کارنامه صندوق‌های سرمایه گذاری در مرداد 1401

امیر شاملویی
    • اشتراک‌گذاری
    • 271
    • 0
    کارنامه صندوق‌های سرمایه گذاری در مرداد 1401

    اگر برجام عملی شود، دست کم در کوتاه‌مدت شرایطی شبیه مرداد خواهیم داشت. یعنی تورم ماهانه می‌تواند کنترل شده و نسبت به قبل کمتر شود، دلار کاهشی باشد و طلا نیز افت کند. در این صورت صندوق‌های درآمد ثابت بهترین گزینه برای سرمایه گذاری می‌شوند.

    در مرداد ماه بازدهی بازارهای سرمایه گذاری تا حدود زیادی وابسته به خبرهای برجامی بود. با انتشار اخبار مثبت در این خصوص، قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو شد و همگام با آن قیمت سکه و طلا نیز کاهش پیدا کرد. عملکرد بازارهای بالا روی صندوق‌های سرمایه گذاری هم موثر بود. در ادامه به بررسی کارنامه صندوق‌های سرمایه گذاری مختلف در مرداد ماه و نیز 5 ماه ابتدایی سال 1401 می‌پردازیم و گزینه‌های سرمایه گذاری مناسب در صورت احیای برجام را معرفی خواهیم کرد.

    تحولات دلار در بازار آزاد

    همان طور که اشاره کردیم، در مرداد ماه، قیمت دلار در بازار آزاد با افت روبرو بود. با ظاهر شدن سیگنال‌های مثبت در مورد احیای برجام، قیمت هر دلار در بازار آزاد از 31 هزار و 960 تومان در انتهای تیر ماه امسال به 29 هزار و 350 تومان کاهش یافت. این افت به معنای کاهش 8.2 درصدی ارزش دلار تنها در مرداد است. البته در برخی روزهای مرداد، دلار پایین‌تر هم رفت و حتی تا مرز 28 و 200 تومان هم معامله شد. در بازه 5 ماهه از ابتدای سال نیز دلار شاهد بازدهی 11.8 درصدی بوده است. این افت قیمت دلار روی بازارهای دیگر به ویژه طلا نیز تاثیر گذاشته است که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

    روی خوش بازار سهام به سهام شرکت‌های کوچک

    در مرداد ماه بازار سهام نیز با افت مواجه بود. شاخص کل بازار سهام در دومین ماه تابستان بیش از 3 درصد کاهش یافت و شاخص هم وزن نیز 1.6 درصد نزولی بود. این در حالی است که اگر بازار سهام را در بازه 5 ماهه در نظر بگیریم، خواهیم دید شاخص کل حدودا 4.2 درصد و شاخص هم وزن نزدیک به 14.1 درصد رشد داشته‌اند. مشخص است که از ابتدای سال تاکنون شاخص هم وزن بازدهی بهتری داشته است. به این ترتیب امسال بازار سهام روی خوش خود را به سهام شرکت‌های کوچک‌تر بورسی نشان داده است. به نظر می‌رسد در صورت احیای برجام برخی از صنایع بورسی بتوانند بازدهی خوبی داشته باشند. به طور کلی این اتفاق می‌تواند پتانسیل‌هایی برای رشد شاخص هم وزن فراهم کند. به همین دلیل هم صندوقی مانند شاخصی هم وزن کیان می‌تواند در چنین شرایطی گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری باشد.

    کارنامه صندوق‌های سهامی از ابتدای سال

    مروری بر وضعیت صندوق‌های سهامی نشان می‌دهد این صندوق‌ها در مرداد ماه به طور متوسط 1.3 درصد افت داشته‌اند. اما در بازه 5 ماهه به طور میانگین 6.8 درصد رشد کرده‌اند. در واقع این صندوق‌ها بازدهی بهتری در مقایسه با شاخص کل داشته‌اند. به همین دلیل هم هست که سرمایه گذاری غیرمستقیم در سهام و خرید صندوق‌های سرمایه گذاری سهامی به بسیاری از افراد توصیه می‌شود. صندوق آوای سهام کیان در مرداد ماه 5.6 درصد افت داشت اما از ابتدای سال 5.9 درصد بازدهی مثبت داشته است. صندوق آهنگ سهام کیان نیز که در مرداد ماه 4.3 درصد افت داشت، در 5 ماه نخست سال 8.6 درصد عایدی کسب کرده است. این بازدهی نشان می‌دهد صندوق‌های آوا و آهنگ از ابتدای سال تاکنون از شاخص کل بهتر عمل کرده‌اند.

    ریزش طلا در میانه تابستان همگام با افت دلار

    همان طور که گفتیم در مرداد ماه قیمت دلار در بازار آزاد افت زیادی داشت. طلا نیز از این کاهش متاثر شد و افت شدیدی را تجربه کرد. قیمت سکه امامی در مرداد ماه 8.4 درصد افت داشت و در انتهای دومین ماه تابستان به حدود 13.5 میلیون تومان رسید. این در حالی است که اگر بازدهی سکه را از ابتدای سال محاسبه کنیم، خواهیم دید سکه بازدهی 9.3 درصدی داشته است. این در حالی است که صندوق‌های طلا عملکرد متفاوتی داشته‌اند. صندوق‌های طلا در مرداد ماه به طور میانگین 8 درصد افت داشته‌اند که بهتر از افت سکه فیزیکی است. علاوه بر آن، از ابتدای سال تاکنون این صندوق‌ها به طور میانگین 11.3 درصد رشد داشته‌اند که باز هم بهتر از خرید سکه امامی است. در این میان، صندوق سکه طلا کیان در مرداد ماه 9.2 درصد افت داشته اما از ابتدای سال تاکنون 11.7 درصد بازدهی به دست آورده است. بازدهی 5 ماهه این صندوق از خرید سکه فیزیکی و میانگین صندوق‌های طلا بهتر است.

    صندوق‌های درآمد ثابت، برندگان این روزهای بازارها

    در این روزها، سرمایه گذاری در گزینه‌های درآمد ثابت و کم‌ریسک بهتر از سایر موارد بوده است. بررسی بازدهی متوسط صندوق‌های درآمد ثابت در مرداد ماه نشان می‌دهد این صندوق‌ها توانسته‌اند 1.6 درصد عایدی برای سرمایه گذاران خود فراهم کنند. این در حالی است که بانک به ازای سپرده یک ساله خود ماهانه 1.36 درصد سود می‌پردازد و برخلاف صندوق‌های درآمد ثابت سود روزشمار نیز ندارد. در این میان، برخی صندوق‌ها بازدهی بهتری هم داشته‌‎اند. به عنوان مثال صندوق ندای ثابت کیان در مرداد ماه 1.59 درصد بازدهی داد و صندوق درآمد ثابت کیان نیز عایدی 1.88 درصدی نصیب سرمایه گذارانش کرد. صندوق درآمد ثابت کیان از نظر بازدهی و اعتبار در میان بهترین صندوق‌های درآمد قرار دارد.

    اگر بازدهی این صندوق‌ها را از ابتدای سال را نیز در نظر بگیریم و آن را با سپرده بانکی یک ساله مقایسه کنیم، نتایج جالب‌تر هم می‌شوند. سپرده بانکی یک ساله در مدت 5 ماه به شما سودی معادل 6.8 می‌پردازد (بدون نرخ شکست در صورت زودتر خارج کردن پول از بانک) در حالی که این میزان برای میانگین صندوق‌های درآمد ثابت 7.95 درصد است. صندوق درآمد ثابت کیان نیز از اول سال تاکنون بازدهی 8.9 درصدی داشته که رقم قابل توجهی برای یک صندوق درآمد ثابت است.

    جمع‌بندی: کجا برای سرمایه گذاری بهتر است؟

    در حال حاضر همه بازارها با سرنوشت احیای برجام گره خورده‌اند. اگر برجام عملی شود، دست کم در کوتاه‌مدت شرایطی شبیه مرداد خواهیم داشت. یعنی تورم ماهانه می‌تواند کنترل شده و نسبت به قبل کمتر شود، دلار کاهشی باشد و طلا نیز افت کند. در این صورت صندوق‌های درآمد ثابت بهترین گزینه برای سرمایه گذاری می‌شوند و می‌توانند ما را در مقابل تورم کمک کنند. برخی صندوق‌های سهامی نیز در این وضعیت مناسب خواهند بود. از سوی دیگر، اگر برجام احیا نشود یا با مشکلات زیادی روبرو باشد، احتمال رشد دلار و طلا بیشتر است. یکی دیگر از راه‌هایی که پیش پای افراد وجود دارد این است که اقدام به ریسک‌سنجی کنند و متنوع‌سازی دارایی را رعایت کنند. یعنی بخشی از دارایی خود را در طلا و بخشی را در صندوق‌های سهامی و درآمد ثابت قرار دهند. در این شرایط احتمال زیان کردن و ریسک ضرر دیدن کمتر خواهد شد.

    تازه‌ترین‌ها