6 راهکار موفقیت در یک بازار سرمایه‌‎گذاری کم رونق

احسان والیان
    • اشتراک‌گذاری
    • 57
    • 0
    6 راهکار موفقیت در یک بازار سرمایه‌‎گذاری کم رونق

    بازارهای در حال نزول، افت ارزش دارایی و اوج گرفتن تورم و بعد از آن هم رخ دادن رکودی شبیه به خشکسالی زمین می‌تواند ترسناک‌ترین تصویر را جلوی چشم ما قرار دهد. اما هر چه قدر دچار وحشت شویم باز این ما هستیم که باید منعطف عمل کنیم و به فکر راه و چاره‌ای برای عبور موفقیت آمیز از شرایط پیش آمده باشیم. زمانی که قدرت تغییر شکل و عملکرد شرایط را نداریم پس باید شرایط خود را در مسیر حرکت شرایط قرار دهیم و به گونه‌ای مرکب شویم و از فرصت‌های هر چند کم در شرایط نابسامان بازارها استفاده کنیم. در ادامه به راهکارهایی خواهیم پرداخت که در زمانی که بازارها – به ویژه بازار سرمایه – از رونق افتاده می‌توانند به دادمان برسند.

    بازار سرمایه

    بازار بورس در دوران کم رونق

    در میان تمام بازارهای سرمایه به عمد یادی از بازار بورس کردیم که این روزها در شرایطی نه چندان مساعد قرار گرفته است و سرمایه گذاران از شنیدن عبارت سرمایه گذاری در بورس چندان دل خوشی ندارند. اما مثل همیشه می‌دانیم که ناامید شدن نه تنها راه چاره نیست بلکه ما را از پیدا کردن بهترین مسیر و راهکار دور می‌کند. ممکن است راه و چاره کار در چند قدمی ما باشد اما دست از کار کشیدن به خاطر نتایجی که گرفته‌ایم باعث می‌شود در چند قدمی پیروز شدن دست از کار بکشیم. همیشه راه‌هایی برای کنار آمدن با بازار سرمایه کم رونق وجود دارد.

    راهکار اول، تسلط بر ترس

    بازار سرمایه – هر چه که باشد – گاهی دچار تلاطم می‌شود؛ مهم این است که تعادل خود را با آرامش حفظ کنیم. یک ضرب المثل آمریکایی می‌گوید؛ "اگر نگرانی‌ها و ترس‌ها مانند دیوار باشند، باز هم یک کبوتر با خونسردی تمام بالای آن می‌نشیند!" این مثل آنقدر ارزش دارد که آن را به یاد بسپاریم. بارها با این تصویر رو به رو شده‌ایم که بالای یک دیوار مخروبه و در آستانه فرو ریختن، یک کبوتر لانه کرده! اگر لانه به خاطر فرو ریخت دیوار خراب شود، او فرزندان خود را نجات می‌دهد و دوباره فکری برای ساخت آشیانه خود می‌کند. بحث موردنظر صرفا در مورد امید داشتن به آینده نیست؛ بلکه بیش‌تر به این موضوع می‌پردازد که قبل از وقوع حادثه نمی‌توان چیزی را پیش بینی کرد و بعد از وقوع آن نیز نمی‌شود دست رو دست گذاشت. باید راهکاری پیدا کرد و اولین نیاز برای پیدا کردن راهکار در چنین شرایطی این است که بر ترس خود تسلط داشته باشیم و آرام و با منطق به راه خود ادامه دهیم.

    راهکار دوم، خرید با هزینه کم تر

    افت قیمت‌ها و کندی اقتصادی در ذات بازار سرمایه وجود دارد که گاهی برای کوتاه مدت و گاهی در بلند مدت شاهد آن هستیم. برای عده بسیاری از سهام دارانی که متضرر می‌شوند این دوره‌های نزول قیمت بسیار آزار دهنده و ناامیدکننده هستند. اما عده‌ای از سرمایه گذاران هستند که با استفاده از همین دوره‌ها شروع به محاسبه میانگین قیمت سهم‌ها می‌کنند و سهم را با قیمت پایین خریداری می‌کنند. شاید این سوال برای ما به وجود بیاید که با حال و اوضاع نه چندان مناسب بازار سهام خرید سهم‌ها – حتی با نازل‌ترین قیمت – چه فایده‌ای دارد؟ باید در جواب این پرسش گفت که این روش برای کسانی که با دید سرمایه گذاری بلند مدت به سمت بازارهایی مانند بازار سهام می‌آیند مناسب است. گرچه باید این نکته را هم اضافه کنیم که بازار سهام اصلا یک بازار برای سرمایه گذاری بلند مدت حداکثر به مدت 10 سال است.

    راهکار سوم، خود را به یک راه دیگر بزنید!

    یکی از بهترین راه‌ها برای نجات دادن خود از دست خطرات طبیعی و غیر قابل پیش بینی مانند مواجه شدن با یک حیوان درنده این است که خود را به یک راه دیگر بزنیم و خیلی نرم و آرام از مهلکه بگریزیم. بازار سرمایه تشکیل شده از زمینه های سرمایه گذاری متفاوت. زمانی که در یکی از این زمینه‌ها دچار حمله‌ای پیش بینی نشده می‌شویم بهتر می‌بینیم که به زمینه‌ای دیگر که از امنیت بیش‌تری برخوردار است پناه ببریم. بسیاری از کسانی که با حضور سهام دچار ضررهای بسیار شدند به دو دسته تقسیم شدند؛ عده‌ای از آن‌ها به امید روزهای بهتر در همان وضعیت نزولی باقی مانند و متضررتر شدند. اما عده‌ای دیگر با رسیدن قیمت‌ها به حد ضرر موردنظرشان بلافاصله به نقاط امن در زمینه های سرمایه گذاری دیگر مانند صندوق بادرآمد ثابت روی آوردند. این صندوق و زمینه های سرمایه گذاری مشابه آن با تکیه بر اوراق مشارکت در هر شرایطی می‌توانند از اوضاع آشفته بازارها به سلامت عبور کنند و کم‌ترین ضرر را ببینند.

    راهکار چهارم، متنوع سازی بازار سرمایه

    باید گفت که عده‌ای هم به خاطر تخصصی که در بازار سهام دارند تمایلی به خروج سرمایه خود از این بازار سرمایه ندارند. اما از طرف دیگر، هیچ کس نیست که از جلوگیری ضرر در سرمایه خود ناراضی باشد. بنابراین بهترین راهکار برای این دسته از سرمایه گذاران متنوع سازی در سرمایه گذاری است؛ به این معنی که بیش تر سرمایه خود – یعنی 70 درصد – را در همان زمینه‌ای که در آن تخصص داریم و سالیان سال است در آن فعال هستیم قرار دهیم و باقی مانده را در صندوق های سرمایه گذاری و یا سپرده‌های بانکی و اوراق مشارکت قرار دهیم.

    راهکار پنجم، پیشگیری از ضرر

    همیشه شنیده‌ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. مواقعی که می‌دانیم ورودمان به بازار سرمایه بدون داشتن دانش کافی در بازار سرمایه منجر به متضرر شدن‌مان می‌شود بهتر است با میزان پولی وارد بازار شویم که به آن نیاز نداریم و یا از دست دادن آن به اصل دارایی و برنامه استراتژی سرمایه گذاری ما آسیبی نمی‌زند. این نوع ورود کردن تا مدتی که با مطالعه زمینه‌های سرمایه گذاری مختلف به چگونگی سرمایه گذاری مسلط شویم عقلانی‌ترین راه سرمایه گذاری خواهد بود.

    راهکار ششم، در جستجوی ارزش

    حتی در اوضاع آشفته بازار سرمایه هم می‌توان ارزش‌ها و ارزشمندها را پیدا کرد و در مرتبه‌ای متفاوت از سرمایه گذاری ایستاد. سهام ارزنده و زمینه های سرمایه گذاری مستحکم حتی در بدترین اوضاع بازارها وجود دارند و برای یافتن بهترین آن‌ها می‌توان از مشاوران سرمایه گذاری بهره‌مند شد و یا با خیال راحت در صندوق های سرمایه گذاری اقدام به سرمایه گذاری کرد و پیدا کردن ارزنده‌ترین‌های بازارهای مالی را به دست متخصصین و ارکان صندوق سپرد.

    تازه‌ترین‌ها