بررسی بازارهای سرمایه در سالی که گذشت
پرسودترین سرمایهگذاری سال 99 کدام بازار بود؟
- اشتراکگذاری
- 194
- 0
سالی که گذشت اقتصاد ایران روزهای دشواری را پشت سر گذاشت. تحریمها و شیوع چشمگیر کرونا باعث شدند قدرت خرید کاهش یابد و تورم نیز به مقدار کمسابقهای رسید. همین موضوع موجب شد قیمت داراییهای مختلف در سال 99 نیز افزایش قابل توجهی داشته باشد. اما کدام بازار توانست بیش از سایرین موفق باشد؟ پرسودترین سرمایهگذاری سال 99 در اختیار کدام بازار بود و چرا؟ در ادامه نگاهی به این موضوعات خواهیم انداخت.
جهش دلار در سال 99
یکی از مهمترین اتفاقاتی که در سال 99 در صحنه اقتصاد ایران افتاد، رشد قابل توجه دلار در بازار آزاد بود. افزایش نرخ دلار و تورم را شاید بتوان نیروی محرک برخی بازارها نیز دانست. بهای دلار در بازار در روزهای پایانی سال 98 در حدود 16 هزار و 150 تومان قرار داشت، اما در 7 ماه نخست سال 99 رشد شدیدی پیدا کرد و در میانه مهر ماه حتی از 31 هزار تومان نیز فراتر رفت. با این حال، پس از انتخابات آمریکا و به قدرت رسیدن بایدن در این کشور در میانه آبان ماه سال جاری، بهای دلار تا حدودی کاهش یافت. حتی در مقطعی در پایان دی ماه به مرز 21 هزار تومان نیز رسید. اما در پی نشانههایی در خصوص رفع سریع تحریمها و احیای فوری برجام، دوباره دلار افزایش یافت و در روزهای پایانی سال 99 به 25 هزار و 150 تومان رسید که نسبت به یک سال گذشته افزایش 9 هزار تومانی یا 55.7 درصدی نشان میدهد.

بازار سهام؛ صعود بزرگ
همگام با افزایش تورم و نرخ دلار در بازار آزاد، بازار سهام نیز در 5 ماه ابتدایی سال 99 با رشد قابل توجهی همراه شد. شاخص کل بازار سهام که در پایان سال 98 تقریبا 513 هزار واحد بود، در مدت یک سال توانست با تمام افت و خیزهای بازار به عدد یک میلیون و 358 هزار واحدی برسد و با 155 درصد عایدی در میان پرسودترین سرمایهگذاری سال 99 باشد.
بورس در این مدت اگرچه بین رقم دو میلیون واحدی و ۱.۱ میلیون واحدی جابجا شد؛ اما همچنان کارنامه موفقی از نظر سوددهی داشت، اگرچه هنوز برخی سرمایه گذاران آن که در موعد نامناسبی وارد این بازار شده اند با زیان روبرو هستند. ضمنا شاخص هموزن بورس نیز در پایان سال 99 نسبت به 98 رشد 148.4 درصدی را تجربه کرد.
بیشتر بخوانید: مقایسه سرمایهگذاری در بانک و صندوق درآمد ثابت در سال 1399
فروغ درخشان طلا و سکه
در سالی که گذشت، قیمت طلا هم با رشد همراه بود. این افزایش قیمت هم به واسطه شیوع کرونا و افزایش نااطمینانی در سطح جهان بود و هم به دلیل تورم داخل ایران و افزایش چشمگیر در بهای دلار در بازار آزاد. قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی در پایان سال 98 به 1476 دلار میرسید. اما با شیوع چشمگیر کرونا در جهان، این قیمت در نیمه تابستان 1399 به بیش از 2 هزار دلار افزایش یافت. با این حال اخبار خوشی که از واکسنها و موثر بودن آنها در ماههای پایانی سال میلادی منتشر شد، موجب شد قیمت جهانی طلا افت کند و در پایان سال 1399 به 1745 دلار برسد. روی هم رفته، قیمت جهانی طلا در پایان سال 99 نسبت به سال پیش از آن، 18.2 درصد رشد کرد.
اما وضعیت تورم و رشد دلار فروغ سکه و طلا را در بازارهای داخلی مضاعف کرد. قیمت هر سکه امامی در پایان سال 99 به 11 میلیون و 240 هزار تومان رسید که نسبت به سال 98 بسیار افزایش یافته است. در پایان سال 98 بهای هر سکه امامی 6 میلیون و 28 هزار تومان بود و در مقاطعی از سال 99 حتی تا بیش از 16 میلیون تومان نیز رسید. با این همه، در پایان سال 99 بهای سکه نسبت به زمان مشابه سال پیش از آن، 86.5 درصد رشد کرده است و یکی از پرسودترین سرمایهگذاری در سال 99 به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: صندوقهای طلا در سال 99 چقدر سود دادند؟ سه سناریو برای آینده صندوقهای طلا در 1400
قیمت هر گرم طلای 18 عیار نیز در پایان سال 99 به یک میلیون و 85 هزار تومان رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 80.1 درصد افزایش پیدا کرده است. در پایان سال 98 قیمت هر گرم طلای 18 عیار 602 هزار و 600 تومان بود. البته در مقاطعی از سال 99 قیمت هر گرم طلای 18 عیار حتی به حدود 1.5 میلیون تومان نیز رسید.
جمعبندی: پرسودترین سرمایهگذاری سال 99
در مطلب بالا به بررسی میزان سوددهی بازارهای مختلف سرمایهگذاری در سال 99 پرداختیم و بازارهای دلار، سهام و طلا را مد نظر قرار دادیم. اگر حتی آخرین گزارش بازار مسکن را در این میان لحاظ کنیم، متوسط رشد قیمت در تهران به 97.2 درصد میرسد. البته آخرین گزارش مسکن به مقایسه تغییرات قیمت در بهمن 98 تا بهمن 99 میپردازد. طبق این مقایسهها مشخص میشود بازار سهام به رغم تمام نوساناتش، پرسودترین سرمایهگذاری سال 99 بوده است. این نکته شاید برخی از افراد زیان دیده امسال را با پرسش روبرو کند. باید به یاد داشت پتانسیلهای بلندمدت بورس قابل توجه است، به همین دلیل توصیهای که بتوان برای افراد کمتر ریسکپذیر و علاقمند به فعالیت در بورس مطرح کرد، سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس با استفاده از خرید صندوقهای سهام مانند صندوق آوای سهام کیان و صندوق آهنگ سهام کیان است.