است و توانسته تقریبا به پای تورم برسد.

    صندوق‌های درآمد ثابت، بهترین گزینه روزهای نامطمئن

    بررسی صندوق‌های درآمد ثابت به عنوان آخرین گزینه مورد بررسی ما نشان می‌دهد این صندوق‌ها در تیر ماه بازدهی خوبی داشته‌اند. صندوق‌های درآمد ثابت به طور متوسط در تیر ماه 1.2 درصد عایدی مثبت داشته‌اند و آنها را می‌توان تنها بازار مناسب تیر ماه در میان گزینه‌هایی که بررسی کردیم، دانست. علاوه بر این،صندوق‌های درآمد ثابت به طور متوسط در چهار ماه گذشته از سال 1401 حدود 5.51 درصد سود به سرمایه‌گذاران خود داده‌اند. مزیت این صندوق‌ها آن است که کم‌ریسک هستند و به درد افراد ریسک‌گریز یا کسانی که پورتفوی خود را متنوع‌سازی کرده‌اند، می‌خورند. شاید بخواهید این بازدهی را با بانک مقایسه کنید. بانک طبق مصوبه شورای پول و اعتبار به ازای سپرده یک ساله باید 16 درصد در طول یک سال پرداخت کند. به این ترتیب، این پول به شرطی که تا پایان سال در حساب بانکتان باقی بماند، در طول یک ماه حدود 1.36 درصد و در طول 4 ماه نزدیک به 5.39 درصد است. جالب اینجاست که برخی صندوق‌های درآمد ثابت بسیار بهتر از بانک‌ها عمل کرده‌اند و هر وقت هم بخواهید بدون آن که جریمه به شما تعلق بگیرد، می‌توانید صندوقتان را بفروشید و پول آن به دستتان برسد.

    به عنوان مثال، صندوق درآمد ثابت کیان در تیر ماه بازدهی 1.74 درصدی را شاهد بوده و در طول 4 ماه بازدهی آن به 6.9 درصد می‌رسد که بسیار بهتر از بانک است. صندوق درآمد ثابت کیان در تیر ماه جزو 10 صندوق برتر از میان 98 صندوق درآمد ثابت مورد بررسی است. علاوه بر این، صندوق ندای ثابت کیان هم در این ماه 1.56 درصد عایدی نصیب سرمایه‌گذارانش کرده که باز هم از بانک بهتر است. فرق این صندوق با صندوق درآمد ثابت کیان آن است که این صندوق پرداختی ماهانه دارد و از این نظر شبیه بانک‌ها است.

    جمع‌بندی: کارنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری از ابتدای سال

    همان طور که مشاهده کردیم، صندوق‌های سرمایه‌گذاری در تیر ماه به طور کلی عملکرد خوبی نداشتند. با این حال، صندوق‌های درآمد ثابت بهترین گزینه‌های تیر ماه بوده‌اند. به نظر می‌رسد تا زمانی که بلاتکلیفی برجام به نتیجه نرسد، متنوع‌سازی سرمایه‌گذاری بسیار مهم باشد. متنوع‌سازی به زبان ساده به معنای آن است که با توجه به روحیه ریسک‌پذیر یا ریسک‌گریز خود و وضعیت بازار، بخشی از دارایی خود را در صندوق طلا یا سهام و بخشی را در صندوق‌های درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کنید. هرچه ریسک‌گریزتر باشید و شرایط بازارها نامساعدتر باشد بهتر است بیشتر در گزینه‌های درآمد ثابت سرمایه‌گذاری کنید و هر چه ریسک‌پذیرتر باشید و چشم‌اندازتان از تورم بالاتر است، بهتر است در مواردی مانند صندوق‌های طلا سرمایه‌گذاری کنید. استفاده از آزمون ریسک‌سنجی می‌تواند در شناخت روحیه شما موثر باشد.

    تازه‌ترین‌ها