بازار سرمایه بالاخره 2 روز متوالی مثبت شد
تثبیت بورس در کانال 1.2 میلیون واحدی
- اشتراکگذاری
- 25
- 0
در دو روز اخیر بازار سهام بالاخره از ابتدای سال 1400 به این سو، دو روز متوالی رشد مثبت را تجربه کرد. شاخص کل بازار که دیروز وارد کانال 1.2 میلیونی شده بود، امروز خود را در این کانال بالاتر برد، تا امیدهایی را نسبت به بازگشت بازار زنده کند. در ادامه به تحولات بازار سرمایه در یک هفته اخیر اشاره میکنیم.

اردیبهشت خوب بورس؟
روزهای ابتدایی اردیبهشت برای بازار سرمایه چندان جالب نبود. شاخص کل بازار سهام که در پایان فروردین به مرز یک میلیون و 220 هزار واحدی رسیده بود، در 6 روز ابتدایی اردیبهشت با افت همراه شد و تا یک میلیون و 187 هزار واحد تنزل کرد. اما از روز گذشته بازار بهتر شد و در این دو روز شاخص کل نزدیک به 21 هزار واحد افزایش یافته است. با این شرایط آیا باید نسبت به بازگشت بورس امیدوار بود؟
کدام شرکتها رشد کردند؟
برای جواب دادن به پرسش بالا بهتر است چند نکته را مورد توجه قرار دهیم. اگر به شاخص هموزن بازار نگاهی بیندازیم، میتوانیم ببینیم که این شاخص در پایان فروردین 1400 بیش از 431 هزار واحد بوده که اکنون (تا 8 اردیبهشت 1400) به 427 هزار واحد تنزل یافته است. حتی در این دو روز متوالی که شاخص کل مثبت شده، تغییر خاصی در شاخص هموزن رخ نداده است. این موضوع نشان میدهد در حال حاضر شرکتهای بورسی وضعیت بهتری پیدا کردهاند و شرکتهای کوچکتر تغییری را شاهد نبودهاند. بنابراین فعلا همه بازار رشد نداشته است. البته این نکته هم مهم است که در سال اخیر شرکتهای بزرگ بیشتر از شرکتهای کوچک افت کرده بودند، با این حال تحرک خاصی در شاخص هموزن یعنی کل شرکتها دیده نمیشود.
ریسکها و فرصتهای آتی بازار سرمایه
در بالا گفتیم که رشد فعلی بازار بیشتر به شرکتهای بزرگ بازگشته است و قدری از زیان سهامداران آنها را جبران کرده است. همچنین گفتیم که این اتفاق برای متوسط شرکتها رخ نداده است. اما چه ریسکهایی در بازار وجود دارد و چه شرکتهایی از آینده دلار متاثر خواهند شد؟ درست است که توافق سیاسی و ریسک کاهش دلار هنوز بر سر بازار سنگینی میکند اما همه به طور یکسان از این وقایع متاثر نخواهند شد. درست است که احتمال آزاد شدن داراییهای بلوکه شده ایران و افت دلار روی بسیاری از شرکتها تاثیر منفی میگذارد، اما برخی شرکتها میتوانند منتفع شوند.
در بازار آن دسته از شرکتها که با احیای توافق میتوانند تولید یا خدمات خود را گسترش دهند، سود خواهند برد. علاوه بر این، هنوز پیشبینی از تورم امسال بالا است. برخی از تولیدکنندههایی که کالاهایی برای بازارهای جهانی تولید میکنند و قیمت محصولات آنها جهانی است، میتوانند از رشد قیمت جهانی متاثر شوند. برخی از تولیدکنندگان فلزی از این جملهاند که به دلیل حدسهایی در مورد رشد شدید قیمت این محصولات در سال 2021 فرصتهایی خواهند داشت. البته به شرطی که راه برای فعالیت آنها هموار شود. همچنین باید دید بالاخره حمایت عملی از بورس نیز که در روزهای اخیر بسیار شنیده میشود، صورت خواهد گرفت یا خیر. این موضوع را زمان نشان خواهد داد.
جمعبندی
بازار سرمایه در یک سال اخیر تجربیات کاملا متفاوتی داشت و سرمایهگذاران خود را کاملا بهتزده کرد. در حال حاضر ریسک افت دلار بر بازار سنگینی میکند اما حتی در صورت توافق سیاسی و کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، همه شرکتها متضرر نخواهند شد. اگر اطلاعات کافی در مورد عملکرد و سرمایهگذاری در بورس در چنین شرایطی ندارید، پیشنهاد ما این است که از صندوقهای سرمایهگذاری در سهام استفاده کنید و از دانش و آگاهی آنها استفاده نمایید.