چطور بدون آشنایی با بازار از رشد بورس بهره‌مند شویم؟

  • اشتراک‌گذاری
  • 106
  • 0
چطور بدون آشنایی با بازار از رشد بورس بهره‌مند شویم؟

به نظر می‌رسد بازار سهام تابستان را خوب آغاز کرده و شاخص کل آن به مرز 1.3 میلیون واحدی نزدیک شده است. بورس که ماه‌ها با افت همراه بود، از آغاز تابستان تاکنون توانست از شاخص حدودا 1.17 میلیون واحد به 1.28 میلیون واحدی صعود کند. این رشد 113 هزار واحدی در طول 16 روزی که از ابتدای تیر می‌گذرد، بازدهی خوبی را عاید سرمایه‌گذارانی که بازار را می‌شناسند کرده است. از 14 فروردین 1400 تاکنون بازار سهام شاخص یک میلیون و 282 هزار واحدی را لمس نکرده بود. اما در این هفته چه شد و چه اتفاقاتی افتاد؟ برندگان بازار چه کسانی بودند و در نهایت این که آیا کسانی که سرمایه‌ای دارند و بازار را به خوبی نمی‌شناسند هم می‌‎توانند از این رشدها بهره‌ای ببرند؟ در ادامه به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

علل رشد بازار و دلار در کانال 25 هزار تومانی

یکی از عوامل رشد بازار سهام در هفته اخیر را می‌توان حرکت دلار در کانال 25 هزار تومانی دانست. هرچند دلار در 7 روز اخیر از 25 هزار و 330 تومان به حدود 25 هزار تومان کاهش یافته است، اما حرکت آن در حول و حوش 25 هزار تومان در هفته‌های اخیر، ابهام در مذاکرات احیای برجام و زمان دستیابی به آن و چشم‌انداز تورمی برای سال 1400 در کنار برخی از گزارش‌های خوب شرکت‌ها موجب شد بازار سهام حرکتی صعودی در تیر ماه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: برای سرمایه‌گذاری در بورس از کجا شروع کنم؟

برندگان و بازندگان بورس در هفته سوم تیر 1400

همان طور که در ابتدا اشاره کردیم، شاخص کل بازار سهام در این هفته از یک میلیون و 282 هزار واحد گذشت و در مقایسه با هفته گذشته 25 هزار واحد افزایش داشت. بورس در دو روز ابتدایی این هفته پس از دو هفته صعود مداوم، شاهد اندکی افت بود اما سه روز بعدی را با رشد شاخص سپری کرد. به این ترتیب، در هفته جاری بازار سهام توانست رشد 2 درصدی را کسب کند. البته از ابتدای تابستان تاکنون بورس 9.7 درصد رشد کرده است که عدد قابل توجهی است. اما چه کسی بیشتر سود کرده است: سهامداران شرکت‌های بزرگ یا کوچک؟ برای پاسخ دادن به این سوال شاخص هم وزن را نیز بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: سرمایه‌گذاری مستقیم بهتر است یا خرید صندوق سهام؟

در شاخص هم وزن، همه شرکت‌ها تاثیرگذاری یکسانی روی بازار دارند اما در شاخص کل، اهمیت شرکت‌های بزرگ‌تر در بالا رفتن شاخص بیشتر است. به همین دلیل هم اگر رشد شاخص کل بیشتر از هم وزن باشد، شرکت‌های بزرگ بورسی به طور کلی عملکرد بهتری نسبت به شرکت‌های کوچک داشته‌اند. اگر هم رشد شاخص هم وزن بهتر از شاخص کل باشد، یعنی سهامداران شرکت‌های کوچک‌تر بورسی بیشتر از شرکت‌های کوچک منتفع شده‌اند.

عملکرد بهتر شرکت‌های کوچک‌تر در هفته سوم تیر 1400

با این تفاسیر، اگر به شاخص هم وزن بازار نگاهی بیندازید، مشاهده می‌کنید که از ابتدای تیر ماه این شاخص هم رشد خوبی داشته است. از ابتدای تیر تاکنون یعنی 16 تیر ماه، شاخص هم وزن از 370 هزار واحد به بیش از 392 هزار واحد رسیده است. در این هفته، شاخص هم وزن بازار سهام از 384 هزار و 178 واحد به 392 هزار و 584 واحد رسید. به این ترتیب این شاخص در طول 7 روز اخیر 2.19 درصد رشد کرده است. مقایسه این عدد با رشد شاخص کل نشان می‌دهد که عملکرد شرکت‌های کوچک‌تر در هفته سوم تیر ماه بهتر از شرکت‌های بزرگ‌تر بوده است. البته از ابتدای تیر 1400 شاخص هم وزن بازار 6.1 درصد رشد کرده است که کمتر از شاخص کل است.

چطور افراد ناآشنا به بازار سهام از رشد بورس بهره‌‎مند شوند؟

در بالا اشاره کردیم که در این 16 روز که از ابتدای تیر ماه گذشته است، شاخص کل بورس شاهد رشد 9.7 درصدی بوده است. برخی از شرکت‌ها حتی از این نیز بیشتر رشد کرده‌اند. با این حال، معمولا کسانی از این رشد بهره‌مند می‌شوند که از بازار شناخت کافی دارند. سوال اینجا است که افراد ناآشنا به بازار چطور می‌توانند از فرصت‌های بازار سهام سود ببرند؟ تجربه یک سال اخیر نشان می‌دهد کسانی که بدون شناخت وارد بازار می‌شوند، به راحتی می‌توانند دچار ضرر و زیان شوند. راهکاری که برای آنان پیشنهاد می‌کنیم آن است که در صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام وارد شوند. انتخاب صندوق مناسب و معتبر می‌تواند دارایی شما را با استفاده از تخصص مدیران صندوق‌ها افزایش دهد. به عنوان مثال، اگر در صندوق آوای سهام کیان سرمایه‌گذاری کرده بودید، در بازه 7 روزه 9 تا 16 خرداد، 1.88 درصد سود می‌کردید. یا اگر در صندوق آهنگ سهام کیان سرمایه‌گذاری کرده بودید در بازه 7 روزه 9 تا 16 خرداد عایدی 2.76 درصدی کسب می‌کردید که از بازده هفتگی ذکر شده برای شاخص کل یا شاخص هم وزن بالاتر است. این صندوق‌ها گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شوند و از اعتبار لازم نیز برخوردارند. نکته پایانی این که به یاد داشته باشید سرمایه‌گذاری امری بلندمدت است و اگر در جای مناسبی سرمایه‌گذاری کرده‌اید، در بلندمدت عایدی مناسبی کسب خواهید کرد.

بیشتر بخوانید: بورس به روزهای خوش گذشته برمی‌گردد؟

تازه‌ترین‌ها