3 راه ساده افزایش فروش در تجارت الکترونیک
- اشتراکگذاری
- 82
- 0
گاهی پیش میآید در حالی که وبسایتی زیبا و عالی داریم اما همین وبسایت به فروش ما در فضای آنلاین آسیب میرساند. متعجب میشویم و این سوال برایمان پیش میآید با این که تمام تلاشمان را برای ساخت یک وبسایت زیبا و عالی کردهایم، چرا فروش محصولات دچار مشکل است. جواب این سوال بسیار سادهتر از آن چیزی است که فکر میکنیم. سایت ما مخاطب محور نیست؛ یعنی با توجه به نیازهای مخاطب ساخته نشده است. مشاورانی مانند مشاور بازاریابی و فنی و بهینه سازی سایت بعد از بررسی صفحه به ما خواهند گفت که مشکل از کجا آب میخورد. در این فرصت قصد داریم 3 راه ساده را مانند یک مشاور برای افزایش فروش در فضای تجارت الکترونیک بررسی کنیم.

راه ساده اول، سرعت وبسایت
اولین راه سادهای که میتوان برای افزایش فروش در وبسایت خود انجام دهیم این است که قبل از هر چیز به فکر سرعت سایتمان باشیم. یک اصل بازاریابی دیجیتال میگوید اگر مخاطب برای ورود به سایت ما نیاز به صرف بیش از 3 ثانیه زمان داشته باشد، به این معنی است که سایت ما در همان گام اول تجارت الکترونیک شکست خورده است. ابزارکها و فیلمها و مهمتر از همه، باگها و مشکلات نامرئی سایت باعث کم سرعت شدن در بالا آمدن صفحات سایت ما میشوند. بهینه سازی تنها مربوط به بحث آدرسهای درست و کدهای به اصطلاح تر و تمیز نمیشود. همه چیز باید بهینه سازی شود. مانند خانه خودمان که هر وسیله باید در جای درست قرار بگیرد و وسایل اضافی به بیرون از خانه منتقل شود، سایت نیز گنجایشی دارد که باید به بهترین شکل از آن استفاده کنیم.
راه ساده دوم، محتوای ارزشمند
محتوایی که در وبسایت قرار میدهیم صرفا برای کسب امتیاز وزنی از موتورهای جستجو نیستند. اولین کارایی هر محتوا این است که به سوالات مخاطبان در مورد محصول و یا خدماتی که ارائه میدهیم باشد. به عنوان مثال سایتهایی که به سوالات مرتبط با محصولات و خدمات خود جواب میدهند و سوالات متدوال را به صورت مکتوب در دسترس مخاطب قرار میدهند بسیار موفقتر از رقبا خود در افزایش فروش عمل کردهاند. بهینه سازی سایت و تصحیح کدهای نادرست و آدرسهای URL هر کدام از محتواهای تولید شده به موتورهای جستجو کمک میکنند تا مخاطب را مستقیم به سایت شما هدایت کنند. در نتیجه - همان طور که واضح است – هدایت درست مخاطب به سایت هم یعنی افزایش فروش محصولات و خدمات.
چطور از فضای مجازی پول دربیاوریم؟
راه ساده سوم، Call To Action یا دعوت مداوم به عمل
صفحات هیچ سایتی ساخته نمیشود مگر برای رسیدن به یک هدف تجاری و یا آموزشی؛ بنابراین باید دقت داشته باشیم که صفحات سایتمان به اصطلاح (Call to Action) باشند. یعنی آنقدر با اصول بازاریابی دیجیتال همگام باشند که مشتری را به طور نامحسوس وادار به خرید محصول کنند. ناگفته نماند که این تلاش مداوم میتواند صرفا برای فروش نباشد. ممکن است هدف یک صفحه از سایت ما دریافت پست الکترونیکی مخاطب و یا ثبت نام او در سایت باشد. این صفحات که برای تعامل مستقیم با مخاطب ساخته میشوند باید با کمترین خطا و بر اساس تجربه مخاطب و محتوای ارزشمند و سرعت بالا طراحی شوند.
مگر اسباب برزگی همه آماده کنی!
این بیت معروف خواجه حافظ شیرازی را بسیار شنیدهایم؛ "تکیه بر جای بزرگان نتوان زد به گزاف / مگر اسباب بزرگی همه آماده کنی!". در هر ساختاری میتوان از مفهوم این بیت استفاده کرد. زمانی که وبسایتی را برای ورود به جهان تجارت الکترونیک راه میاندازیم، باید به این موضوع فکر کنیم که زمینی که وارد آن شدهایم بی حریف و رقیب نیست و برای این که بتوانیم در قله قرار بگیریم و افزایش فروش روزافزون در این فضا داشته باشیم باید همه اسباب لازم را آماده کنیم. سرعت بالای سایت، محتوای ارزشمند و ترغیب کننده و طراحی درست و مخاطب محور صفحات سایت باعث میشود همیشه یک گام جلوتر از همه باشیم.