کالاهای خوراکی در خرداد چقدر گران شدند؟
- اشتراکگذاری
- 221
- 0
در بین کالاهای خوراکی موجود در گزارش مرکز آمار، هر کیلو برنج ایرانی درجه یک رشد 19 درصدی در طول یک ماه تجربه کرده است. قیمت هر کیلو برنج ایرانی درجه یک بر اساس همین گزارش تا 112 هزار تومان هم رسیده است. به طور کلی، بهای برنج ایرانی در طول یک سال اخیر 2.6 برابر شده است.
در یک ماه اخیر تورم چشمگیری در کشور رخ داده است. جدیدترین گزارش مرکز آمار در خصوص میزان تورم حاکی از آن است که قیمت کالاها و خدمات در خرداد ماه 1401 رشد 12.2 درصدی داشته است. این تورم بالا باعث شده بسیاری از افراد جامعه بیشتر از گذشته به فکر حفظ داراییها و سرمایههایشان بیفتند. در این میان، افزایش قیمت کالاهای خوراکی بسیار شدیدتر بوده است. در ادامه نگاهی به وضعیت تورمی در کشور خواهیم انداخت و افزایش اقلام مختلف کالاهای خوراکی اساسی را بررسی خواهیم کرد.
رکوردشکنی تورم ماهانه در خرداد
همان طور که در بالا شرح دادیم، قیمت کالاها در سومین ماه امسال رشد شدیدی داشت. در این شرایط میانگین افزایش قیمت کالاهای خوراکی در طول ماه خرداد 25.4 درصد بوده است. علاوه بر این، گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که قیمت خوراکیها در مقایسه با خرداد سال پیش 81.6 درصد بوده است. این یعنی اگر شما مجموعهای از کالاهای خوراکی را در اردیبهشت ماه در مجموع به قیمت یک میلیون تومان میخریدید، اکنون باید 250 هزار تومان اضافه بدهید تا همان کالاها و سبد خوراکیها را خریداری کنید. اگر هم در خرداد سال پیش با یک میلیون تومان سبدی از کالاهای خوراکی را میخریدید، الان باید همان سبد را یک میلیون و 816 هزار تومان خریداری میکردید. این حجم از افزایش قیمتها به خصوص در مورد مواد خوراکی برای اقتصاد خانوارها اهمیت زیادی دارد.
افزایش قیمت خوراکیها در خرداد ماه
گزارش تازه مرکز آمار حاکی از این است که از میان 53 کالای خوراکی مورد بررسی، در یک ماه اخیر بهای 51 کالا با افزایش همراه بوده و صرفا قیمت انار و هندوانه افت قیمت داشته است. این در حالی است که روغن نباتی جامد و روغن مایع به ترتیب با 247 و 224 درصد افزایش تنها در طول ماه خرداد، رکورددار بیشترین افزایش بها در این ماه بودهاند. صرف نظر از این دو کالای خوراکی که رشد چشمگیری داشتهاند، قیمت ماکارونی و لبنیات نیز با افزایش قابل توجهی روبرو بوده است.
خوراکیها در یک سال اخیر چقدر گران شدند؟
اگر به میزان افزایش قیمت کالاهای خوراکی در یک سال گذشته نگاهی بیندازیم، خواهیم دید قیمت تمام کالاهای مورد بررسی مرکز آمار ایران با رشد همراه بوده است. کمترین میزان رشد در این بازه زمانی متعلق به هویج فرنگی با 9.5 درصد بوده و بیشترین افزایش قیمت هم به ترتیب متعلق به روغن مایع با 322 درصد و روغن نباتی جامد با 272 درصد بوده است. در مجموع، قیمت 10 کالای خوراکی در میان کالاهای مورد بررسی مرکز آمار ایران در فاصله یک سال بیش از دو برابر شده است.
گرانی قیمت کالاهای اساسی در خرداد
بررسی قیمت کالاهای اساسی و تغییرات آنها نشان میدهد در یک سال اخیر و به ویژه در یک ماه گذشته قیمت کالاهای خوراکی رشد زیادی پیدا کرده است. این موضوع روی اقتصاد خانوارها تاثیر زیادی میگذارد. در بین کالاهای خوراکی موجود در گزارش مرکز آمار، هر کیلو برنج ایرانی درجه یک رشد 19 درصدی در طول یک ماه تجربه کرده است. قیمت هر کیلو برنج ایرانی درجه یک بر اساس همین گزارش تا 112 هزار تومان هم رسیده است. به طور کلی، بهای برنج ایرانی در طول یک سال اخیر 2.6 برابر شده است.
قیمت هر کیلو برنج خارجی درجه یک هم در طول یک ماه حدود 10 درصد رشد کرده است. در پایان بهار 1401 قیمت یک کیلو برنج خارجی درجه یک تا 42 هزار تومان هم رسیده است. به طور متوسط در بازه یک ساله منتهی به خرداد 1401 هر کیلو برنج خارجی 47 درصد افزایش داشته است.
قیمت گوشت چقدر گران شد؟
طبق آمار منتشر شده، هر کیلو گوشت گوسفند در بازه زمانی اردیبهشت تا خرداد 1401 رشد 7 درصدی داشته و تا 212 هزار تومان نیز خرید و فروش شده است. البته متوسط قیمت هر کیلو گوشت گوسفند 183 هزار تومان اعلام شده که در مقایسه با خرداد سال 1400 حدود 36 درصد رشد نشان میدهد. در خرداد ماه قیمت هر کیلو گوشت گاو یا گوساله هم 16 درصد رشد داشته و حداکثر آن تا 238 هزار تومان نیز رسیده است. متوسط قیمت هر کیلو گوشت گاو در حال حاضر 193 هزار تومان است که در مقایسه با خرداد 1400 حدودا 52 درصد افزایش داشته است. از طرف دیگر گوشت مرغ ماشینی هم حداکثر تا 51 هزار تومان رسیده که در بازه یک ماهه 32.5 درصد و در بازه یک ساله 68 درصد گرانتر شده است. هر کیلو ماهی قزل آلا هم تا 128 هزار تومان رسیده است. بهای هر کیلو ماهی قزل آلا در یک ماه اخیر 5 درصد و در یک سال گذشته حدود 61 درصد رشد داشته است.
نگاهی به کالاهای دیگر
همان طور که اشاره کردیم، در یک ماه اخیر قیمت کالاهای خوراکی به شدت رشد داشته است. لبنیات هم از این قاعده جدا نبوده است. شیر پاستوریزه در یک ماه گذشته 50 درصد گرانتر شده و در بازه یک ساله هم 93 درصد افزایش قیمت داشته است. قیمت پنیر هم در طول یک ماه 56 درصد و در طول یک سال 126 درصد رشد کرده است.
جمعبندی
در طول یک ماه گذشته قیمت مواد خوراکی رشد زیادی داشته است. این رشد قیمت خوراکیها نشان دهنده این است که اقتصاد خانوار تحت فشار بیشتری قرار میگیرد. در چنین زمانهایی که تورم شدید وجود دارد، اهمیت سرمایهگذاری بیش از پیش خود را نشان میدهد. به همین دلیل است که باید درست سرمایهگذاری کردن و گزینههای خوب را یاد گرفت.