بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟

  • اشتراک‌گذاری
  • 149
  • 0
بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟

در هفته اخیر، بازار سهام روندی صعودی طی کرد و شاخص کل حدود 44 هزار واحد رشد کرد. در پایان هفته دوم تیر، شاخص کل بازار سرمایه به یک میلیون و 257 هزار واحد رسید که از 17 فروردین تاکنون بی‌سابقه بوده است. از 29 خرداد تا امروز 9 تیر، یعنی دو هفته اخیر، شاخص کل بازار سهام هر روز رشد کرده است. این موضوع برای بسیاری از فعالان بازار سرمایه و افرادی که در این بازار حضور دارند، پرسش‌هایی مطرح می‌کند. آیا بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟ و آیا ضرر افرادی که در بورس زیان کردند، جبران خواهد شد؟ دو سناریو برای آینده بورس در ادامه سال و در پاسخ به این پرسش‌ها محتمل است که در ادامه به آنها اشاره می‌‎کنیم.

رشد شاخص بازار سرمایه در هفته جاری

همان طور که اشاره شد، در این هفته شاخص کل بازار به مرز یک میلیون و 257 هزار واحد رسید. این رشد 3.62 درصدی برای بازار سرمایه نوید روزهای خوشی است. به نظر می‌رسد تیر ماه برای سرمایه‌گذاران بازار سهام خوش یمن بوده است. از آغاز تابستان تاکنون 88 هزار واحد به بازار سرمایه افزوده شده است. شاخص هم وزن بازار سرمایه نیز در هفته جاری 7301 واحد رشد کرد و از 384 هزار واحد فراتر رفت. این افزایش شاخص به معنی رشد 1.94 درصدی شاخص هم وزن بازار سرمایه در هفته جاری است. شاخص هم وزن یعنی اگر وزن همه شرکت‌ها را یکسان در نظر بگیریم و آنها را صرف نظر از کوچکی و بزرگی نگاه کنیم، شاخص چقدر افزایش پیدا کرده است. این در صورتی است که در سنجش شاخص کل شرکت‌ها بر اساس بزرگی و کوچکی خود می‌توانند روی شاخص کل اثر بگذارند.

بر مبنای چیزی که گفتیم، وقتی شاخص کل بیشتر از شاخص هم وزن رشد کرده باشد، به طور کلی به معنی آن است که شرکت‌های بزرگ بورسی در آن مدت بازدهی بالاتری داشته‌اند. از سوی دیگر، اگر شاخص هم وزن رشد بیشتری نسبت به شاخص کل داشته باشد، به طور کلی نشانه آن است که شرکت‌های کوچک‌تر بورسی سود کرده‌اند. در هفته جاری شاخص کل بیشتر از شاخص هم وزن رشد کرده است، یعنی شرکت‌های بزرگ بورسی رشد بیشتری نسبت به شرکت‌های کوچک‌تر داشته‌اند. اما آیا بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟

سناریوهای رشد آینده بازار: بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟

برای این که نگاهی به آینده بازار سهام بیندازیم، می‌توانیم چند عامل را بررسی نماییم. دو عامل تاثیر مستقیمی روی بورس دارند: تورم و نرخ ارز. چشم‌اندازی که از وضعیت اقتصاد کلان به چشم می‌خورد، احتمال تورم را برای سال جاری بالا می‌داند. به تازگی گزارش تورم خرداد مرکز آمار منتشر شد و بر اساس آن تورم ماهانه خرداد به 2.5 درصد رسیده است. یک مرور ساده نشان می‌دهد تورم بهار 6 درصد بوده، یعنی تنها در این فصل 6 درصد به قیمت همان کالاها و خدماتی که قبل از بهار خریداری می‌کردیم، اضافه شده است. تورم 20 تا 25 درصدی پتانسیل رشد بورس و سایر دارایی‌ها را بالا می‌برد.

بیشتر بخوانید: سرمایه‌گذاری مستقیم بهتر است یا خرید صندوق سهام؟

دو سناریو برای آینده بورس

سناریوهای احیای سریع برجام یا ابهام در آینده آن نیز برای بازارهای دارایی بسیار مهم است. ابهام در آینده برجام، موجب شده قیمت دلار در روزهای اخیر به کانال 25 هزار تومان بازگردد. افزایش نرخ دلار در بازار آزاد نیز پتانسیلی برای رشد بورس محسوب می‌شود. در مجموع، این دو عامل عاملی برای بازگشت بورس به روزهای خوش گذشته هستند.

در سناریوی دوم، با احیای سریع برجام ممکن است بازار سهام واکنش منفی به آن نشان دهد. البته با توجه به سطح تورم انتظاری در سال جاری، این افت می‌تواند موقت باشد. از سوی دیگر، برخی از فعالان بازار معتقدند بازار سهام خود را با دلار پایین‌تری سازگار کرده است و افت قیمت دلار تاثیر کمتری روی آن می‌گذارد. در صورت عملی شدن سناریوی دوم، بازار سهام در بلندمدت می‌تواند عایدی خوبی نصیب سرمایه‌گذارانش کند ولی در صورت رخداد سناریوی اول، در کوتاه‌مدت نیز بازار می‌تواند صعودی باشد. باید منتظر خبرهای بیشتر از نتیجه مذاکرات در وین ماند.

نکته آخر

پیشنهاد ما این است که اگر آشنایی مناسبی با بازار ندارید، در صندوق‌های سهام سرمایه‌گذاری کنید. برخی از این صندوق‌ها مزایای خوبی دارند و توانسته‌اند عملکرد بهتری حتی در مقایسه با شاخص کل ارائه کنند. این صندوق‌ها با مدیران خبره‌ای که دارند، می‌توانند بازدهی خوبی نصیب سرمایه‌گذاران خود کنند و آنان را از مزایای رشد بورس بهره‌مند کنند. این کار بیمه‌ای در مقابل ریسک رشد دلار نیز محسوب می‌شود. از سوی دیگر، نکته مثبتی که این صندوق‌ها دارند، آن است که شما هرگز در صف گیر نخواهید کرد و در روزهایی که بازار با مشکل افت روبرو شود، به راحتی قادر به نقد کردن سرمایه خود خواهید بود. این مشکلی است که بسیاری از سرمایه‌گذاران در ماه‌های اخیر با آن روبرو شده و زیان آن را دیده‌اند. برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سهام می‌توانید از صندوق‌های آوای سهام کیان و آهنگ سهام کیان استفاده نمایید.