حباب سکه و طلا یعنی چه؟ و چرا ایجاد میشود؟
- اشتراکگذاری
- 218
- 0
بسیاری از اوقات کلماتی را در حوزه سرمایهگذاری میشنویم که به گوشمان آشنا است و شناخت آن برای سرمایهگذاریهای ما لازم است. با این حال در بسیاری از موارد افراد از آن آگاهی چندانی ندارند. یکی از این مباحث موضوع حباب و به وجود آمدن حبابهای قیمتی است. فلز گرانبهایی مانند طلا از قدیم الایام در میان مردم از اعتبار بالایی برخوردار بوده است و در حال حاضر نیز به عنوان یک دسته دارایی پراهمیت در تمام کشورها در حال ساخت و استفاده و معامله شدن است. احتمالا اصطلاح حباب قیمت را بیش از هر بازار مالی دیگر در بازار سکه و طلا شنیدهاید. در مواقعی که حرف از قیمتهای بالای طلا به گوش میرسد، میشنویم که این قیمتها حباب هستند و به زودی میترکند. اما این سوال پیش میآید که حباب قیمتی چیست و دلایل به وجود آمدن آن به چه عواملی برمیگردد؟ در ادامه به بررسی این اصطلاح پر کاربرد در بازارهای سرمایه خواهیم پرداخت.

اصطلاح حباب در میان سرمایه گذاران
اگر به کلمه حباب خوب دقت کنیم برخی صفات به ذهنمان میرسد. بی ثباتی، زودگذر بودن، تو خالی و صفاتی از این دست وارد ذهنما میشود؛ چرا که ذات حباب در طبیعت چنین است. زمانی که سرمایه گذاران از این اصطلاح در مورد قیمتها استفاده میکنند منظورشان این است که قیمت اعمال شده برای یک کالا مانند طلا و سکه بیشتر از ارزش واقعی آن است و احتمالا دیر یا زود این قیمت مانند یک حباب میشکند و فرو میخوابد؛ بنابراین در سرمایهگذاری باید جانب احتیاط را نگه داشت.
حباب قیمت در طلا و سکه
شاید این تصور را پیدا کنیم که خب با این حساب به راحتی میتوانیم بفهمیم که چه موقع با حباب قیمتی طلا و سکه مواجه هستیم و چه زمان به ارزش واقعی آنها رسیدهایم. زمانی که قیمت بیش از حد انتظار ما بالا رفت پس با حباب طلا و سکه طرف هستیم. این طرز حساب و کتاب کاملا غلط است. در این زمینه که آیا بازار طلا دچار حباب قیمتی شده است یا خیر باید از متخصصین سوال شود. مشخص کردن این که آیا با افزایش قیمت بی اساس رو به رو هستیم تنها به دست کارشناسانی قابل تشخیص است که با فرمولهای ریاضی در این زمینه که البته ساده هم نیستند آشنا هستند. گفتنی است که حبابها همیشه منفی نیستند. حبابهای طلا و سکه هم میتوانند مثبت باشند و هم منفی. یعنی هم قیمت میتواند رشد کند و هم کاهش پیدا کند تا حباب از بین برود.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره حباب قیمت داراییها
حباب مثبت و منفی چطور ایجاد میشود؟
قبل از این که به توضیح حباب مثبت و منفی برسیم باید سه نکته را توضیح دهیم تا بتوانیم به درک درستی از مثبت و منفی بودن حباب برسیم. نکته اول قیمت عرضه است؛ زمانی که فروشندگان میخواهند محصول خود را به یک قیمت مشخص بفروشند به آن قیمت، قیمت عرضه میگوییم. از طرف دیگر، قیمت تقاضا را داریم که به به زمانی گفته میشود که خریداران تمایل به خرید محصول به قیمتی که میخواهند نصیبشان شود، دارند. با این حساب، زمانی که قیمت عرضه و تقاضا در یک نقطه متعادل و یکسان قرار میگیرد باید بگوییم که قیمت در نقطه تعادل قرار گرفته است. حال، زمانی که قیمت عرضه محصول از قیمت تقاضای آن بیشتر شود باید گفت که حباب قیمتی مثبت وجود دارد. مثلا ارزش ذاتی قیمت سکه برحسب میزان گرم طلای آن به دست میآید. اما ممکن است به دلایلی مردم به خرید سکه روی بیاورند و در نتیجه با رشد تقاضای سکه، قیمت آن بالا رفته و از پولی که به دلیل وزن طلای آن میپردازیم بیشتر شود. از طرف دیگر، زمانی که قیمت تقاضای آن بیشتر از قیمت عرضه باشد باید گفت که با حباب قیمتی منفی مواجه هستیم و برعکس حالت بالا پیش میآید.
بیشتر بخوانید: روش 50/15/5؛ قاعدهای سرانگشتی برای پسانداز بهتر
دلایل به وجود آمدن حباب قیمتی
اما چه عواملی باعث به وجود آمدن حباب قیمتی میشود؟ دلایلی که باعث میشود حباب قیمتی مثبت به وجود بیاید عبارتند از نقدینگی در بازار، دپو کردن و امیدوار بودن به افزایش قیمت و نایاب شدن یک محصول در بازار. اما دلایلی که باعث حباب قیمتی منفی میشود شامل تولید و موجودیت بیش از حد یک کالا و محصول در بازار.