ایستگاه پایانی بازار سهام در کانال 1.3 میلیون واحد
سوددهی امسال بورس چقدر بود؟
- اشتراکگذاری
- 85
- 0
بازار سهام امسال شاهد نوسانات قابل توجهی بود. بورس که در سال 1398 در حدود 513 هزار واحد به کار خود پایان داده بود، در ماههای ابتدایی سال 1400 رشد سریعی را تجربه کرد. این رشد سریع پای بسیاری از سرمایهگذاران تازهوارد و نوپا را به این بازار کشاند. این رشد سریع تا 20 مرداد ادامه یافت. اما بازار روی دیگری نیز داشت. از دهه پایانی مرداد تا ماههای آینده بازار اصلاح بزرگی را تجربه کرد که برای بسیاری از افراد ناخوشایند بود. در ادامه به تحولات بورس ایران در یک سال اخیر میپردازیم و سوددهی آن را در ماههای مختلف بررسی میکنیم.

بازار سهام از صعود تا اصلاح بزرگ
همان طور که گفتیم همگام با رشد دلار، بازار سهام نیز رشد قابل توجهی پیدا کرد. نگاهی به شاخص بازار سهام در پایان سال جاری نشان میدهد این بازار در یک سال اخیر با رسیدن از 513 هزار واحد به حدود یک میلیون و 358 هزار واحد، سوددهی 155 درصدی را ثبت کرده است. این سوددهی بسیار بیش از نرخ تورم اعلام شده و به معنای آن است که اگر پولتان را یک سال پیش در بورس گذاشته بودید، اکنون 2.55 برابر شده بود. مثلا 100 میلیون پول شما در بورس 255 میلیون تومان میشد. البته این موضوع با فرض این است که سبد سرمایهگذاری ما مانند شاخص حرکت کرده باشد. روشن است که برخی بیش از شاخص کل بازار و برخی کمتر از شاخص کل سود گرفتهاند. با تمام این مسایل و با تمام اصلاحات و فراز و نشیبهایی که بورس در یک سال اخیر طی کرده است، میتوان آن را در فرصت یک ساله 1399 گزینه مناسبی دانست.
مقایسه بازار سهام و نرخ سود بانکی
همان طور که در قسمت قبل گفتیم، بازار سهام با تمام نوسانات یک ساله خود 155 درصدی عایدی به همراه داشته است. در واقع، اگر آخرین روز کاری سال گذشته در بورس وارد میشدید، اکنون به طور متوسط پولتان دو برابر شده بود. البته، بسیاری از افراد در این بازار دچار ضرر و زیان شدند که ناشی از ورود نابهنگام آنها به این بازار و عدم شناخت بازار بود. اگر سودآوری این بازار را باسود بانکی مقایسه کنیم، به نکته قابل توجهی میرسیم. سود بانکی در مدت یک سال تنها 18 درصد سود میدهد که در مقایسه با سود بانکی بسیار اندک است.
بیشتر بخوانید: چطور از رشد بورس جا نمانیم؟
برندگان و بازندگان بازار سهام
در قسمت قبل اشاره کردیم که بازار سهام در یک سال اخیر عایدی 155 درصدی برای سرمایهگذارانش داشته است. با این حال، این بازار برندگان و بازندگان بزرگی داشت. برندگان بازار سهام را عمدتا کسانی تشکیل میدهند که به موقع اصلاح بازار را تشخیص دادند و در موقع مناسب به آن وارد و از آن خارج شدند. بازندگان بازار نیز کسانی بودند که دیر و در نزدیکی مرداد ماه به این بازار وارد شدند. برخی از آنان هنوز هم با زیان قابل توجهی روبرو هستند. با این حال، حتی برای بازندگان هم میتواند امیدهایی وجود داشته باشد. بازار سهام معمولا بازدهی بالایی داشته است و در بلندمدت سودآوری معقولی دارد. از سوی دیگر، تورم همواره در ایران موضوعی مزمن بوده است.
اثری که این پدیده اقتصادی روی داراییها میگذارد، آن است که میتواند موجب افزایش درآمدهای شرکتهای بورسی به خصوص صادرکنندهها شود. همین دلیل میتواند پتانسیلی برای رشد بورس فراهم آورد. اما آنچه مهم است، این است که از این نوسانات باید به اهمیت آموزش پی برد. بازندگان بازار فاقد آگاهی کافی در خصوص سازوکار این بازار بودند و به همین دلیل هم زیان دیدند.