راهکارهای مقابله با تورم در اقتصاد تورمی

آثار تورم 39 درصدی برای خانوارها چیست؟

  • اشتراک‌گذاری
  • 84
  • 0
آثار تورم 39 درصدی برای خانوارها چیست؟

چند روز پیش خبرهایی منتشر شد که بر اساس آن صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی خود از تورم را برای سال 2021 افزایش داد. طبق این گزارش، صندوق بین‌المللی پول معتقد است تورم ایران در سال 2021 به 39 درصد خواهد رسید که 9 درصد بالاتر از گزارش 6 ماه پیش این سازمان معتبر جهانی است. اما این تورم در صورتی که محقق شود چه تاثیری بر زندگی ایرانیان خواهد گذاشت و چه باید کرد؟ چطور می‌توان از سرمایه خود در برابر تورم محافظت کرد؟ در ادامه با توجه به اثرات تورمی بر اقتصاد سال‌های اخیر به این موضوع می‌پردازیم.

دورنمای تورم در اقتصاد ایران

لازم نیست حتما به آمار و ارقام نگاهی بیندازیم تا پدیده تورم را در کشور درک کنیم. اگر حتی به تجربه خود رجوع کنیم، متوجه می‌شویم بار تورم روی خانوارها و وضعیت اقتصادی کشور چگونه بوده است. بر اساس آمار مرکز آمار ایران، تورم سالانه کشور در سال 99 برابر با 36.4 درصد بوده است، یعنی همان مقداری که در گزارش صندوق بین‌المللی هم برای سال 2020 ذکر شده است. اگر وضعیت تورمی امسال هم پیش بیاید، چه می‌توان کرد؟ وقوع تورم در 3 سال اخیر موجب شده است قیمت کالاها رشد قابل توجهی پیدا کند و بر اساس آمار رسمی در 3 سال شاهد رشد 168 درصدی کالاها و خدمات باشیم؛ هرچند برخی معتقدند این تورم بیشتر است. این تورم قابل توجه باعث افت ارزش پول ملی شده و قدرت خرید واقعی و سرمایه نقدی افراد را کاهش می‌دهد. به همین دلیل هم امسال ضرورت سرمایه‌گذاری بار دیگر احساس می‌شود.

تورم با خانوارها چه کرد؟

تورم امسال باعث شد بهایی که سال قبل برای خرید کالا و خدمات پرداخت می‌کردید، 49 درصد افزایش یابد و حدودا 1.5 برابر شود. این موضوع به معنی افزایش بهای پرداختی برای خوراک، پوشاک و سایر اقلام مصرفی برای خانوارها است. این در حالی است که متوسط قیمت خرید مسکن در تهران در اسفند سال 99 حدود 94 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرده است. شاید باورش سخت باشد اما از اسفند سال 96 تا اسفند امسال یعنی در مدت 3 سال، بهای متوسط یک متر مربع ساختمان در پایتخت از 5 میلیون و 759 هزار تومان به مرز 30 میلیون و 275 هزار تومان رسیده که به معنی 5.25 برابر شدن قیمت خانه در این شهر است! این رشد قیمت بر رشد اجاره نیز تاثیرگذار بوده است. در اسفند سال 99 بهای اجاره در تهران، نسبت به اسفند 98 بیش از 31 درصد افزایش یافت.

راهکارهای مقابله با تورم: چه باید کرد؟

به نظر می‌رسد امسال هم اگر اتفاق یا گشایش خاصی رخ ندهد، شرایط تورمی خواهد بود. در این شرایط سرمایه‌گذاری حتی با پول کم می‌تواند سرمایه شما را حفظ کند. بدترین کار این است که پول خود را نقد نگه دارید یا در گزینه‌هایی با بازدهی اندک قرار دهید. صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توانند در این راه به شما کمک کنند. صندوق‌ها با مدیران حرفه‌ای خود ضریب خطای سرمایه‌گذاری را پایین می‌آورند و می‌توانند به حفظ قدرت خرید کمک کنند. به عنوان مثال، صندوق سکه طلا کیان در سال 99 بیش از 63 درصد عایدی داده بود. این در حالی است که صندوق آوای سهام کیان 114 و صندوق آهنگ سهام کیان 160 درصد بازدهی داشته‌اند. در نهایت نیز صندوق درآمد ثابت کیان بیش از 33 درصد بازدهی ثبت کرده است. نکته مهم این است که این صندوق‌ها پورتفوی متفاوتی دارند و به این دلیل ریسک و بازدهی آنها فرق دارد.

برای افراد ریسک‌گریز انتخاب صندوق‌های درآمد ثابت که کم‌ریسک هستند، بهتر است اما برای افراد ریسک‌پذیرتر صندوق‌های سهام گزینه مناسب‌تری به شمار می‌روند. توجه کنید که صندوق‌های درآمد ثابت بسیار بهتر از بانک‌ها سود می‌دهند و ریسک پایینی دارند. این صندوق‌ها در شرایطی که نااطمینانی در بازار زیاد است و احتمال کاهش دلار در بازار آزاد نیز وجود دارد، گزینه بهتری هستند. در سوی دیگر، صندوق‌های سهام و طلا با افزایش دلار ارتباط مستقیمی دارند و در سال 99 بازدهی بالاتری نیز نسبت به تورم داشتند.

مقالات مرتبط
پربازدیدهای اخیر
تازه‌ترین‌ها