چرا طلا گران است و چه موقع گرانتر میشود؟
- اشتراکگذاری
- 4357
- 0
احتمالا تا حالا به این موضوع فکر کردهاید که چرا طلا گران است و در شرایطی گرانتر هم میشود. خیلی از افراد این توصیه را مخصوصا از افراد سالمندتر شنیدهاند که پول خود را در طلا یا زمین سرمایهگذاری کنند. در واقع، از قدیم طلا به عنوان یک کالا برای حفظ قدرت خرید افراد و سپر تورمی در نظر گرفته شده است. اما چطور این اتفاق افتاده است و چرا طلا توانسته است پایگاهی برای اعتماد مردم فراهم آورد؟ در بخش دوم این مطلب نیز به این موضوع میپردازیم که چه موقع طلا گران میشود. در نهایت نیز راههای سرمایهگذاری در طلا را با هم مورد بررسی قرار میدهیم.

چرا طلا گران است؟
دلایل زیادی وجود دارد که چرا طلا گران است. یکی از دلایل آن کمیابی طلا در جهان است. دانشمندان باور دارند که طلا از فضا و در طول شکلگیری کره زمین به آن رسیده است. شهابسنگها عامل این انتقال بودهاند. با گذر زمان، این طلا از هسته کره زمین بالا آمده و به سطح منتقل شده است. بنابراین، چون طلا منشا خارجی دارد، مقدار آن محدود است و قابل اضافه کردن نیست. شاید تعجب کنید اگر بدانید که کل طلایی که در جهان وجود دارد، حدود 190 هزار تن است. یعنی به راحتی میتوان کل طلای موجود در جهان را در مکعبی به طول 24 متر جا داد. در واقع اگر بخواهیم طلای موجود در کره زمین را به طور مساوی بین همه تقسیم کنیم، به هر نفر حدود یک اونس یا حدود 28 گرم طلا میرسد. قیمت یک اونس در حال حاضر نزدیک به 1800 دلار است.
بیشتر بخوانید: خرید صندوق طلا بهتر است یا سکه؟
با این حال، کمیابی طلا تنها دلیل تبدیل شدن آن به یک کالای محافظ تورم نیست. طلا ویژگیهای خوب و مناسب زیادی دارد که آن را به عنوان کالایی پرکاربرد تبدیل کرده است. طلا علاوه بر کمیابی قابلیت تغییرپذیری بالایی دارد و به شدت چکشخوار است، یعنی میتواند به شکل دیگری دربیاید یا تغییر شکل دهد، بدون آن که دچار شکستگی شود. به این موارد، ظاهر درخشان آن را هم اضافه کنید. صرف نظر از این موارد، طلا مصارف صنعتی هم دارد و رسانایی الکتریکی آن بسیار خوب است. حتی بانکهای مرکزی جهان هم خریدار طلا هستند تا به نوعی پشتوانهای برای داراییهای خود داشته باشند. همه این عوامل در کنار هم موجب میشوند عرضه تقاضا محدود و تقاضا برای آن قابل توجه باشد. چنین موضوعی توضیح میدهد که چرا طلا گران است.
چه موقع طلا گران میشود؟
قیمت طلا معمولا به چند عامل بستگی دارد. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار روی قیمت طلا، ثبات اقتصادی و سیاسی در یک کشور است. هر زمانی که جنگ یا بیثباتی اقتصادی و سیاسی شدت گیرد، طلا با استقبال روبرو شده و بهای آن ارزش بیشتری پیدا میکند. به عنوان مثال، بروز کرونا و توقف فعالیتهای اقتصادی باعث افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی شده بود. از سوی دیگر، اگر به هر دلیلی در یک کشور تورم شدیدی ایجاد شود و ارزش پول آن کشور در برابر ارزهای معتبر افت کند، باز هم طلا رشد خواهد کرد. علت این رشد قیمت هم مشخص است. از آنجا که قیمت طلا جهانی مشخص میشود، افت یک ارز در برابر ارزهای معتبر دنیا قیمت آن را بالا میبرد اما علاوه بر آن، با شکل گرفتن انتظارات تورمی مردم به سوی خرید طلا میروند تا سرمایه خود را به نحوی حفظ کنند. با این استقبال، طلا گران میشود.

دلایل دیگری نیز برای این که چرا گاهی طلا گران میشود، وجود دارد. به عنوان مثال تقاضا در چین و هند روی قیمت طلا نقش مهمی دارد. این دو کشور با جمعیت چشمگیر خود و به خصوص در هند با فرهنگ استفاده از طلا، اثر معناداری روی بازار طلا میگذارند. افزایش تقاضا از سوی آنها قیمت طلا را افزایش و کاهش تقاضای طلا از سوی آنها تاثیر منفی روی افت بهای فلز زرد در بازار دارد. عوامل دیگری که روی بازار طلا تاثیرگذارند، تغییرات شاخص دلار، میزان عرضه طلا در جهان هستند. علاوه بر اینها اگر صندوقهای طلا در جهان رو به خرید طلا بیاورند یا بانکهای مرکزی دست به چنین کاری بزنند، قیمت طلا با افزایش روبرو خواهد شد.
بیشتر بخوانید: حباب سکه و طلا یعنی چه؟ و چرا ایجاد میشود؟
یک پیشبینی برای دو دهه آینده
جالب اینجا است که در آینده قیمت طلا میتواند افزایش پیدا کند. اما علت آن چیست؟ واقعیت این است که همان طور که گفتیم مقدار طلا در جهان محدود است و یافتن محل جدید برای استخراج طلا هر روز دشوارتر میشود. زمینشناسان فکر میکنند که فقط 55 هزار تن طلا در پوسته زمین باقی مانده است. به این ترتیب، اگر به همین ترتیب به استخراج طلا ادامه بدهیم، 20 سال دیگر طلایی برای استخراج در کار نیست. این موضوع نشان میدهد که هزینههای معدنکاوی ممکن است افزایش پیدا کند و به این ترتیب قیمت طلا در جهان رشد کند. شاید به این ترتیب بتوان گفت طلا گران است و حتی میتواند گرانتر هم بشود.
راههای سرمایهگذاری در طلا
یکی از راههای سرمایهگذاری در طلا، خرید طلای فیزیکی است. این کار البته به دلیل اجرت بالای دستمزد و انواع مالیات چندان توصیه نمیشود، مگر این که فرد به آن به چشم کالای مصرفی نگاه کند. در غیر این صورت برای سرمایهگذاری گزینههای بهتری هم وجود دارد. خرید سکه طلای فیزیکی هم یک راه دیگر است. سکه طلا به دلیل این که تنها حق ضرب دارد و اجرت نمیخواهد، برای سرمایهگذاری گزینه مناسبی است. البته در سالهای اخیر با توجه به افزایش قیمت سکه و طلا راه دیگری بیشتر جای خود را باز کرده است. این روش سوم سرمایهگذاری در طلا، خرید واحدهای صندوق سرمایهگذاری در طلا است.

آشنایی بیشتر با راه سوم سرمایهگذاری در طلا
خرید واحدهای صندوق طلا تقریبا مثل این است که در سکه طلا سرمایهگذاری کرده باشید. این کار مزایای زیادی دارد از جمله این که قابل جعل و سرقت نیست. علاوه بر این حتی قابل سرمایهگذاری با پول کم نیز هست. شما با مبلغ 500 هزار تومان هم میتوانید وارد این صندوقها بشوید؛ مانند این که بخشی از یک سکه را خریداری کرده باشید. شاید بگویید که میتوان سکه را در قطعات کوچک و با پول کم هم خرید کرد مثلا سکه گرمی خرید اما یک نکته مهم در این بین وجود دارد. این قبیل سکهها به خصوص در زمانی که تورم شدید است، با استقبال روبرو شده و دچار حباب میشوند. یعنی قیمتی که به ازای آنها میپردازید، دیگر قیمت طلای موجود در آنها نیست بلکه از فشار تقاضا ناشی شده است. به همین دلیل هم پیشنهاد ما برای سرمایهگذاری در طلا به خصوص با پول کم، صندوقهای طلا است. صندوق سکه طلا کیان یکی از صندوقهای طلای معتبر در کشور است که در هفته گذشته (منتهی به 11 تیر 1400) بهترین صندوق طلا بود.
بیشتر بخوانید: صندوق سرمایهگذاری طلا چیست و چگونه در بورس طلا بخریم؟
نکته آخر
با این سه روش سرمایهگذاری، وقتی طلا گرانتر میشود، شما نیز میتوانید سود ببرید. البته به یاد داشته باشید که بازارها همیشه صعودی نیستند. طلا هم مانند هر کالای دیگری میتواند با افت یا افزایش قیمت روبرو شود. اما اگر تورم در کشوری پایدار باقی بماند، طلا روند صعودی خود را ادامه خواهد داد. صندوقهای طلا به طور کلی ریسک کمتری نسبت به خرید سکه و طلای فیزیکی دارند.