احیای برجام چه اثری بر طلا و صندوقهای طلا دارد؟
صندوقهای طلا سودآورتر از طلا و سکه در هفته گذشته
- اشتراکگذاری
- 94
- 0
در هفته کاری نخست صندوقها در بازه 7 تا 13 فروردین، صندوقهای طلا به طور میانگین 1.46 درصد سود به سرمایهگذاران خود پرداخت کردهاند. این در حالی است که در این بازه زمانی سکه امامی کمتر از یک درصد کاهش قیمت یافته و قیمت طلا نیز تقریبا ثابت باقی مانده است. دلیل این موضوع سبد سرمایهگذاری این صندوقها است که ریسک آنها را کاهش میدهد و داراییهای متنوعی را در بر میگیرد. در ادامه به بررسی وضعیت صندوقهای طلا در هفته نخست کاری فروردین میپردازیم.

وضعیت صندوقهای طلا در هفته پیش
همان طور که گفتیم در هفتهای که گذشت، صندوقهای طلا رشد 1.46 درصدی را پشت سر گذاشتند که بالاتر از سکه و طلا بود. در واقع، از آنجا که صندوقهای طلا در سبدی از داراییهای متنوع از جمله گواهی سکه طلا، اوراق مشارکت، سپرده بانکی و برخی موارد دیگر سرمایهگذاری میکنند، ریسک پایینتری نسبت به خرید سکه و طلا دارند. در واقع با کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، قیمت طلا و سکه نیز میتواند کاهش پیدا کند. به همین دلیل هم اگر صرفا سکه و طلا خریده باشید، ریسک بالاتری خواهید داشت. زیرا صندوقهای طلا با سرمایهگذاری در اوراق، سپرده بانکی و برخی موارد دیگر در این شرایط با زیان کمتری روبرو میشوند.
البته روی دیگر این قضیه آن است که هنگام رشد قابل توجه قیمت دلار در بازار آزاد، سکه و طلا رشد بیشتری نسبت به صندوقهای طلا تجربه خواهند کرد. به همین دلیل معمولا صندوق طلا کمریسکتر از سکه و طلا است. البته دلایل دیگری هم وجود دارد که برخی از افراد را به خرید این صندوقها ترغیب کند. از جمله این موارد، کارمزد پایین صندوق طلا در مقایسه با طلا و سکه است. امکان سرقت، جعل، امکان سرمایهگذاری در این صندوقها با پول کم و موارد دیگری از این قبیل نیز بر جذابیت صندوقها میافزایند. در ایران 4 صندوق طلا وجود دارد که عبارتند از: صندوق سکه طلا کیان، صندوق طلای مفید، صندوق زرافشان و صندوق لوتوس.
بیشتر بخوانید: بررسی بهترین صندوق های طلا در بهمن ماه و سوددهی آنها
تهدیدهای برجامی برای طلا
در روزهای اخیر خبرهایی در مورد احیای برجام دوباره مطرح شده است. اما برجام روی صندوقهای طلا و طلا چه اثراتی دارد؟ مهمترین تاثیر آنی بازگشت به برجام میتواند آزاد شدن داراییهای بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر از جمله در عراق و شرق آسیا باشد. این اتفاق بر قیمت دلار هم تاثیرگذار خواهد بود. کاهش قیمت دلار در بازار آزاد هم به نوبه خود بر قیمت طلا و سکه اثر میگذارد و احتمالا بر صندوقهای طلا نیز اثر خواهد گذاشت. اما ذکر چند نکته در اینجا مهم است. یکی اینکه به دلیل استفاده این صندوقها از گزینههایی همچون اوراق مشارکت و سپرده بانکی ریسک آنها برای زیان دیدن از این شرایط پایینتر است. نکته دوم مساله تورم در اقتصاد ایران است. اقتصاد ایران چند دهه است با معضل تورم روبرو است و همین موضوع موجب میشود در بلندمدت گزینههای دارایی رشد کنند.
نکته سوم هم زمان توافق، جزئیات و سازوکار مربوط به این توافق است. هنوز زمان دقیقی برای این موضوع وجود ندارد و به همین دلیل هم مشخص نیست چه زمانی این مساله به سرانجام برسد. تا زمانی که این موضوع محقق نشده باشد، صرفا گمانهزنی و انتظارات مردم بازار و قیمتهای دارایی را تغییر خواهد داد. حتی پس از مشخص شدن زمان توافق، شرایط و جزئیات آن نیز مهم است.